ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΠ(Ρ)Α!..

on .

- Του ΠΕΤΡΟΥ Ι. ΜΠΟΥΓΙΑ*

Ο σπουδαίος Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης Μαχάτμα Γκάντι έλεγε, ότι δεν πρέπει να έχεις: πολιτική χωρίς αρχές. Διέπεται άραγε ή πολιτική που εφαρμόζεται από την πρωτοδεύτερη φορά  Αριστερά στο ένα πλέον έτος διακυβέρνησης από αρχές, ήθος, αποτελεσματικότητα, αλλαγές προς όφελος των περισσότερων, από λύσεις, ρεαλισμό, από συνέπεια λόγων και έργων;
Χωρίς σκίσιμο μνημονίου, αλλά  με κάβα και νέο μνημόνιο-κόφτη, μην τυχόν και ξεμείνουμε από μνημόνια και βρεθούμε σε αδιέξοδο αναφωνώντας:«και τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς τους βαρβάρους»;
Χωρίς ενημέρωση οι πολίτες της χώρας  για το διπλό μνημόνιο που πέρασε άρον-άρον η κυβέρνηση με τα εξοντωτικά μέτρα φτωχοποίησης  9 δισ. ευρώ, εξαιτίας των  απεργιών  των ΜΜΕ σε χρονικό σημείο που ήταν συμπτωματικά βολικό για την κυβέρνηση. Η δρομολόγηση του περιορισμού  των τηλεοπτικών αδειών που θα δίνονται από υπουργό της κυβέρνησης, σηματοδοτεί το τέλος της ελεύθερης-ανεξάρτητης ενημέρωσης.
Χωρίς αξιοπρεπείς συντάξεις. Οι περικοπές είτε γίνουν στις επικουρικές, είτε γίνουν στις  κύριες, ένα είναι σίγουρο: ότι δεν μπορείς να ζήσεις σαν «κύριος» παρότι πλήρωνες κανονικότατα ως συνεπής φορολογούμενος και κύριος μια ζωή.
Χωρίς δουλειές. Κάθε ημέρα δεκάδες επιχειρήσεις κλείνουν. Η επιχειρηματικότητα είναι ο Νο1 εχθρός της ιδεοληπτικής κρατικίστικης κυβέρνησης. Εκατοντάδες άνεργοι στα σκαλιά του ΟΑΕΔ. Νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα χωρίς εισιτήριο επιστροφής: για τόπους που επιτρέπεται να ονειρεύεσαι, που νιώθεις  ότι είσαι χρήσιμος, που μπορείς να παράγεις, που αμείβεσαι, που ζεις…
Χωρίς αποθέματα: oικονομικά και ψυχοσωματικά. Μέσα στο επόμενο 12μηνο θα πρέπει να πληρωθούν πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι φόροι που θα πρέπει να καταβληθούν από τις αρχές Ιουνίου και μέχρι το τέλος του έτους, είναι πιθανό να ξεπεράσουν ακόμη και τα 30 δισ. ευρώ.
Χωρίς ελπίδα. Χάθηκε κάπου στο δρόμο για Θεσσαλονίκη και δεν ξαναέδωσε σημεία ζωής. Αναζητείται από εκατομμύρια ψηφοφόρων που εμπιστεύτηκαν έναν «αμοραλιστή ηγέτη με αγγελικό πρόσωπο» ως φορέα της. Πιθανότατα θα συνοδεύεται η εν λόγω ελπίδα από ένα πρόγραμμα, ένα παράλληλο πρόγραμμα και έναν καταργημένο ΕΝΦΙΑ. Όταν χάθηκε φορούσε ροζ  ΣΥΡΙΖΕ  ρούχα.
