Η ανεκπλήρωτη βούληση του γιατρού Ιωάννη Λιάπα

on .

-Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΓΚΑ

Στον «Πρωινό Λόγο»  της 5ης Μαΐου διαβάσαμε ρεπορτάζ του συνεργάτη σας κ. Χρ. Τσέτση, στο οποίο  γίνεται λόγος για  την από 1-9-2005 ιδιόχειρη διαθήκη του αειμνήστου Ιωάννη Λιάπα, με την οποία ο διαθέτης  κληροδότησε στο Δήμο Ιωαννιτών ακίνητο εκτάσεως  10.123  τ.μ στην  περιοχή Κρανούλας, προκειμένου να αξιοποιηθεί για κοινωφελή σκοπό (όχι κερδοσκοπικό) «που θα φέρει το όνομα του αδικοχαμένου γιου του Δημητρίου».
Στις εφημερίδες της 24-5-2006 (10 ακριβώς χρόνια πριν) είχαμε διαβάσει ότι «Ο αείμνηστος Ιωάννης Λιάπας, ιατρός και αντινομάρχης κληροδότησε στο Δήμο Ιωαννιτών ακίνητό του στην Κρανούλα με σκοπό τη αξιοποίησή του για κοινωφελή σκοπό που θα φέρει το όνομα του αδικοχαμένου γιου του Δημήτρη». Μάλιστα συμπληρώνει το δημοσίευμα αυτό ότι «ο Δήμαρχος Νίκος Γκόντας συγκινημένος από τη μεγαλοσύνη του αειμνήστου Ιωάννη Λιάπα δήλωσε ότι το ακίνητο θα αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο, ώστε να τιμώνται εσαεί η μνήμη του δωρητού και του γιου του, μαζί και η απαρηγόρητη σύζυγος και μητέρα Σεβαστή Λιάπα- Θεοδώρου».
Αφού πέρασαν 10 χρόνια διαπιστώνει ο φιλέρευνος συνεργάτης σας κ. Τσέτσης ότι για το θέμα -αφού ωρίμασε στη γραφειοκρατία του Δήμου- ζητήθηκε η νομική γνωμάτευση να πεί και αυτή την άποψή της. Και πράγματι, αυτή είπε ότι η δωρεά του αειμνήστου Ι. Λιάπα δεν υπάγεται στη δική της αρμοδιότητα και έτσι η «οικονομική επιτροπή του Δήμου λόγω της σοβαρότητος του θέματος το παραπέμπει στο Δημοτικό Συμβούλιο -από τον Άννα στον Καϊάφα δηλαδή- για τη λήψη της σχετικής αποφάσεως σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παρ. 4 του Ν. 3852/2010.
Ασφαλώς, για να ξανακάνει τον ίδιο κύκλο το θέμα της δωρεάς του αειμνήστου Λιάπα, δηλ. Νομική επιτροπή, Οικονομική Επιτροπή, Δημοτικό Συμβούλιο, θα απαιτηθεί τουλάχιστον άλλη μια δεκαετία! Και ο αείμνηστος γιατρός και αντινομάρχης Λιάπας, περιμένει να αξιοποιηθεί η δωρεά του για τη μνήμη του αδικοχαμένου γιού του Δημήτρη.
Εμείς όμως που γνωρίζουμε ότι ο Χρήστος Τσέτσης δε χαρίζεται σε κανέναν, θα περιμέναμε να περάσει από... 10 ποτάμια τους δημάρχους και τις υπηρεσίες του Δήμου μας (Νομικές- Οικονομικές κ.λπ.), που σε τόσο «Σ Υ Ν Τ Ο Μ Ο» χρονικό διάστημα χειρίζονται θέματα που τους τα εμπιστεύονται οι συμπολίτες με ευαισθησία. Κάτι που δεν το είδαμε στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ του φίλτατου Χρ. Τσέτση. Η δε αξιοποίηση της δωρεάς του αειμνήστου συμπολίτη μας, έχει καιρό μερικές ακόμα δεκαετίες άσκοπης και απαράδεκτης αναμονής.