«Κάτσε κάτω από τη μπάρα»...

on .

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΙΑ*

Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο, σε όλους τους Έλληνες έρχεται στο νου η ιστορική αθλητική φράση: «Κάτσε κάτω από τη μπάρα» (σήμα... κατατεθέν του Χρήστου Ιακώβου).
Ήταν η κορύφωση της έντασης του προπονητή, το 2004, και η εντολή προς τον αθλητή, να αυτοσυγκεντρωθεί και να καταβάλλει το άπαν των δυνάμεών του, ώστε να πετύχει την άρση των βαρών! Να κινητοποιήσει δηλαδή ο αθλητής, όλο του το είναι, για να επιτευχθεί ο στόχος! Μία συγκινητική όντως προσπάθεια, των Ελλήνων αθλητών, τότε, και που παρακολουθούσε, με κομμένη την ανάσα, το Πανελλήνιο!
Αυτή, λοιπόν, η φράση «Κάτσε κάτω από τη μπάρα», σήμερα, ξέφυγε από τα στενά αθλητικά όρια και... «απλώθηκε» σε ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία!
Ένας ολόκληρος λαός βρίσκεται κάτω από τη μπάρα, χρόνια τώρα και σηκώνει βάρη, πάνω από τις δυνάμεις του!
Ο Έλληνας, σαν σύγχρονος Άτλας, κρατάει τα βάρη που προέκυψαν από τα λάθη των Κυβερνήσεών του, από τη στυγνή στάση των Ευρωπαίων δανειστών, αλλά και από τα δικά του ατοπήματα και... παραστρατήματα!
Ο υπέρμετρος δανεισμός κράτους και πολιτών, «στράβωσε» την ελληνική οικονομία και δεν φαίνεται στον ορίζοντα τρόπος, ώστε... να ισιώσει!
Το τραπεζικό σύστημα, με τα τερατώδη λάθη του, βούλιαξε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και τώρα βγάζει την ουρά του έξω από το πρόβλημα!
Οι «μεγάλοι» που μας φόρτωναν... πολεμοφόδια (αεροσκάφη, τανκς, υποβρύχια...), δεύτερη η Ελλάδα σε εξοπλισμούς στον κόσμο, με... πρόσχημα τον εξ ανατολών κίνδυνο! Με αυτές τις... κινήσεις πλούτισαν κάποιοι, αλλά ταυτόχρονα εξουθενώθηκε ο λαός και η χώρα!
Και ο λογαριασμός, που έρχεται βαρύς, καλείται να τον πληρώσει, σε σύντομο χρόνο, αυτή, η νέα γενιά των Ελλήνων, πιεζόμενη αφάνταστα, από τους σκληρούς δανειστές!
(Ναι αλλά, αυτό το χρέος, δεν το δημιούργησε η σημερινή γενιά, που το χρεώνεται, αλλά χρονολογείται από την εποχή... του Χαρίλαου Τρικούπη!).
Και η σημερινή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει πως... είναι αριστερή, δεν ξεδιπλώνει την αριστερή της ευαισθησία...
Απεναντίας, έχει το λαό «κάτω από τη μπάρα» και ο κύριος Κατρούγκαλος, σε ρόλο... Χρήστου Ιακώβου, τον φορτώνει με απίστευτα βάρη και του αφαιρεί εισοδήματα!
Με τέτοιες πολιτικές, είναι δυνατόν η χώρα, να κατακτήσει το μετάλλιο... της ανάπτυξης;
Ούτε στον αιώνα... τον άπαντα!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.