Πώς να κοιμηθεί...

on .

Πολλές έρευνες έχουν διεξαχθεί, κατά καιρούς, για τον ανθρώπινο βίο. Άλλες αναφέρονται στην ποιότητά του, άλλες στον τρόπο επιμήκυνσής του. (Ειδικότερα για τον Έλληνα, εάν ανέβαινε αρκετά το προσδόκιμο ζωής θα είχαμε... κακά ξεμπερδέματα, με την Τρόικα ή τους θεσμούς!). Αλλά, αυτοί έχουν... τον τρόπο, θα μας... έδιναν σύνταξη, αντί για τα 67 στα 87!
Είναι λοιπόν η ζωή, ένα Θείο δώρο, που παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει ο κάθε άνθρωπος, στο διάβα της θα πρέπει να

τη χαίρεται!
Λογικά, δεν θα πρέπει να ισχύει, για την πλειοψηφία, η Σαιξπηρική ρήση: Να ζει κανείς ή να μη ζει!
Βεβαίως, πρέπει να αγωνιζόμαστε, για τη βελτίωση των συνθηκών της, γιατί μία άλλη λαϊκή ρήση, λέει: Μια ζωή την έχουμε...
Μια τελευταία έρευνα όμως, έρχεται να ταρακουνήσει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Τον άνθρωπο που θέλει να κάνει «πράγματα» στη ζωή, που όμως ο «πραγματικός χρόνος» της, είναι λίγος... Κι αυτό γιατί το ¼ της ζωής του, ο άνθρωπος... κοιμάται!
Αν πάρουμε σαν «μέσο όρο» ζωής τα 75 χρόνια, σχεδόν τα 20 απ’ αυτά, κοιμάται, για βιολογικούς βεβαίως λόγους.
Αν... αφαιρεθούν, τα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας και τα τελευταία της... τρίτης ηλικίας, ο πραγματικός δημιουργικός χρόνος του ανθρώπου είναι ελάχιστος...
Αν υπολογίσουμε και τα χρόνια που... «μας κοιμίζουν» οι Κυβερνήσεις τα πράγματα συμπιέζονται αφάνταστα!
Και να φανταστείτε δεν υπολογίζουμε σαν «χαμένο χρόνο» τη δύσκολη ζωή που μας κάνει η Εξουσία, η Εφορία, η γραφειοκρατία, η ανέχεια και η υποκουλτούρα...
Η αισιοδοξία βεβαίως, έρχεται στον άνθρωπο, από μία άλλη ακόμη, τελευταία έρευνα που έγινε πειραματικά στα σκουλήκια όπου με κάποιες εξειδικευμένες ιατρικές παρεμβάσεις, διπλασιάστηκε η ζωή τους!
Εάν αυτή η μέθοδος, εφαρμοστεί και στον άνθρωπο, μπορεί να υπάρξει και στο ανθρώπινο γένος επιμήκυνση της ζωής! (Φωτιά... στα μπατζάκια της Τρόικας!).
Η εφαρμογή λοιπόν αυτή, μπορεί να φέρει αποτελέσματα, καθώς τα σκουλήκια και οι άνθρωποι έχουν... πολλά κοινά σημεία (βιολογικά, αλλά... και συμπεριφοράς!).
Πόσους ανθρώπους, δεν ξέρει ο καθένας μας, που συμπεριφέρονται στη ζωή... σαν σκουλήκια!
Δεν γνωρίζω, η επιστήμη τι μπορεί να φέρει μπροστά στα μάτια του ανθρώπου στο κοντινό ή στο απώτερο μέλλον...
Το βέβαιο είναι, πως πρέπει να ζήσουμε το παρόν, όσο γίνεται καλύτερα! Με το δεδομένο μάλιστα πως ο Έλληνας κοιμάται λιγότερο από όλους τους υπόλοιπους!
Και πώς να κοιμηθεί ο Έλληνας, όταν ένα «αριστερό χέρι» μπαίνει συνεχώς στην τσέπη του και του παίρνει και το τελευταίο ευρώ!
Πώς να κοιμηθεί όταν τα τελευταία έξι χρόνια βλέπει στον ύπνο του «εφιάλτες» με Τρόικα και Μνημόνια!
Πώς να κοιμηθεί, αφού η πρώτη δουλειά, από τις τρεις που κάνει, για να ζήσει, ξεκινάει στις πέντε τα χαράματα!
Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να φανεί δυνατός και να μη χάσει τη χαρά της ζωής!

* Ο κ. Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.