Τιμωρούν τους εκπαιδευτικούς με τις λιγότερες μεταθέσεις των 50 τελευταίων ετών!..

on .

Χθες πραγματοποιήθηκε Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Κ.Υ.Σ.Π.Ε.) για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών από περιοχή (Νομό) σε περιοχή (Νομό).
Με βάση τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας και των αιρετών του Κ.Υ.Σ.Π.Ε. ικανοποιήθηκε μόνο το 8,78% των αιτήσεων σε όλη την Ελλάδα. Πιο αναλυτικά, από τις 4.056 αιτήσεις ικανοποιήθηκαν μόνο οι 356.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου για το Ν. Ιωαννίνων πήραν μετάθεση μόνο 5 δάσκαλοι και 1 νηπιαγωγός, για το Ν. Πρέβεζας μόνο 4 δάσκαλοι και 1 νηπιαγωγός, για το Ν. Θεσπρωτίας μόνο 4 δάσκαλοι και 1 νηπιαγωγός και για το Ν. Άρτας κανένας εκπαιδευτικός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία πενταετία ικανοποιούνταν περίπου το 40 – 50 % των αιτήσεων.
Είναι ξεκάθαρο ότι φέτος πραγματοποιήθηκαν οι λιγότερες μεταθέσεις όχι μόνο των 5 τελευταίων ετών, αλλά των 50 τελευταίων ετών!
Πρόκειται για μια απόφαση - σοκ για την εκπαιδευτική κοινότητα.
Πρόκειται για μια αντι – εκπαιδευτική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τιμωρώντας χιλιάδες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εδώ και αρκετά χρόνια υπηρετούσαν σε μακρινές περιοχές από τον τόπο καταγωγής τους με στόχο κάποια στιγμή να μετατεθούν στον τόπο καταγωγής τους ή στον τόπο που ζει η οικογένειά τους.
Φυσικά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα ξεκίνησαν με την υπουργική απόφαση του Υπουργού Παιδείας μέσα στο Πάσχα. Με αυτή την αντι-παιδαγωγική και αντι-εκπαιδευτική απόφαση κατήργησε 1.337 δημοτικά Ολοήμερα σχολεία ΕΑΕΠ (Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα) επιβάλλοντας ένα «νέου τύπου» ολοήμερο σχολείο με λιγότερες ώρες σε όλα τα μαθήματα και σε όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτικών στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα (σε ένα 12/θέσιο σχολείο μειώνονται οι ώρες κατά 65 την εβδομάδα). Παράλληλα, με αυτή την απόφαση, για να εξοικονομήσει και άλλους εκπαιδευτικούς αποφάσισε, χωρίς διάλογο, να καταργήσει και τον υπεύθυνο δάσκαλο στο Ολοήμερο Σχολείο με αποτέλεσμα το Ολοήμερο να λειτουργεί κάθε μέρα με διαφορετικό δάσκαλο που υπηρετεί στο πρωινό ωρολόγιο πρόγραμμα!
Η παραπάνω υπουργική απόφαση, σε συνδυασμό με πολιτικές αποφάσεις περιορισμού των μεταθέσεων, οδήγησαν στο πολύ μικρό ποσοστό μεταθέσεων.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η συγκυβέρνηση με αυτές τις αποφάσεις της δημιουργεί αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα και στη κοινωνία γενικότερα, αφού τιμωρεί χιλιάδες εκπαιδευτικούς κρατώντας τους μακριά από τις οικογένειές τους δημιουργώντας οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα.
Κλείνοντας, ενώ η μετάθεση αποτελούσε μια αξιοκρατική υπηρεσιακή μεταβολή  για κάθε εκπαιδευτικό (υπάρχουν σαφή μετρήσιμα κριτήρια, όπως μόρια δυσμενών συνθηκών, μόρια προϋπηρεσίας, μόρια οικογενειακής κατάστασης) που υπηρετούσε για αρκετά χρόνια σε μακρινές περιοχές με στόχο να αποκτήσει τα αντικειμενικά μόρια και να μετατεθεί, έρχεται σήμερα  η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και με λογιστικές αποφάσεις στην ουσία καταργεί την μετάθεση για κάθε εκπαιδευτικό.

* Ο κ. Φίλιππος Ευαγγέλου είναι Δάσκαλος – Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων,  Αιρετός στο ΑΠΥΣΠΕ Ηπείρου με τη ΔΑΚΕ/ΠΕ