ΜΜΕ: Η πρώτη εξουσία και οι αδειοδοτήσεις...

on .

- Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΚΑΤΣΟΥΛΗ,
Ομότ. Καθηγητή Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών

Όλοι μαθαίναμε από τους δασκάλους μας ότι οι εξουσίες που προβλέπονται και από το Σύνταγμα είναι τρεις ήτοι: η Νομοθετική, η Εκτελεστική και η Δικαστική. Όλες όμως πρέπει να κρίνονται ελεύθερα, ώστε ο ελληνικός λαός να ενημερώνεται αντικειμενικά για να μπορεί ν’ αξιολογεί αυτούς που τις ασκούν και με τη στάση του ή την ψήφο του να επιδιώκει τα καλύτερα δυνατά. Το ρόλο αυτό, πάλι το Σύνταγμα αναθέτει στα ΜΜΕ (τηλεοράσεις, εφημερίδες, περιοδικά και έντυπα πάσης
μορφής ή νέα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης) ή, όπως συνηθίσαμε, στον λεγόμενο «Τύπο» γνωστό, στην καθουμιλουμένη, ως «Τετάρτη Εξουσία».
Δυστυχώς όμως, στη χώρα μας, αυτή η «τετάρτη εξουσία» έγινε «πρώτη» και παντοδύναμη ικανή ν’ ανεβάζει ή να κατεβάζει κυβερνήσεις, να προωθεί στα ύπατα αξιώματα άτομα ανάξια γι’ αυτά, ώστε να εξυπηρετούν πειθήνια τα συμφέροντά τους, να είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες και εταιριών που να έχουν «δούναι και λαβείν» με το δημόσιο ταμείο, δηλαδή με λίγα λόγια τα ΜΜΕ έγιναν «κράτος εν κράτει» με ό,τι αυτό συνεπάγεται και ό,τι ο καθείς συμπεραίνει…
Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, επιβεβαιώνονται οι φήμες ότι στερούνται κανονικών αδειών λειτουργίας παρατείνοντας κάποιας μορφής προσωρινές άδειες, διαβλητών νομοθετικών ρυθμίσεων, ενώ κάποια λειτουργούν παντελώς παράνομα!
Δηλαδή, στον ευαίσθητο αυτό χώρο της ενημέρωσής μας επικρατούσε και επικρατεί χάος, ατιμωρησία, άνομα συμφέροντα με εξωχώριες εταιρίες, αδιαφάνεια, αναξιοκρατία, εκβιασμοί στους χώρους των άλλων τριών εξουσιών, ύποπτες ή και απροκάλυπτα καραμπινάτες ευνοιοκρατικές νομοθετικές ρυθμίσεις, που περιορίζουν ασφυκτικά την ελευθερία κινήσεως της δικαιοσύνης, ανεξέλεγκτα προγράμματα εκπομπών που αντί να συμβάλλουν στην προς τη σωστή κατεύθυνση διαπαιδαγώγηση των ελληνοπαίδων ή και των ενηλίκων πολιτών, αν ληφθεί υπ’ όψιν το μορφωτικό τους επίπεδο, εν είδει πολιτικής αγωγής προβάλλουν εκπομπές, συχνά, σε ακατάλληλες ώρες με εικόνες που εθίζουν τα παιδιά στο «κακό» και φέρνουν τους γονείς σε δύσκολη θέση αφού η «τσόντα» τους ξαφνιάζει και ντρέπονται μπροστά τους, χωρίς να μπορούν ν’ αντιδράσουν.
Όλη η κοινωνία, έστεκε αδύναμος παρατηρητής μπροστά στην ασυδοσία των ΜΜΕ και τη ληστρική επιδρομή τους στην τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου είτε με υπερκοστολόγηση δημοσίων έργων, είτε με σκανδαλώδη δανεισμό, είτε με μη καταβολή φόρων και ΦΠΑ και άλλα ανομήματα ων ουκ έστιν αριθμός…
