Φοβού... τους Γερμανούς!

on .

Η αρχαία ελληνική ρήση: «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες», βρίσκει απόλυτη εφαρμογή, στη σημερινή Ελλάδα, με μία... μικρή παραλλαγή: «Φοβού τους Γερμανούς και δώρα φέροντες!».
Όταν ακούς τον Σόιμπλε, να δίνει τόσα πολλά συγχαρητήρια, στον κ. Τσακαλώτο, λέγοντας πως είναι ο καλύτερος υπουργός των τελευταίων ετών, είναι... να μην ανησυχείς;
Τον θαυμάζει ο Γερμανός, τον Ευκλείδη, για τη... συνέπειά του, για την απόλυτη προσήλωση στο Μνημόνιο και στην εφαρμογή των σκληρών μέτρων, χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση!
Μόνο, που δεν πήρε... ακόμη, απόφαση η Γερμανική Βουλή, να του στήσει άγαλμα, για τη μεγάλη προσφορά στην οικονομία... της Γερμανίας, βεβαίως! Γιατί, για την ελληνική οικονομία, δεν γίνεται κουβέντα!
Ήδη, την τελευταία εξαετία, όλοι οι κυβερνώντες, έδιναν υπόσχεση στον ελληνικό λαό, για... επερχόμενη ανάπτυξη! (πράσινη, μπλε, γαλαζοπράσινη...).
Η τελευταία ημερομηνία... επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, λένε οι σημερινοί κυβερνώντες, θα είναι οι αρχές του 2017! (εφτά, δηλαδή, χρόνια «φαγούρας», για τον Έλληνα!).
Παρ’ όλα αυτά, ο Ευκλείδης, χαίρει εκτίμησης στο... εξωτερικό και ιδιαίτερα στο χώρο των δανειστών, αφού είπε «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ» και έτσι η Κυβέρνηση Τσίπρα, δεν άφησε τίποτε δύσκολο και σκληρό, για... τον επόμενο πρωθυπουργό!
Βεβαίως, ο κόσμος μπουχτισμένος, από το διαρκές πολιτικό ψέμα, χαλαρά αντιδρά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως συμφωνεί, με την καταιγίδα των μέτρων και τον οικονομικό Γολγοθά, που βιώνει!
Και καλά, ο Ευκλείδης, στο εξωτερικό, παίρνει τα... εύσημα, όμως ο Έλληνας στο εσωτερικό, δεν κολλάει καθόλου... ένσημα και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας (ανεργία).
Απλά, τώρα ξεκινάει η θερινή ραστώνη, οι διακοπές, για όσους μπορούν να τις κάνουν ακόμη, ο κόσμος ενημερώνεται λιγότερο, οι πολιτικές και οικονομικές ειδήσεις αραιώνουν και τα κανάλια θα... αλλάξουν ειδησεογραφία, μεταφέροντας εικόνες, από τις παραλίες και... ζουμάροντας σε... προσωπικότητες χωρίς πρόσωπο! (η... πίσω πλευρά, στο... προσκήνιο!).
Όμως το φθινόπωρο θα έρθει, οι πληρωμές των φορολογουμένων, θα είναι στο φόρτε τους, οι δυσκολίες των πολιτικών θα μεγαλώνουν και ο Ευκλείδης θα παίρνει... πόντους στο εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό, τίποτε...
Ούτε καν, το βραβείο της «ανοιχτής παλάμης!».
Γιατί ο Έλληνας, μπορεί να περνάει μία περίοδο μεγάλης φτώχειας, διαθέτει όμως... και ένα επίπεδο!

* Ο κ. Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής