Πανηγυριώτικες περιπλανήσεις

on .

- Δεν μπόρεσα και πάλι, παρά την κρίση, να αποφύγω μια παραδοσιακή περιπλάνηση στα πανηγύρια μας, ιδιαίτερα του Αυγούστου που αποτελούν μια συμπυκνωμένη έκφραση της παράδοσης του τόπου μας, η οποία κράτησε όρθιο το Γένος στην τραγική του πορεία.
- Ακόμη και στην οικονομική κρίση που περνάει σήμερα ο λαός, οι αξίες αυτής της παράδοσης παραμένουν ισχυρές και θα έλεγα ακλόνητες. Όλα τα μουσικά θησαυρίσματα της δημοτικής μας παράδοσης, σε αυτή την περίοδο της κρίσης αποτέλεσαν καταφυγή, και μια απάντηση, σε όσα δεινά μας έφεραν και συνεχίζουν να μας φέρουν τα «μνημόνια», τα «κοντρόλ» και τα μέτρα της διάχυτης δυστυχίας της λιτότητας.
- Έτσι, σαν μια απλή παρατήρηση, με μάτι απλό και χωρίς ιδεολογίες και παλαβές ιδεοληψίες, μέσα στις μεγάλες και συνεχείς προσφορές των εφημερίδων και των περιοδικών, κυριάρχησαν τα CD με τις καλύτερες συλλογές δημοτικών τραγουδιών, και με την παρουσίαση των πιo αντιπροσωπευτικών εκφραστών και δημιουργών της παραδοσιακής μας μουσικής παράδοσης. Τα καλύτερα κλαρίνα και οι καλύτεροι τραγουδιστές και τραγουδίστριες της δημοτικής μας μουσικής παράδοσης μοιράστηκαν με τις προσφορές αυτές των εντύπων σε πολλά νοικοκυριά. Kαι τα ακούσματα αυτά έγιναν καταφύγιο του πόνου και της αγωνίας του λαού στις δύσκολες μέρες που περνάει.
- Στα παραδοσιακά μας πανηγύρια, στα έθιμα και στις παλιές αξίες των μικρών κοινωνιών, βρήκε και έδωσε πάλι ο λαός μας την απάντηση στις δυσκολίες της κρίσης, με μια πρωτοφανή συμμετοχή και στο τελευταίο χωριό. Ήταν μια διαπίστωση η οποία αποτέλεσε έκπληξη, και η οποία, από πολλούς μάλιστα, θεωρήθηκε μια απάντηση σε όλα τα «μνημονιακά» μέτρα.
- Οι Εκκλησίες γεμάτες, τα παραδοσιακά τραπεζώματα με υψηλό βαθμό συμμετοχής, τα χοροστάσια και τα «καγκέλια» των χορών γεμάτα, το κέφι στο «έξω η φτώχεια», και το πιo εντυπωσιακό η παρουσία των νέων στην υψηλότερη «στατιστική» καταγραφή.
- Οι δεσμοί των νέων με τις πατρογονικές εστίες, ισχυρότεροι, έστω και αν αυτό δεν αποτέλεσε δείγμα και μέτρο επιστροφής στα χωριά. Καμιά συζήτηση για κρίση, καμιά κουβέντα για λιτότητα, καμιά ή σπάνια η παρουσία πολιτικών, και βέβαια καμιά εκφορά λόγου και συνθήματος «μαυρογιαλούρικου» περιεχομένου.
- Τα φετινά πανηγύρια είχαν κάτι διαφορετικό από αυτό που μας φορτώνει τη σκέψη η επικοινωνία με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
- Για όσους κουβαλάμε στην πλάτη μας κάποια χρόνια και κάποιες μνήμες από περασμένες κρίσεις και λιτότητες δοκιμασμένες, ήταν μια ακόμη άσκηση επανάληψης εκείνων των πρακτικών και των μέτρων που στάθηκαν ικανά για να πορευτούμε στο δρόμο από τους πολέμους και τις καταστροφές, στην ειρηνική ζωή που κατακτήσαμε και διατρέχουμε ακόμη.
- Αυτό το καλοκαίρι πιστεύω ότι για πολλούς ήταν μια ευκαιρία περισυλλογής, αυτογνωσίας και ιστορικής αναδρομής, που μας έκαναν, να αναζητήσουμε στα περασμένα τη δύναμη της παράδοσης για να αντιμετωπίσουμε και αυτή την κρίση.
- Έτσι, σαν μια μικρή ανάμνηση από τα περασμένα, θυμήθηκα ότι στην κατοχή και σε χρονιά φτώχειας και λιτότητας, στα πανηγύρια και στο χοροστάσι, το μουσικό «τακίμι» μάζευε ακόμη και μια οκά στάρι για αμοιβή των οργανοπαικτών, για ένα χορό από την ίδια παράδοση που το φετινό καλοκαίρι εκφραζόταν με ένα έστω δεκάευρω.
- Το νοικοκύρεμα των δαπανών αυτού του καλοκαιριού στο χωριό, για μια επιστροφή στην παράδοση, ήταν στη λογική της αντιμετώπισης της κρίσης και αυτό αποτελεί μια ιστορική επανάληψη της εμπειρίας του λαού που φέρνει από τις κρίσεις του παρελθόντος, οι οποίες δεν ήταν και λίγες.
- Και όσοι από μας μέτοικοι ανταρτόπληκτοι στα Γιάννενα, διατηρούμε την ανάμνηση από τη ζωή στα παραπήγματα, με τα συσσίτια και μια φρατζόλα ψωμί παραμάσχαλα, όπου συχνά βρίσκαμε στο παραδοσιακό τραγούδι και στον χορό το κουράγιο και την δύναμη να ξεχνούμε και να αντιμετωπίζουμε εκείνη την μεγάλη κρίση που περνούσαμε.
- Και μέσα σε αυτή την παραδοσιακή ατμόσφαιρα του καλοκαιριού της κρίσης, της «προσεγμένης» συστολής των πολιτικών μας, ήταν μια «αριστερή πρόκληση» του πρωθυπουργού μας να παραστεί στο Κομμένο, μαρτυρικό χωριό της Άρτας, να εξαγγέλλει έργα, προσβάλλοντας ιστορικά ένα μνημόσυνο ιστορικού πένθους και να εμφανίζεται μετά στο χωριό του να χορεύει χαμογελαστός.
- Η πρόκληση όμως ήταν μεγαλύτερη όταν αναφέρθηκε κατοχική συνάντηση στην Πλάκα, για να θυμίσει την περίοδο εμφύλιου στην κατοχή. Άστοχες και ανιστόρητες αναδρομές όταν κοντά στο χωριό του Αθαμάνιο, στη Μεσούντα, αυτοκτόνησε ο Άρης Βελουχιώτης, εγκαταλειμμένος από τους συντρόφους και το κόμμα, (ούτε ψωμί ούτε νερό στον «δηλωσία»), και να αφήνει υπουργούς του να έχουν κρεμασμένη τη μορφή του Άρη στα γραφεία τους.
- Αυτά τα καμώματα ήταν μια πρόκληση και μια νόθευση μιας πανηγυριώτικης παραδοσιακής καλοκαιρινής ατμόσφαιρας, όπου ο λαός έδωσε ένα δείγμα ειρηνικής και νοικοκυρεμένης αντιμετώπισης της κρίσης. Ο λαός θέλει να ξεχάσει αλλά η Αριστερά επιμένει να πισωγυρίζει στο σκοτεινό παρελθόν της που τόσες φορές το επανέλαβε.
- Περιπλανήσεις ενός μέτοικου, στα σημαδιακά φετινά πανηγύρια στα χωριά μας, που ακόμα και μέσα στην κρίση συνεχίζουν να φέρνουν μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας ότι και αυτή η κρίση θα περάσει.
- Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

ο  μέτοικος