Το είπε η τηλεόραση…

on .

Δεν φτάνει που ο μέσος Έλληνας πολίτης έχει το βαρύ φορτίο της καθημερινότητας (δυο δουλειές την ημέρα κάνει για να επιβιώσει με τα μέτρα που τον φόρτωσαν, οι κυβερνήσεις δεξιού και αριστερού φάσματος…), επιστρέφοντας το βράδυ σπίτι, κατάκοπος, θέλει και μια ενημέρωση κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα!
Έλα όμως, που χρειάζεται να κουραστεί και πάλι, να… επεξεργαστεί τις ειδήσεις, που του σερβίρουν, γιατί με αυτά που ακούει, δεν είναι και δύσκολο, να «τα πάρει στο κρανίο!».
Η «επεξεργασία» των ειδήσεων είναι απαραίτητη, γιατί γίνεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού των πολιτών, από κανάλια δεξιάς ή αριστερής απόκλισης!
Ακούει ο πολίτης, σήμερα, ένα αντιπολιτευόμενο κανάλι, τον προβληματίζει αρχικά, με τις τοποθετήσεις του, αλλά με εξαίρεση κάποιες υπερβολές, του μεταφέρει το «κλίμα», που και ο ίδιος συναντά στο χώρο δουλειάς του, στους δρόμους, στη Δημόσια διοίκηση, στα Νοσοκομεία… Μία κατάσταση, δηλαδή, ανυπόφορη!
Ύστερα κάνει ζάπινγκ στο… συμπολιτευόμενο κανάλι και νομίζει πως βρίσκεται σε άλλη χώρα!
Ακούει πως όλα λειτουργούν σωστά, παντού ευρρυθμία, νοικοκυροσύνη, εξυπηρέτηση του πολίτη, άριστη υγεία και παιδεία και οσονούπω «ανοίγουν» και δουλειές!
Και εκεί που τρώει στο τραπέζι, σηκώνεται με… απειλητικές διαθέσεις, προς… την τηλεόραση, αλλά τον συγκρατεί η γυναίκα του, φοβούμενη το… εγκεφαλικό του συζύγου, αλλά και την… καινούρια τηλεόραση που ακόμη χρωστάει μερικές δόσεις!
Η ενημέρωση, λοιπόν, δεν είναι εύκολο πράγμα… Χρειάζεται αντικειμενικότητα, σωστή καταγραφή της είδησης, όχι υπερβολές, αλήθεια, γιατί έτσι δείχνεις σεβασμό στον τηλεθεατή, στον πολίτη, στον… ψηφοφόρο! (Με τη δύναμή της, η τηλεόραση, επηρεάζει αφάνταστα την Κοινή Γνώμη).
Όμως, η δημοσιογραφική αξία, δεν… απέχει πολύ, από τη δημοσιογραφική απαξία!
Και έχουμε αρκετά παραδείγματα τηλεοπτικών… αστέρων, που «ξέπεσαν», γιατί δεν έλεγαν ειδήσεις, αλλά έκαναν προπαγάνδα!
Και γι’ αυτό, πολλές τηλεοράσεις στην Ελλάδα, στα περισσότερα νοικοκυριά, θέλουν… καθάρισμα, καθώς έπεσε πολύ… φτύσιμο στο γυαλί, τα τελευταία χρόνια! (και δικαιολογημένα…).
Πέρα όμως από το «καθαριστικό υγρό», για το γυαλί της τηλεόρασης, μία άλλη… καλή λύση είναι το κλείσιμο της συσκευής!
Αφήστε τους να τα λένε μόνοι τους και να τα ακούνε, επίσης…

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.