Ανοιχτή επιστολή με… κλειστά σύνορα!

on .

Καλημέρα αγαπητή Τασία.
Σου γράφω από τα Γιάννενα, από… τη μακρινή Ήπειρο, από την περιοχή, που εδώ και δεκαετίες, έχει αποκτήσει το προσωνύμιο: Ξεχασμένη Ελλάδα!
Είμαι άνεργος και βρίσκομαι στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου… λιάζομαι, μαζί με άλλους ημεδαπούς και αλλοδαπούς, παλαιότερης… κοπής! (Τώρα καταφτάνουν οι καινούριοι…).
Είμαι στην περιοχή, που «έδωσε» μεγάλους ευεργέτες στην Ελλάδα, αλλά που η ίδια ουδέποτε ευεργετήθηκε, από τις κυβερνήσεις της!
Στις μεγάλες στιγμές της Ιστορίας, ο Ηπειρώτης δήλωνε «παρών», με αγώνες, προσφορά και θυσίες…
Η ανθρωπιά και η φιλοξενία του, εκδηλώθηκε διαχρονικά! Και τώρα με την προσφυγική κρίση, θα δείξει όλες τις αρετές του!
Αλλά, η κεντρική εξουσία, ας μην θεωρεί τους χαμηλούς τόνους του Ηπειρώτη, ως μειονέκτημα και αρχίσει την… άγρια εκμετάλλευση της περιοχής, προς όφελος άλλων πόλεων!
Το σχέδιο είναι να αποσυμφορηθούν τα νησιά από τους πρόσφυγες (για τουριστικούς λόγους), αλλά να μην πέσει όλο το βάρος στην Ήπειρο και ιδιαίτερα στα Γιάννενα!
Γιατί είναι άδικο, εκείνο το περίφημο: Γιάννενα, πρώτα στ’ άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα, να το μετατρέψει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε: Γιάννενα, πρώτα στ’ άρματα… στη φτώχεια και τους πρόσφυγες!
Δηλαδή, όλα τα κακά του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αλλά και τα τεράστια λάθη της Ελληνικής Κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, να μην τα φορτωθεί εξ ολοκλήρου η Ήπειρος!
Πόσες χιλιάδες, να… λιαστούνε στην περιοχή μας; Αν δεν κάνω λάθος, η Ελλάδα έχει 52 Νομούς. Με… απλές μαθηματικές πράξεις, τα Γιάννενα πρέπει να έχουν ένα μικρό αριθμό προσφύγων!
Εδώ, τα Μαθηματικά… διαψεύδονται και η επιστήμη, σηκώνει ψηλά τα χέρια της!
Μην εκλαμβάνετε λοιπόν, την έκφραση δυσφορίας και την έλλειψη διαμαρτυριών των Ηπειρωτών, ως αδυναμία μας και μην εφαρμόζετε, τη… λαϊκή ρήση: «Βρήκαμε παπά, να… θάψουμε πέντε – έξι!».
Ηπειρωτική Ελλάδα, δεν είναι μόνο τα Γιάννενα… Κοιτάξτε, επιμελώς, το χάρτη της Γεωγραφίας και γίνετε δικαιότεροι!
Εφαρμόστε με δυο λόγια, την… απλή αναλογική στο προσφυγικό, τουλάχιστον! Γιατί στις εκλογές, δεν το βλέπω, να την εφαρμόζετε…

* Ο κ. Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.