Εντυπωσιακή η ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας

on .

Σε όλες τις κομματικές εκδηλώσεις που παίρνω μέρος, σαν ευρωβουλευτής της ΝΔ, διαπιστώνω μια νέα πολιτική και κυρίως κοινωνική δυναμική.
Ο κόσμος της κεντροδεξιάς θέλει να στηρίξει την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ και υπάρχουν πολλοί νέοι οι οποίοι επιδιώκουν, μέσω της ΝΔ, τη μεγάλη επιστροφή στην πολιτική.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να εμπνέει την εκλογική και κοινωνική βάση της ΝΔ και να δημιουργεί μια ευρύτερη δυναμική σε όφελος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θετικά μηνύματα
Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να πάρω μέρος - κάνοντας μια εισήγηση για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις - σε συνεδρίαση των προέδρων των νομαρχιακών οργανώσεων της ΝΔ και άλλων ανώτερων στελεχών του κόμματος.
Μου έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση το υψηλό επίπεδο των περισσότερων στελεχών οι οποίοι ανέλυσαν την πολιτική πραγματικότητα, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, με ιδιαίτερα εύστοχο και συγκρατημένο τρόπο. Πήραν μέρος σε πολύωρες συνεδριάσεις με χαρακτηριστική άνεση και μεγάλο ζήλο ενώ εγώ τις βρήκα αρκετά κουραστικές - λόγω χρονικής διάρκειας και έντασης της εργασίας - παρά την καλή εκπαίδευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όσες φορές πήρα μέρος σε εκδηλώσεις τοπικών οργανώσεων, από την Πετρούπολη μέχρι το Χαλάνδρι, παρατήρησα ότι η συμμετοχή είναι πολλαπλάσια σε σχέση με το παρελθόν και έχει αποκτήσει μια νέα ποιοτική διάσταση. Νεοδημοκράτες με μεγάλες απαιτήσεις από το πολιτικό σύστημα επιστρέφουν στην ενεργό δράση ύστερα από μια μεγάλη περίοδο αποχής, ενώ στελέχη της κοινωνίας και της οικονομίας, όπως και πολλοί νέοι, έρχονται σε επαφή με την οργάνωση της ΝΔ για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει και πού το πάει η νέα ηγεσία της.

Οι «γαλάζιοι» πρωταγωνιστές
Η προσωπικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη παίζει τεράστιο ρόλο στην πολιτική κινητοποίηση που παρατηρείται στη ΝΔ. Στην αντίληψη της παραταξιακής κοινής γνώμης είναι καλά εκπαιδευμένος, έχει σύγχρονες αντιλήψεις για την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, είναι δυναμικός ταυτόχρονα και υπεύθυνος στην άσκηση της αντιπολίτευσης, έχει διεθνές κύρος και υπερισχύει με άνεση στην προσωπική σύγκριση με τον πρωθυπουργό και αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα.
Τον κ. Μητσοτάκη στηρίζουν στην προσπάθειά του εξαιρετικά ικανά στελέχη. Ξεχωρίζω τον Γραμματέα του Κόμματος και βουλευτή Ηρακλείου κ. Αυγενάκη και τον Γραμματέα Οργανωτικού κ. Σπανάκη. Θεωρώ ότι έχουν εξαιρετικές οργανωτικές ικανότητες με αποτέλεσμα να αξιοποιούν σε όφελος της ΝΔ τη θετική δυναμική που δημιουργεί ο κ. Μητσοτάκης.
Εκτιμώ επίσης ιδιαίτερα τη συμβολή του κ. Θεοδωρικάκου, ο οποίος με τις πολιτικές αναλύσεις που κάνει και τη συστηματική παρακολούθηση των τάσεων της κοινής γνώμης έχει καταφέρει να δώσει μεγαλύτερο θεωρητικό και πολιτικό βάθος στην κομματική δουλειά και να τη συνδέσει με πιο άμεσο τρόπο με τις πολιτικές εξελίξεις.
Το κυριότερο είναι ότι με το πέρασμα του χρόνου αναδεικνύεται μια νέα γενιά πολιτικών στελεχών στην οποία μπορεί να ανήκουν έμπειρα στελέχη που δραστηριοποιούνται με καλύτερο και πιο σύγχρονο τρόπο αλλά και νέα δυναμικά ανερχόμενα στελέχη.

Το μεγάλο στοίχημα
Είμαι ένας άνθρωπος που έχω μελετήσει σε βάθος χρόνου τη ΝΔ, εφόσον υπήρξα μεταξύ των άλλων ανώτατο διευθυντικό στέλεχος και στη συνέχεια γενικός διευθυντής για μια εξαετία της μεγάλης παραταξιακής εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, συνεργάτης του αείμνηστου Μιλτιάδη Έβερτ, του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, εκ των πρωτεργατών της προώθησης του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ κλπ.
Η εικόνα της ΝΔ είναι σήμερα καλύτερη, απ’ ότι τη θυμάμαι, σε εντελώς διαφορετικές περιόδους της. Μπορεί να μην έχει τα ποσοστά του παλιού δικομματισμού, υπάρχει όμως διάθεση για συμμετοχή, ωριμότητα των στελεχών και επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης. Συγκεντρώνονται με αρκετή ταχύτητα τα στοιχεία που ανοίγουν το δρόμο για μια νέα περίοδο δυναμικής ανάπτυξης της ΝΔ.
Στις ομιλίες και τις παρεμβάσεις μου στις κομματικές εκδηλώσεις προσπαθώ να περάσω το μήνυμα ότι η μεγάλη πρόκληση για τη ΝΔ δεν είναι η ενίσχυση της θέσης της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον πλέον της ανήκει η δημοσκοπική και πολιτική πρωτιά χωρίς μεγάλες πιθανότητες ανατροπής αυτής της κατάστασης σε όφελος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πιο δύσκολη αποστολή για τη ΝΔ έχει σχέση με την απογοήτευση πολλών συμπολιτών μας από το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Αυτούς πρέπει να κερδίσει πίσω στην πολιτική και σε όφελος μιας συλλογικής προσπάθειας που θα μας βγάλει από την κρίση με την επιχειρηματολογία της, το καλό παράδειγμα των στελεχών της και την ανοιχτή πολιτική αγκαλιά. Η εντυπωσιακή ανασυγκρότηση της ΝΔ μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης αξιοπιστίας που έχει εκδηλωθεί σε βάρος του πολιτικού συστήματος και στην ανάπτυξη μιας νέας συλλογικής προσπάθειας για την έξοδο από την πολυδιάστατη κρίση.