Χωρίς  λύση στο προσφυγικό. Χιλιάδες πρόσφυγες  παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, αρκετοί από αυτούς σε καταυλισμούς που δεν έχουν τις στοιχειώδεις υποδομές φιλοξενίας. Φαινόμενα κακοδιαχείρησης κοινοτικών κονδυλίων, αλλά και η απουσία σοβαρού συντονισμού και οργάνωσης,  εξαντλούν την αντοχή των ταλαιπωρημένων προσφύγων αλλά τα όρια ανοχής, κατανόησης και αρωγής των τοπικών κοινωνιών.
Xωρίς ανοικτούς δρόμους γύρω από το κοινοβούλιο. Κάγκελα, κλούβες παντού. Ο Εθνικός κήπος κλειστός για να ψηφιστεί το ασφαλιστικό και ο άλλοτε λαοφιλής ηγέτης να χρειάζεται προστασία από κουστωδία αστυνομικών. Βρε  πως αλλάζουν οι εποχές…
Χωρίς παιδεία. Χωρίς πρότυπα & ολοήμερα σχολεία. Κομματικά παιχνίδια παίζονται με τις Πανελλαδικές αφού «ξηλώθηκε» η πλειονότητα των μελών της περυσινής Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων με στόχο να τοποθετηθούν συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ.
Χωρίς  υγειονομική περίθαλψη-πρόνοια. Νοσοκομεία χωρίς γάζες και αναλώσιμα  πρώτης ανάγκης, χωρίς επαρκές προσωπικό νοσηλευτών, με τους καρκινοπαθείς, να πρέπει περιμένουν έως και πέντε μήνες για να ξεκινήσουν τις αναγκαίες ακτινοθεραπείες, με αποτέλεσμα να χάνονται κυριολεκτικά ζωές.
Χωρίς δικαιοσύνη. Βαρύς ο  λογαριασμός που  πληρώνει η δικαιοσύνη αλλά και το δημόσιο ταμείο από την εξάμηνη αποχή των δικηγόρων λόγω του ασφαλιστικού, αφού σχεδόν 150.000 δίκες σε όλη την Ελλάδα αναβλήθηκαν. Η πρώτη εκτίμηση των ζημιών είναι ότι ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τα χαμένα έσοδα από τα Πρωτοδικεία της χώρας.
Χωρίς ελληνική βιομηχανία. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα και η χρηματοδοτική ασφυξία των capital controls, η υπερφορολόγηση και το υψηλό κόστος ενέργειας έφεραν συρρίκνωση της παραγωγής, μείωση της απασχόλησης και των αποδοχών, με αποτέλεσμα η ύφεση να μαστίζει την ελληνική βιομηχανία. Τα ηχηρά λουκέτα μεγάλων εταιρειών, όπως οι βιομηχανίες ΙΜΑΣ, Softex, ΒΙΣ, Χαλυβουργική, Hellenic Steel, Βιομέκ, Nutriant, Pepsico ΗΒΗ, Neoset, Shelman, Delica, είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής.
Χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό. Ήθελαν να κάνουν στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού ακινήτου του beach volley στο Φάληρο -μια ανάσα από τη θάλασσα- μεγάλες δικαστικές αίθουσες. Καμιά αίσθηση αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου. Ευτυχώς  μετά από ερώτηση του επικεφαλής και των βουλευτών του Ποταμιού, για την εκπρόθεσμη και ύποπτη αυτή βουλευτική τροπολογία η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε και την απέσυρε, αφού προσπάθησε αρχικά να την περάσει στα κρυφά.
Χωρίς κούρεμα του χρέους. Το 2018 μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά από ενδεχομένως απαραίτητη χρήση του αυτόματου μηχανισμού, αν υπάρξει ακόμη ανάγκη για στήριξη της χρηματοδότησης του ελληνικού προϋπολογισμού, τότε θα συζητηθούν μέτρα σχετικά για  το χρέος.
