Να πώς οι Γιαννιώτες έμποροι ενημέρωναν τους πελάτες τους...

on .

(Αποκαλυπτικό γράμμα των Αδελφών Γκλίναβου πριν 109 χρόνια)

-  Toυ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΕΤΣΗ

Με ποιο τρόπο οι έμποροι των Ιωαννίνων ενημέρωναν τους πελάτες τους για θέματα της επιχείρησής τους, κατά την τουρκική περίοδο; Δείγμα αποτελεί και η εξής ενδεικτική περίπτωση:
Η Ομόρυθμη εμπορική εταιρία Κ. και Γ. Γκλίναβος, με επιστολή της –με ημερομηνία 1η Οκτωβρίου 1907- γνωστοποιούσε στους πελάτες της ότι, μετά τη συμμετοχή στην εταιρία και του αδελφού τους Στέφανου, η νέα εταιρία φέρει πλέον την επωνυμία

Αδελφοί Γκλίναβου.
Ακολουθεί το ακριβές κείμενο της επιστολής, που γράφτηκε προ 100 και πλέον ετών:
«Αξιότιμε Κύριε,
Λαμβάνουμε την τιμήν να φέρωμε εις γνώσιν υμών ότι προσλαβόντες από της 1ης Ιανουαρίου 1907 εις την μέχρι τούδε υπό την επωνυμίαν Κ. και Σ. Γ. Γκλίναβος ενταύθα υφισταμένην εμπορικήν εταιρίαν ως συνέταιρον τον έτερον αδελφόν ημών Στέφανον Γ. Γκλίναβον συνεστήσαμεν ομόρυθμον εμπορικήν εταιρίαν υπό την επωνυμίαν ΑΔΕΛΦΟΙ ΓΚΛΙΝΑΒΟΥ ήτις αναλαμβάνουσα πάντα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της πρώτης εταιρίας ως και την διακανόνισιν πάσης προς τρίτους ληψοδοσίας θέλει εξακολουθήσει εργαζόμενη το αυτό είδος εργασιών.
Ευχαριστούμε υμάς επί τη εκτιμήσει, δι’ ης περιβάλετε την πρώτην εταιρίαν και ευελπιστούντες ότι θέλετε εξακολουθήσει παρέχοντες και τη νέα εταιρία την αυτήν εμπιστοσύνην παρακαλούμεν υμάς ίνα λάβητε υπό σημείωσιν τας κάτωθι υπογραφάς μας και δεχθήτε την διαβεβαίωσιν της προς υμάς εξαιρέτου υπολήψεως, μεθ’ ης διατελούμεν,
Κωνσταντίνος Γ. Γκλίναβος
Σπυρίδων Γ. Γκλίναβος»

• Ο Κων. Γ. Γκλίναβος είναι παππούς του τ. Δημάρχου Ιωαννίνων Λευτέρη Γκλίναβου. Διατηρούσε βυρσοδεψείο με τ’ αδέλφιά του. Είχε και τμήμα κατασκευής υποδημάτων (τσαρούχια, άρβυλα για τον τουρκικό στρατό κ.λπ.). Είχε διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος Ιωαννίνων στις περιόδους 1916-20 (με Δήμαρχο τον Γ. Ιωαννίδη) και 1923-25 (με Δήμαρχο τον Γ. Σταυρίδη).