Παμβώτιδα: Είναι ανόητο να καταστρέφεις τη ζωή!

on .

- Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΩΝΙΤΗΣ*

«Με τον Αύγουστο και οι Γιαννιώτες όπως και όλοι σχεδόν οι Έλληνες αφήνουν την πόλη αναζητώντας την χαλάρωση και την δροσιά στο κοντινό Ιόνιο! Αδιαχώρητο το διήμερο στις παραλίες με τις  ξαπλώστρες της Λούτσας και του Βάλτου στην Πάργα να φτάνουν μέχρι το κύμα» («Πρ. Λόγος», 01 Αυγούστου 2016).
Φτερά για μια μοντέρνα οικονομία φυτρώνουν και με τον σχεδιασμό της Εγνατίας, της Ιόνιας και της Ε65. Μια άλλη η πραγματικότητα στους δρόμους.  Μηδενική η κίνηση εμπορευμάτων από την Θεσσαλονίκη μέχρι τα Γιάννενα στην Εγνατία. Κάποιο αυτοκίνητο ψυγείο γιαννιώτικου πτηνοτροφείου κάπου - κάπου και τα μετρημένα Ι.Χ δείχνουν το μέγεθος της κρίσης στην χώρα μας. «Το  ΙΝΚΑ δηλώνει ότι οκτώ στους δέκα πολίτες δεν θα κάνουν διακοπές αυτό το καλοκαίρι. Σε απόγνωση πολλοί ξενοδόχοι της χώρας για τις μειώσεις. Περιορισμένες πωλήσεις και στα κρεοπωλεία, στα μανάβικα και στα σούπερ μάρκετ» («Πρ. Λόγος», 01 Αυγούστου 2016). Συναγερμός και στην διατροφή. Το τελευταίο οχυρό της ζωής παραδίδεται.
Ως βασικότερη αιτία της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην χώρα μας αναφέρονται οι οργανωτικές και διοικητικές αδυναμίες  των Αθηνών, που επεκτείνονται στην περιφέρεια και επηρεάζουν τη ζωή και την οικονομία της αλλά και η αντιπολλαπλασιαστική φιλοσοφία των αυτοδιοικήσεων με την  διάσπαση των πολυτίμων κεφαλαίων σε μικροέργα μηδαμινής αναπτυξιακής επέκτασης.
Αδυναμίες επισήμανσης και η μη αξιοποίηση των συνδυαστικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων των ορεινών περιοχών, μεταξύ των οποίων και της Ηπείρου, φρενάρουν με την σειρά τους την αναπτυξιακή ατμομηχανή. Η οικονομική εξάρτηση από το εξωτερικό μεγαλώνει, η επενδυτική προοπτική μετατοπίζεται  στο χρόνο και η ελπίδα χάνεται.
Πότε επιτέλους θα προβληματιστούν «όλοι όσοι κρατούν στα χέρια τους την τύχη αυτής της δύσμοιρης χώρας; («Πρ. Λόγος», 01 Αυγούστου 2016)
Στα Γιάννενα η Παμβώτιδα περιμένει από τα δικά της παιδιά να της δώσουν πίσω αυτό που της πήραν, παρά την θέλησή της.  Πενήντα έξη χρόνια βιοχημικών  ανακατατάξεων  οδηγήσανε σταδιακά στην μόλυνση των νερών της και στην δημιουργία ενός κλίματος επικίνδυνου για την υγεία και την οικονομία της πόλης. Ο άνθρωπος και πάλι με την δική του λογική και τις περιβαλλοντικές του μελέτες κατάφερε να καταστρέψει ένα δημιούργημα σε εξήντα χρόνια, όταν η φύση χρειάστηκε 10 εκατομμύρια χρόνια για να το φτιάξει!
