Χρήμα με... ουρά!

on .

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΙΑ*

Ξεκίνησε τη ζωή του, σαν... απλός εκατομμυριούχος! Είχε όμως δώσει την υπόσχεση, ως φοιτητής στους καθηγητές του στο Χάρβαρντ, πως μέχρι τα 30 του, θα γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου!
Στα 31 του είχε ήδη κατακτήσει την οικονομική κορυφή και συνεχίζει να απολαμβάνει τη θέα, από πολύ ψηλά, αλλά όχι... αφ’ υψηλού! Μιλάμε για τον 60χρονο σήμερα Bill Gates, που σπούδασε
νέες τεχνολογίες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, γιγάντωσε την επιχείρηση Microsoft, όμως δεν έμεινε μόνο εκεί, αλλά συ-

νέχισε να πλουτίζει, χάρη σε ένα «καλάθι» μετοχών που συμμετείχε για 30 χρόνια. (Τηλεπικοινωνίες, αναψυκτικά, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μηχανήματα οδοποιΐας, σιδηροδρομικούς οργανισμούς!).
Τον παραδέχονται και όλοι οι πάμπλουτοι ανταγωνιστές του, αλλά τον θαυμάζει και ο... κάθε φτωχός, όπου γης!
Παρήγαγε αυτόν τον τεράστιο πλούτο, μόνο με το δυνατό μυαλό του! (Κρίμα που δεν είναι Έλληνας, θα είχαμε λύσει... το πρόβλημα του χρέους!). Στην Ελλάδα, δεν έχουμε πλούσιους τέτοιου μεγέθους, ούτε βέβαια και αντίστοιχους εγκεφάλους! Αλλά μη νομίζετε, και αρκετοί... ανεγκέφαλοι στη χώρα μας την έκαναν την περιουσία τους! (Πολιτικά πρόσωπα και όχι μόνο...).
Ο Bill Gates λοιπόν, με την αμύθητη περιουσία του, βοηθάει τους φτωχούς, ανά τον κόσμο! (Μήπως είναι και λίγοι...).
Χρηματοδοτεί προγράμματα για θέματα υγείας, εκπαίδευσης, καταπολέμησης ασθενειών! Χρηματοδότησε Νοσοκομεία και Οργανισμούς, δαπανώντας αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια! Αλλά δεν έχουν... τελειωμό τα 85 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι η περιουσία του!
Να φανταστείτε, για να τελειώσει ο τραπεζικός του λογαριασμός, θα πρέπει για 220 χρόνια, να ξοδεύει κάθε μέρα από 1 εκατομμύριο δολάρια! (Ωχ, ζαλίστηκα...).
Αλλά ο Bill, σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος της γης έχει κι αυτός τις ανθρώπινες αδυναμίες του... Έχει αποκτήσει εκατοντάδες σπίτια σε όλο τον πλανήτη, αυτοκίνητα, αεροπλάνα, ιδιωτικό νησί στην Καραϊβική!
Αλλά, απ’ ό,τι λένε οι... γείτονές του δεν κακομαθαίνει καθόλου τα τρία του παιδιά! Ποτέ δεν τους παίρνει δώρα που να αξίζουν πάνω από 1 εκατομμύρο δολάρια! (Μου φαίνεται, πως πάρα πολύ... τα έχει στριμώξει!). Ένα από τα σπίτια του στο Σιατλ, αξίας 125 εκατομμυρίων δολαρίων διαθέτει 24 τουαλέτες! (Κι εδώ στην Ελλάδα, παλιός πολιτικός... καμάρωνε που είχε στη βίλα του 6 καμπινέδες! Σιγά το πράμα...).
Όλα αυτά τα τεράστια οικονομικά μεγέθη καλό είναι να τα γνωρίζει και ο απλός κόσμος γιατί τον χαλαρώνουν...
Ειδικότερα στην Ελλάδα λόγω κρίσης και μέχρι... να έρθει η ανάπτυξη, θα μπορούσε μία κυβερνητική αντιπροσωπεία να συναντήσει τον Bill και να του ζητήσει δωρεάν κινητή τηλεφωνία για τον δοκιμαζόμενο λαό!

Υ.Γ.: Έλληνες, μη στενοχωριέστε καθόλου...
Και ο Bill Gates, σε λίγα χρόνια, αν δεν... επιλέξει την αποτέφρωση, δύο μέτρα γης θα χρειαστεί, όπως όλοι μας!

* Ο κ. Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.