Δημοτικό Νοσοκομείο η «Αγάπη»: 100 χρόνια στις επάλξεις της Υγείας...

on .

Με αφορμή δημοσίευμα στη στήλη του κ. Δημ. Κοράκη, πρ. υπαλλήλου του Δημ. Νοσοκομείου Ιωαννίνων («Π.Λ.» 27.7.2016), συμπληρωματικά αναγράφουμε και τα εξής ιστορικά στοιχεία:

• To Δημοτικό Νοσοκομείο η «Αγάπη», από τα ιστορικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα των Ιωαννίνων, προσέφερε, επί πολλές δεκατίες, ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη στους κατοίκους της πόλης – ιδίως των οικονομικά αδυνάτων – και των γύρω περιοχών.
Ήταν την εποχή εκείνη το τρίτο Δημοτικό Νοσοκομείο της χώρας. Τα άλλα δύο ήταν το Δημοτικό Νοσοκομείο Αθηνών η «ΕΛΠΙΣ» και το Δημοτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Το Δημοτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων χτίστηκε το 1887 από τον Χαβζή Πασιά «με σκοπό την εξυπηρέτηση των υπαλλήλων του τουρκικού κράτους, των περαστικών και των φτωχών κατοίκων της πόλης».
Το ιδιοκτησίας του τουρκο-γιαννιώτη Φακήμ Εφέντη, οικόπεδο, αγοράστηκε από το τουρκικό κράτος – με ενέργειες του Βαλή Χαβζή Πασιά - «αντί χιλίων χρυσών λιρών».
Το κτιριακό συγκρότημα – με μελέτη του Διμομηχανικού του Βιλαετιού Σιγιμόνδου Μινέικο – ολοκληρώθηκε σε μια διετία.
Σ’ αυτό το ξεχωριστό, για την εποχή εκείνη, κτίριο, λειτούργησαν αρχικά τρία ιατρικά τμήματα: Παθολογικό, Χειρουργικό και Μαιευτικό.
Μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, το Νοσοκομείο περιήλθε στο Δήμο Ιωαννιτών. Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια του Βαλκανικού Πολέμου, το Νοσοκομείο χρησιμοποιήθηκε και για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού.
Το 1931, με νομοθετική διάταξη, το Νοσοκομείο έγινε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας), με την επωνυμία «Δημοτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Η Αγάπη».
Με νομοθετική διάταξη του 1939, το Δημοτικό Νοσοκομείο διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, με Πρόεδρο τον εκάστοτε Δήμαρχο. Την περίοδο αυτή μέλη του Δ.Σ. διετέλεσαν οι Κων. Μητροκώστας, δικηγόρος, Βασ. Νούσιας, έμπορος, Δημ. Δογορίτης, επιχειρηματίας, Άννα Θρουμουλοπούλου, Πρόεδρος Λυκείου και Αμαλία Γιάννενα, οδοντίατρος.
Το Δημοτικό Νοσοκομείου Ιωαννίνων διέκοψε τη λειτουργία του το 1983. Συγχωνεύτηκε με το Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα».