Πάρτι… στο Μαξίμου!

on .

Τα αξιοθέατα υπάρχουν για να τα επισκεπτόμαστε. Και την έχω αυτήν τη συνήθεια. Δεν είχα όμως ποτέ σκεφτεί να επισκεφτώ το Μέγαρο Μαξίμου, γιατί δεν το θεωρούσα αξιοθέατο, αλλά από τη στιγμή που το επισκέφτηκε η πρέσβειρα Αντζελίνα Τζολί, μου γεννήθηκε η επιθυμία να το επισκεφτώ κι εγώ ο πρεσβύτης.  Θα μου πείτε, αξιοθέατο το Μέγαρο Μαξίμου; Μα, φυσικά, όπως το κατάντησαν.
Όντας βραδάκι, πριν από λίγες μέρες,  κατηφόριζα την Ηρώδου Αττικού κουβαλώντας μέσα μου έναν επαρχιωτισμό. Καθώς προχωρούσα, άκουγα ήχους, ιαχές και κραυγές που με παρέπεμπαν σε μαθητικό ή φοιτητικό πάρτι. Μιλάμε για ξεφάντωμα! Απέκλεισα την περίπτωση να προέρχονται από το Προεδρικό Μέγαρο λόγω της ηλικίας, αλλά και της σοβαροφάνειας των ενοίκων του. Όσο προχωρούσα διευκρινιζόταν το στίγμα προέλευσης των ιαχών. Απίστευτο! Προέρχονταν από το Μέγαρο Μαξίμου!
Έφτασα στον περίβολο, όπου συνάντησα τον πρώτο αστυνομικό υπηρεσίας. Από την όψη, αλλά και από την προφορά τον έκοψα για Ηπειρώτη και μάλιστα Αρτινό. Κατάλαβα, είπα μέσα μου, όλα τα πόστα πιασμένα και η όλη κατάσταση είναι υπό έλεγχο! Του συστήθηκα ως πατριώτης, οπότε με είδε θετικά  και πιάσαμε την κουβέντα. Έτσι   συμβαίνει όταν οι πατριώτες βρίσκονται μακριά από τον τόπο τους. Τον ρώτησα, λοιπόν,  τι γίνεται μέσα στο Μαξίμου και μου απάντησε, πάρτι. Απορώντας τον ξαναρωτάω,  πάρτι στο Μαξίμου! Για να πάρω την απάντηση: γιορτάζουν το διορισμό του Καρανίκα ως συμβούλου του πρωθυπουργού! Ειρήσθω εν παρόδω ότι όσο συζητούσαμε ακούγονταν  επαναστατικά τραγούδια, όπως: «ήμασταν δυο, ήμασταν τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς», πιθανόν να εννοούσαν  σύμβουλοι, συνθήματα, όπως: «ο αγώνας τώρα δικαιώνεται» κλπ.
Ο αστυνομικός μου έδωσε την εντύπωση ότι γνώριζε πολλά, άλλωστε πώς θα βρισκόταν σε αυτό το πόστο! Αρχίσαμε ως πατριώτες να εξοικειωνόμαστε και να μου απαντά  ακόμα και σε δύσκολες απορίες μου. Πχ. όταν τον ρώτησα ποιος αγώνας δικαιώνεται, μου απάντησε με φυσικότητα, ο αγώνας του Καρανίκα και των συντρόφων του στις μαθητικές καταλήψεις! Αρνητής στράτευσης στο βιογραφικό του ο κύριος, ενώ εσείς κορόιδα, υποτελείς του συστήματος, υπηρετήσατε την πατρίδα στα σύνορα και στα νησιά για να το υποβάλλετε ως προσόν στο βιογραφικό σας, προκειμένου  να διεκδικήσετε μια θέση σε ξένη χώρα! Επίσης, όταν τον ρώτησα τι συμβουλές μπορεί να δώσει στον πρωθυπουργό ένας σερβιτόρος, όπως ο Καρανίκας, μου απάντησε ότι αυτήν την απορία είχε και ο ίδιος, γι’ αυτό φρόντισε να πληροφορηθεί από τα ενδότερα του Μαξίμου γιατί τον διόρισε σύμβουλό του ο πρωθυπουργός. Τον πληροφόρησαν, λοιπόν, ότι ο πρωθυπουργός, επειδή δημοσκοπικά βλέπει ότι υποχωρούν τα ποσοστά του και γενικότερα η δημοτικότητά του, και αυτό επειδή ο λαός αντιλήφθηκε ότι εξαπατήθηκε από τα πολλά ψέματα που του είπε, ανησυχεί και ψάχνει να βρει τρόπους για να ανακάμψει. Σκέφτηκε τον παλιό γνώριμό του από τους μαθητικούς αγώνες Καρανίκα να τον επιστρατεύσει. Υπήρχε ένα κενό στο πάζλ της παρέας των επαναστατικών χρόνων και έπρεπε να συμπληρωθεί!
Αρχικά ο Καρανίκας ήταν απρόθυμος, αλλά όταν τον ενημέρωσε για τα πλεονεκτήματα της εξουσίας, όπως ότι θα μπορεί να διορίσει και κανένα συγγενικό ή φιλικό του πρόσωπο, ή κανένα γκομενάκι,  άρχισε να το καλοβλέπει και να εξοβελίζει αυτό που έλεγε «η καριέρα είναι χολέρα». Και πριν κλείσει η συμφωνία ρώτησε ο Καρανίκας τον πρωθυπουργό σε ποιον τομέα να τον συμβουλεύει. Για να πάρει την απάντηση: εσύ ως σερβιτόρος θέλω να μου σερβίρεις μια συμβουλή μόνο: επειδή τα ψέματα τελείωσαν, με ποιο μεγάλο ψέμα θα με ξαναπιστέψουν οι Έλληνες για να με ξαναψηφίσουν! Η συμφωνία κλείστηκε, ο Καρανίκας στο Μαξίμου κι εμείς στην κακή μας μοίρα! Απομακρύνθηκα για να μη βλέπω και να μην ακούω.
* * *
(Όλα τα προαναφερθέντα είναι φανταστικά!)