Το Σύνταγμά μας ορθώς προέβλεψε τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να λειτουργεί ως Ανεξάρτητη Αρχή για να μην μετατρέπονται τα ΜΜΕ σε όργανα των εκάστοτε κυβερνήσεων. Δυστυχώς όμως, στον τόπο μας, μετατρεπόταν οι κυβερνήσεις σε όργανα των ΜΜΕ… και γι’ αυτό φτάσαμε στα σημερινά μας χάλια με παρατηρητή το ΕΣΡ, γεγονός που το απαξίωσε στην συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ με την κοινή γνώμη εναντίον των «καναλαρχών» εμφανίζεται, ως άλλος Ηρακλής, με έντεχνη και επιδέξια προπαγάνδα, που θα απαλλάξει, λέγει, το χώρο των ΜΜΕ από την κόπρο του Αυγείου, ανεξάρτητα αν στο πίσω μέρος του μυαλού του στοχεύει στην «ανατροπή των ρόλων» δηλαδή η κυβέρνηση να ελέγχει τα ΜΜΕ και όχι αυτά, αυτήν… Είτε όμως συμβαίνει το ένα ή το άλλο, δυστυχώς και πάλι ο Ελληνικός λαός δεν θα ενημερώνεται αντικειμενικά, δεν θα μπορεί να κρίνει σωστά, δεν θα μπορεί ν’ αποφασίζει σωστά και όλα αυτά είναι επικίνδυνα για τη Δημοκρατία.
Ας ελπίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει τάξη και ότι θα διαψεύσει τις εύλογες αμφιβολίες της Αντιπολίτευσης ως προς τις πραγματικές του προθέσεις και τις δικαιολογημένες ανησυχίες των σκεπτομένων Ελλήνων πολιτών αν οι υποψήφιοι καναλάρχες είναι ευηπόλυπτα, έντιμα και υπεύθυνα άτομα και αν τα χρήματά τους προέρχονται από νόμιμες δραστηριότητες και δεν είναι, κατά το κοινώς λεγόμενο, «βρώμικα…».
Πέραν όμως των οικονομικών όρων θα ήταν προκλητική αδιαφορία προς την κοινή γνώμη να μην της τεθούν υπ’ όψιν η ποιοτική πλευρά των προγραμμάτων και οι ώρες των εκπομπών τους. Ήταν και θα είναι και πάλι απαράδεκτο να τους δοθεί άδεια να μπαίνουν στα σπίτια μας και να προβάλλουν κατά το 80% του χρόνου λειτουργίας ταινίες αχαλίνωτου ερωτισμού, βάρβαρης εγκληματικότητος, φόνους, κλοπές, ληστείες, βεντέτες, κατά κανόνα, του σχοινιού και του παλουκιού και άλλα διεθνή γεγονότα, συνήθως δυσάρεστα, που αυξάνουν τα ψυχοπλακωτικά προβλήματα του ήδη εξηντλημένου ψυχισμού του Έλληνα πολίτη. Αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα τα εξετάσει, υπεύθυνα, κανείς; Οψόμεθα…
Διερωτάται όμως κανείς, γιατί και πώς φθάσαμε ως εδώ; Την απάντηση δίδει η αδιαμφισβήτητη σχέση μεταξύ αιτίας και αιτιατού, χωρίς, παρά ταύτα, ν’ αποφεύγεται η σύγχυση αν η «κότα γέννησε τ’ αυγό ή το αυγό την κότα». Οι πολιτικοί και οι καναλάρχες το γνωρίζουν καλά. Ο λαός απλώς, με Ιώβειο υπομονή βιώνει τα ποικίλα δεινά αυτής της αρμονικής διαπλοκής πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. Η έκρηξη της οργής του όμως πλησιάζει και αν προ 18 μηνών εκτονώθηκε φέρνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τώρα δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά η πλήρης αναρχία, η ανυπακοή και η διάλυση των πάντων.
Οι πολιτικοί μας ας αναλάβουν τις ευθύνες τους έστω και την ύστατη αυτή στιγμή που η χώρα μας διέρχεται ίσως τη χειρότερη κρίση από της συστάσεώς της. Κρίση που απειλεί ευθέως την ίδια της την υπόσταση.