Ανόητο είναι να καταστρέφεις αυτό που σου χαρίζει την ζωή, την λίμνη των Ιωαννίνων. Αυτό το δυνατό κομμάτι της ιδιαιτερότητας που χρειάζονται τα Γιάννενα για να χτίσουν το δικό τους όραμα. Στον τουριστικό τομέα η τοπιακή πολυμορφία και η ελκυστικότητα της φυσικής εναλλαγής ταυτοποιούν τους επισκέπτες, τους Γιαννιώτες, την λίμνη και το νησί μετασχηματίζοντας την εικόνα της νοσταλγίας σε επιθυμία επανάληψης των επισκέψεων. Ο επισκέπτης μπορεί να αισθάνεται εδώ την προσφορά της φύσης, ως εφαλτήριο για επιπλέον επιλογές χαλάρωσης και αφομοίωσης   μιας ενέργειας μεγαλύτερης από την κατανάλωση. Με την εναλλαγή των ασκήσεων στο νερό και δίπλα στο νερό και τον συνδυασμό της αστικής ιατρικής παρουσίας, το πλεόνασμα της υγείας διευρύνεται και το άγχος της καθημερινότητας μειώνεται. Φτάνει μόνο να κολυμπάς, να χαίρεσαι την ζωή...  
Μικρό μόνο δείγμα της σπουδαιότητας των καθαρών νερών και της σημασίας τους για την οικονομία της πόλης είναι οι τελευταίοι αγώνες Κωπηλασίας στην λίμνη, αλλά και η αμφισβητημένη πίστα - σκί. Παράγοντας επιλογής του χώρου για την διενέργεια των αγώνων σκι ήταν η ποιότητα των πηγαίων υδάτων της  Αμφιθέας και όχι το προνομιακό άνοιγμα της άρρωστης  λίμνης. Μετά την οδυνηρή εμπειρία της ευτροφικής λίμνης και την επίδρασή της στον μειωμένο ήδη αριθμό των επισκέψεων στο νησί, θα πρέπει να μας είναι πλέον γνωστό ότι η αλλολοεξάρτηση των οικοσυστημάτων είναι κτισμένη στην αρετή της αρμονίας και η διατάραξη της σημαίνει τιμωρία. Το οικοσύστημα που αρρωσταίνει σήμερα εκδικείται και μεταδίδει αύριο την αρρώστια  στο διπλανό οικοσύστημα.
Σοφία λοιπόν δεν σημαίνει και δεν είναι η αχρήστευση των πηγών, των ρηχών ακτών και των υγρολιβαδικών εκτάσεων με την μέθοδο των ποδηλατοδρόμων.Η χάραξη ενός ποδηλατοδρόμου, όπως είναι γνωστό σε όλες τις χώρες του κόσμου, είναι η αρμονική σχέση ενσωμάτωσης του ποδηλάτου στο φυσιογεωλογικό τοπίο και όχι ο ανταγωνιστικός εκτοπισμός της φύσης.
Λόγοι προστασίας από πλημμύρες και διαβρώσεις, το φιλτράρισμα των νερών της λίμνης, η εκκόλαψη και ο πολλαπλασιασμός των ψαριών και των άλλων λιμνικών οργανισμών, η δημιουργία ήπιου κλίματος για τις κοινωνίες και τις φυτικές καλλιέργειες του λεκανοπεδίου και ιδιαίτερα η ενδυνάμωση του τροφικού Recycling με την δέσμευση των ανόργανων στοιχείων στην νέα φυτική βιομάζα και την αντιμετώπιση του ευτροφισμού είναι μερικοί από τους λόγους που επιβάλλουν το σεβασμό των ακτών και το χτίσιμο μιας αλλοιώτικής οικονομίας βασισμένης  στο σεβασμό και την προστασία των υδροχημικών και των υδρογεωλογικών δεδομένων της λίμνης και των γύρω περιοχών.
Η φυσικότερη  δραστηριότητα του ανθρώπου στον ελεύθερο χρόνο είναι ο περίπατος δίπλα σε καθαρή λίμνη. Για την απόλαυση της δροσιάς ενός μπάνιου τις ημέρες του καλοκαιριού και την ιστιοπλοϊκή περιπέτεια αποφασιστική είναι η ποιότητα των νερών. Τα καθαρά νερά και η υγεία της Παμβώτιδας είναι η φυσική υπόδειξη της προκοπής για τα Γιάννενα, για την τοπική οικονομία, για την κοινωνία!
Γιάννενα, Παμβώτιδα και νησί.  Ένας τριγωνικός παράδεισος  τουριστικής μοναδικότητας με βαθύ ιστορικό, πολιτισμικό και θρησκευτικό παρασκήνιο. Πότε άραγε θα το καταλάβουμε;

* Ο κ. Βασίλης Ασωνίτης, Ηπειρωτικής καταγωγής, είναι οικονομολόγος με σπουδές ως υπότροφος στη Γερμανία.