Το αφήγημα του σπιτιού…

on .

Περνάμε μια εποχή που ο καθένας μας ψάχνει να βρει ή να δημιουργήσει  το αφήγημά του. Ο πρωθυπουργός το δικό του αφήγημα, οι αρχηγοί της μείζονος, αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, το δικό τους, που το παρουσίασαν στη ΔΕΘ, αλλά κατά πόσο μας έπεισαν αυτό είναι άλλο θέμα. Οι πολίτες το δικό τους.
Αυτήν λοιπόν την εποχή του αφηγήματος έβαλε ο καθηγητής σε μαθητές του γυμνασίου έκθεση με θέμα: το σπίτι μου. Δηλαδή ζήτησε να κάνουν περιγραφή του σπιτιού τους. Όλοι οι μαθητές, πλην ενός, ακολουθώντας τη συστημική μέθοδο περιέγραψαν το σπίτι τους με λεπτομέρειες, όπως πόσα δωμάτια έχει, ποια είναι η διακόσμησή του κλπ.
Ο  μαθητής - εξαίρεση μετέφερε στο τετράδιό του αντί για την περιγραφή το αφήγημα του σπιτιού του. Αφήγημα – παράπονα που  φαντάστηκε ότι  διατύπωσε το σπίτι στον πατέρα του!
«Νιώθω πολύ παράξενα με σένα, λέει το σπίτι στον ιδιοκτήτη του, γιατί συμβαίνουν κάποια πράγματα που δεν μπορώ να τα κατανοήσω! Εσύ δεν είσαι εκείνος που με ονειρεύτηκες, με σχεδίασες και με κατασκεύασες όπως είμαι σήμερα; Εσύ δεν είσαι εκείνος που μόχθησες, στερήθηκες, δανείστηκες για να με χτίσεις; Εσύ δεν είσαι εκείνος που γέμιζες ευτυχία γιατί έβαλες ένα κεραμίδι πάνω από την οικογένειά σου; Εσύ δεν είσαι εκείνος που καμάρωνες για μένα μπροστά στους άλλους;
Τελευταία, στα χρόνια της κρίσης, διαπιστώνω πως άλλαξε η συμπεριφορά σου απέναντί μου. Δεν με φροντίζεις όπως πριν. Τα  σοβατίσματα αρχίζουν να χάσκουν, τα χρώματά μου έχουν ξεθωριάσει, τα πορτοπαράθυρα αρχίζουν να τρίζουν, τα πλακάκια της αυλής τρέμουν, ο κήπος ρήμαξε! Οι περαστικοί με βλέπουν και λυπούνται για την κατάντια μας!
Σε καταλαβαίνω, περνάς οικονομικές δυσκολίες λόγω της κρίσης, σε πλάκωσαν οι φόροι, προπάντων το επάρατο χαράτσι, ο ΕΝΦΙΑλτης! Νιώθεις  θυμωμένος με αυτούς που τον επινόησαν, αλλά εξαιτίας μου τους έστειλες στο σπίτι τους. Τώρα νιώθεις απογοητευμένος με αυτούς που σου υποσχέθηκαν ότι θα τον καταργήσουν, αλλά σε εξαπάτησαν. Μην ανησυχείς όμως γιατί θα δεις πού θα τους στείλω.
Όμως θα σε ρωτήσω κάτι τελευταίο και θα σταματήσω. Είσαι τόσο αφελής που τους πιστεύεις ότι θα καταργήσουν ή θα μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ; Και τι έκανες ως τώρα για να απαλλαγείς από το χαράτσι; Τι έκανες για να απαλλαγείς από τους εφιάλτες που σε βασανίζουν μήπως μια μέρα φανερωθεί κάποιο από τα ξένα funds για να με φλερτάρει ή  για να με απαγάγει από σένα; Και τότε τι ζωή θα κάνεις χωρίς εμένα;».
Απ’ ό,τι πληροφορηθήκαμε ο μαθητής σταμάτησε την αφήγηση γιατί αδυνατούσε να παραστήσει την άθλια ψυχολογική κατάσταση του πατέρα του!
Ο καθένας και το αφήγημά του για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ! Τέλη του Σεπτέμβρη στοιχηθείτε στις ουρές των Τραπεζών για να ακούσετε το αφήγημα κάθε ενφιόπληκτου!