Ανάγκη για ένα νέο Κανονισμό ύδρευσης-αποχέτευσης στη ΔΕΥΑΙ!

on .

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΚΡΗ*

Με τον Νόμο 1069/1980 δόθηκαν κίνητρα και άρχισαν να ιδρύονται οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης στην χώρα μας.

Οι ανωτέρω  Επιχειρήσεις  (ΔΕΥΑ)  αποτελούν  ίδια Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου κοινωφελούς χαρακτήρα, και είναι αρμόδιες δια την μελέτη,  κατασκευή,  συντήρηση, εκμετάλλευση,  διοίκηση  και  λειτουργία  των δικτύων υδρεύσεως και αποχετεύσεως ακαθάρτων και όμβριων υδάτων, ως και μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και αποβλήτων της περιοχής αρμοδιότητας των.
Με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας και τους

Κανονισμούς Δικτύων, που συντάσσονται και ψηφίζονται από το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης και ελέγχονται από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου στον οποίο ανήκει η επιχείρηση, ρυθμίζονται κάθε φορά τα σχετικά με τη λειτουργία και διαχείριση της επιχείρησης.
Οι πρώτο - ιδρυόμενες ΔΕΥΑ είχαν άμεση ανάγκη, από ένα κοινό φορέα εκπροσώπησης που συστηματικά και οργανωμένα θα προωθούσε τα αιτήματά τους στην Πολιτεία και τους φορείς της. Έτσι, το 1989, ιδρύθηκε η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης, που λειτουργεί από το 1990, έχει έδρα της τη Λάρισα και αποτελεί το όργανο της κοινής εκπροσώπησης των ΔΕΥΑ της χώρας μας.
Από τότε μέχρι σήμερα, λειτουργεί ανελλιπώς παρέχοντας στις ΔΕΥΑ πολύτιμη στήριξη και βοήθεια, συμβάλλει στην οργάνωση των ΔΕΥΑ, διαχέοντας εμπειρία και τεχνογνωσία, αποτελώντας ένα πολύ πετυχημένο κατά γενική ομολογία, πείραμα αποκέντρωσης. Σήμερα, η ΕΔΕΥΑ εκπροσωπεί αρκετές ΔΕΥΑ, σε ένα μεγάλο σύνολο επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα μας και καλύπτουν με τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους (ύδρευση - αποχέτευση - επεξεργασία λυμάτων) πάνω από 5.222.077 εκ. κατοίκους.

Η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων
Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων (ΔΕΥΑΙ) ιδρύθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1980, η λειτουργία της ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 1985 και είναι μία από τις πρώτες που ιδρύθηκαν στη χώρα μας.
Η ΔΕΥΑΙ έχει την ευθύνη της ύδρευσης και της αποχέτευσης στο Δήμο Ιωαννιτών, ενώ και μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να αναπτύξει δράσεις και στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. Βασική της μέριμνα, είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και η προστασία του περιβάλλοντος.
Πριν μερικές μέρες ψηφίστηκε ένας νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΥΑΙ η οποία θέλει να ανήκει στους οργανισμούς υψηλής απόδοσης. Ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) της κάθε Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης της χώρας μας ρυθμίζει τα ζητήματα που αφορούν καθαρά στην οργάνωση, την σύνθεση, τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία των υπηρεσιών της, τον αριθμό των οργανικών θέσεων του τακτικού προσωπικού κατά υπηρεσία, την τοποθέτηση στις θέσεις σύμφωνα με τις ειδικότητες και ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας, τον τρόπο πρόσληψης και απόλυσης, τις αποδοχές, την πειθαρχική ευθύνη και γενικά κάθε θέμα που έχει σχέση με την υπηρεσιακή κατάσταση και τα δικαιώματα του απασχολούμενου προσωπικού και τις υποχρεώσεις της Δ.Ε.Υ.Α. προς το προσωπικό, που από την πρόσληψη του αποδέχεται τον Ο.Ε.Υ. ως εργασιακή σχέση.
Βασικός σκοπός όμως της κάθε ΔΕΥΑ, όπως και της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, μέσα από την αναβάθμιση της παρεχόμενης υπηρεσίας προς τον πολίτη, είναι οι όροι και ο τρόπος λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να παρέχει επαρκές και ποιοτικό νερό στους πολίτες και να προστατεύει το περιβάλλον του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, μέσα στο οποίο βιώνουν οι πολίτες τη ζωή τους (Καλλικρατικός Δήμος).
Οι όροι και ο τρόπος λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης της περιοχής αρμοδιότητας της κάθε Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης είναι αντικείμενο του Κανονισμού Ύδρευση –  Αποχέτευσης. Οι διατάξεις του Κανονισμού είναι υποχρεωτικές και αφορούν όλους όσους χρησιμοποιούν (ή έχουν υποχρέωση να χρησιμοποιήσουν) τα δίκτυα ύδρευσης - αποχέτευσης όμβριων και λυμάτων. Θέματα που προβλέπονται στις παρ. 1,2,2 του άρθρου 23 του Ν. 1069/80 όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει με το άρθρο 6 παρ. 10 του Ν. 2307/95.
 Οι επιπλέον προϋποθέσεις και όροι διάθεσης στο δίκτυο αποχέτευσης αποβλήτων άλλων χρήσεων πλην οικιακών καθορίζονται στον «Ειδικό Κανονισμό λειτουργίας του δικτύου αποχέτευσης» που δύναται να περιλαμβάνεται σε παράρτημα του κανονισμού και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτού.
Η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων σήμερα χρειάζεται και έναν νέο κανονισμό ύδρευσης – αποχέτευσης, σύμφωνο με τα Πρότυπα του Κανονισμού της Πανελληνίας Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης, εναρμονισμένο με τα νέα πρότυπα της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
 Ειδικά, έναν Κανονισμό αποχέτευσης που θα περιλαμβάνει τους όρους της εν γένει λειτουργίας του δικτύου αποχέτευσης των ακαθάρτων οικιακής χρήσης, των λυμάτων από παραγωγικές μονάδες επιχειρήσεων και των όμβριων νερών της περιοχής αρμοδιότητας της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ιωαννίνων. Θέτοντας αυστηρές προϋποθέσεις για την παροχέτευση λυμάτων, στα δίκτυα αποχέτευσης - όμβριων, ή διευθετημένα υδατορεύματα ή ανοικτούς γενικά αγωγούς των αποβλήτων που λείπουν από τον υπάρχοντα σημερινό κανονισμό λειτουργιάς της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων. Στο πλαίσιο διαχείρισης των υγρών αποβλήτων βασικό πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η πρωτοβάθμια επεξεργασία αυτών, καθότι και η νομοθεσία (Υ.Α. 5673/97 άρθρο 8) υποχρεώνει σε όλους τους παραγωγούς αυτών των υγρών αποβλήτων την εφαρμογή συστήματος πρωτοβάθμιας επεξεργασίας αυτών.
Και όπως αναφέρει και η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε η πρόκληση της αντιμετώπισης των προβλημάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, καθιστούν αναγκαίο ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό με πολιτικές που θα εφαρμοστούν με τη συνεργασία όλων μας, αποδεικνύοντας την περιβαλλοντική μας ευαισθησία σε κάθε πτυχή της ζωής και της καθημερινότητάς μας.

* Ο Δημήτρης Μακρής είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. Συγκοινωνιακών – Υδραυλικών Έργων Υποδομής.