Χωρίς να εμπνέουν εμπιστοσύνη στους επενδυτές. Την επανέναρξη των εργασιών στις Σκουριές ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες η Eldorado Gold αποδεικνύοντας στην πράξη ότι όλες οι ενέργειες του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη ήταν προσχηματικές, ενώ το μόνο που κατάφερε ήταν να καθυστερήσει τις εργασίες και να ξεσηκώσει τους εργαζόμενους, απλά και μόνο για να ικανοποιήσει τις ιδεοληψίες του. Οι παλινωδίες αυτές είναι αδύνατο να εμπνεύσουν και να προσελκύσουν  νέους επενδυτές.
Χωρίς διορατικότητα και ρεαλισμό. «Κατηγορήστε μας για αυταπάτες, όχι για ψέματα» είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή. Το 2014  έλεγε «δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες» αλλά προσπαθώντας  να κάνει μια στροφή στον ρεαλισμό για να κερδίσει τη συμπάθεια του κόσμου και μια πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση από τους ψηφοφόρους παραδέχτηκε ότι έχει αυταπάτες. Ο πρωθυπουργός της χώρας έχει τις αυταπάτες του, μόνο που τον λογαριασμό εξαιτίας αυτών τον πληρώνει ο ελληνικός λαός.
Χωρίς αλήθειες. Ενώ ψηφίστηκε το ασφαλιστικό-φορολογικό σχέδιο λαιμητόμος για τη μεσαία τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους, η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θίγεται το 90% των φορολογούμενων. Πανηγυρίζει μάλιστα ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, τη στιγμή που θα εφαρμόσει τα σκληρότερα μνημονιακά μέτρα τα οποία αν αποτύχουν να πιάσουν τους στόχους έχουν ήδη υπογεγραμμένο και το επόμενο μνημόνιο. Είναι ντροπή να κοροϊδεύεις εν γνώσει σου επανειλημμένα το λαό.
Χωρίς ντροπή. «Εμείς βγάλαμε τη διαρροή για το ΔΝΤ» ομολόγησε κυνικά  βουλευτής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δείχνοντας για άλλη μια φορά πόσο τυχοδιώκτες και επικίνδυνοι είναι αυτοί που κυβερνούν. Επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής τις υποψίες και τα διεθνή δημοσιεύματα σε βάρος της Ελλάδας, που εκθέτουν για άλλη μια φορά τη χώρα και στιγματίζουν την ελληνική πολιτεία, αφού «καυχήθηκε» δημόσια ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν προβεί σε μια κακουργηματική πράξη, όπως είναι η υποκλοπή και μάλιστα με την διαπραγμάτευση – αξιολόγηση ακόμα στον αέρα.
Χωρίς τσίπα. Η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδα «Αυγή» με μέσο όρο ημερήσιας κυκλοφορίας τα 1.500 φύλλα, πήρε διαφήμιση από τις τράπεζες ύψους 550.000 ευρώ, ενώ για παράδειγμα η εφημερίδα του ΚΚΕ, ο «Pιζοσπάστης», με ημερήσια κυκλοφορία 5.500 φύλλα, πήρε μόλις 60.000 ευρώ. Ο πόλεμος με τα μεγάλα συμφέροντα της κυβέρνησης συνεχίζεται, με αμείωτη ένταση! Μετακλητοί συνεχίζουν να διορίζονται σε καθημερινή βάση σε θέσεις του δημοσίου σε μια «άτυπη κόντρα» η «Αριστερά της αξιοκρατίας» το βάλε σκοπό και να ξεπεράσει σε βόλεμα ημετέρων το ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας, έλεγε ο Αλμπερτ Αινστάιν. Κατί θα ήξερε…
Άραγε υπάρχει διέξοδος από την καθοδική περιδίνηση που βιώνουμε ως χώρα;
NAI. Με μια διαφορετική πολιτική. Με μια άλλη κυβέρνηση. Χωρίς Τσίπρα…
 * Ο Πέτρος Ι. Μπούγιας είναι
Περιφερειακός Συντονιστής Ηπείρου στο Ποτάμι.