Προς μια νέα Ευρώπη!

on .

Προχθές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγινε η πρώτη δημόσια συζήτηση για τα αποτελέσματα του Brexit της Μεγάλης Βρετανίας. Ήταν μια ιστορική ημέρα μετά την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε το πρώτο κράτος – μέλος που, μετά ένα Δημοψήφισμα, αποφάσισε να ζητήσει να φύγει από την Ε.Ε.
Τα περισσότερα πολιτικά κόμματα -κατά πλειψηφία- και ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ επισήμαναν το πόσο λυπηρό είναι το αποτέλεσμα, όχι μόνο για τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.
Πριν από ένα χρόνο, η χώρα μας ζούσε την αγωνία ενός πιθανού Grexit υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών και κάποιων κυβερνόντων. Όμως, ο ελληνικός λαός ήθελε να μείνει στο ευρώ και στη νομισματική Ένωση.
Το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου δίχασε το βρετανικό λαό και δημιούργησε μια τεράστια πολιτική αστάθεια, ένα αβέβαιο μέλλον για τη Μεγάλη Βρετανία.
Ήδη η Σκωτία, που κατά συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί να μείνει στην Ε.Ε., ζητά τη βοήθειά της, για να μην υπάρξουν συνέπειες για τη χώρα. Δεν αποκλείεται ακόμη ένα νέο Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της! Πρόβλημα δημιουργείται επίσης και στη Βόρειο Ιρλανδία, ο λαός της οποίας, κατά συντριπτική πλειοψηφία, ψήφισε για την παραμονή στην Ε.Ε.
Κανείς από την πλευρά της Ε.Ε., όπως επίσης και από την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας, δεν ήταν προετοιμασμένος για ένα πιθανό Brexit. Την άλλη ημέρα ανεκάλυψαν (!) ότι υπάρχει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ε.Ε. το οποίο καθορίζει, σε πολύ γενικές γραμμές, με ποιο τρόπο ένα κράτος – μέλος μπορεί να ζητήσει την αποχώρησή του από την Ε.Ε. Όμως το άρθρο αυτό, είναι τόσο γενικό, που δημιουργεί άπειρα ερωτήματα, για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοσθεί. Επειδή, ακριβώς, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, υπάρχει «σκεπτικισμός» για το πως θα γίνει η εφαρμογή του.
Είναι γεγονός ότι πολύς κόσμος στη Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη πικρά μετανοιώσει για το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος και οι ιθύνοντες προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να κερδίσουν χρόνο, προτού ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία αποχώρισης από την Ε.Ε. Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι, μετά το αποτέλεσμα της Μεγάλης Βρετανίας, οι ακροδεξιοί της Γαλλίας, σε στενή συνεργασία με τους ακροδεξιούς της Ολλανδίας –αλλά με τη σειρά τους και οι αντιευρωπαϊστές- ετοιμάζονται να ξεκινήσουν εκστρατεία για νέα Δημοψηφίσματα στην Ευρώπη κατά της Ε.Ε. Η συγκεκριμένη αυτή κατάσταση, θα πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποχρέωση να δώσει συγκεκριμένες πειστικές απαντήσεις στα σοβαρά προβλήματα των πολιτών (ανεργία, μέτρα κατά της λιτότητας, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προώθηση νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης για την εξασφάλιση του μέλλοντος της νέας γενιάς, κοινωνική δικαιοσύνη, λύση στα οδυνηρά προβλήματα από την κλιματική αλλαγή) και σε συνεργασία με τα λοιπά κράτη – μέλη να δώσει λύση στο προσφυγικό θέμα. Η Ε.Ε. δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, μόνη της να δώσει λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε το ευρωπαϊκό όραμα να μπορεί να επιβιώσει.
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται, επί μονίμου βάσεως, ευρωπαίοι ηγέτες να κατηγορούν την Ε.Ε. για όλα τα προβλήματα και δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί, για τα δικά τους λάθη.
Σήμερα, μπροστά στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, η λύση των προβλημάτων δεν μπορεί να δοθεί μόνο σε εθνικό επίπεδο. Χρειάζεται μια καινούργια Ευρώπη, πολύ κοντά στους πολίτες, ώστε να δώσουν άμεσες λύσεις σε όλα τα καυτά θέματα.
Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει, για όλους μας, μάθημα η τραγική εμπειρία του Brexit της Μεγάλης Βρετανίας και ότι θα ξαναγαπήσουμε και θα συνεργαστούμε με την αναγεννημένη Ευρωπαϊκή Ένωση.