Με ωραίο τρόπο… περιφρουρεί τα σχολεία ο Υπουργός Παιδείας!

on .

Έντονη δραστηριότητα έχει αναπτύξει  πρόσφατα το Υπουργείο Παιδείας, «θέτοντας γενικούς κανόνες ώστε το σχολείο να μη μετατραπεί σε θέατρο  αντιπαραθέσεων και κηρυγμάτων με πρωταγωνιστές εξωτερικούς παράγοντες, εκπροσώπους  της εκκλησίας κλπ». Τόσο ο ίδιος ο υπουργός όσο και οι συνεργάτες του έχουν εκπεφρασμένη άποψη για τα εθνικά και θρησκευτικά θέματα. Ο ίδιος  έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι «η γενοκτονία των Ποντίων δεν ήταν γενοκτονία αλλά εθνοκάθαρση». Δηλώσεις που ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών.
Τοποθετεί τον καθηγητή κ. Λιάκο, υπεύθυνο του εθνικού διαλόγου για την παιδεία, ο οποίος σε σύγγραμμά του ισχυρίζεται ότι «τα σχολικά βιβλία είναι γεμάτα από λαϊκότροπους μουτζαχεντίν και εθνικοθρησκευτικές προλήψεις» και ονομάζει τους Μακεδονομάχους Τζιχαντιστές με κορυφαίο τον εθνικό μας αγωνιστή Σπ. Σπυρομήλιο.
Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, καθηγήτρια του τμήματος τουρκικών σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Σία Αναγνωστοπούλου δηλώνει ότι «πρέπει στο σχολείο να καλλιεργήσουμε ιστορική και όχι εθνική ταυτότητα» (Καθημερινή 20-12-2015) και ρωτώντας την ο δημοσιογράφος αν υπήρχε ή όχι κρυφό σχολειό, απάντησε ότι «αυτό ενδιαφέρει την εκκλησία που με τον τρόπο της το αναπαραγάγει»!
Τελευταία διαβάζουμε στις εφημερίδες (Δημοκρατία 20-3-2016) ότι «ο κ. Φίλης θέλει να καταργήσει τα Θρησκευτικά από τα σχολεία και να τα αντικαταστήσει με θρησκειολογία».
Εξάλλου, στις αρχές Μαρτίου ε.ε. νέα ένταση δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη εξ αιτίας μιας απαγόρευσης στο Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο να μιλήσει σε σχολείο της πόλης. Και η ένταση αυτή έγινε γνωστή από μια ανακοίνωση του Μητροπολίτη Θεσ/νίκης κ. Άνθιμου που ανέφερε τα εξής: «Ένας συμπατριώτης μας, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος ήρθε στη Θεσσαλονίκη για μια ομιλία σε ένα σχολείο μετά από αίτημα των παιδιών και είπε ευχαρίστως. Τότε ήρθε και μου είπε: Θα μου επιτρέψετε Παναγιότατε να κάνω ομιλία σε σχολείο που με καλέσανε και του είπα, κάντε όσες ομιλίες θέλετε. Πήγε στο σχολείο που τον καλέσανε και οι αρμόδιοι του είπαν ότι δεν μπορούμε να σας αφήσουμε να μιλήσετε στα παιδιά διότι αυτή είναι η εντολή του υπουργού μας, όπως μας ενημέρωσαν».
Και συνεχίζει ο κ. Άνθιμος: «Αυτό είναι ο διωγμός που έχει αρχίσει ανεπίσημα και τώρα προχωρεί να επισημοποιηθεί, αφού εστάλη και διευκρινιστική εντολή στα σχολεία που αναφέρει ότι κανένας Μητροπολίτης δε θα μιλάει στα παιδιά…». Στη διένεξη αυτή ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Φίλης απάντησε ως εξής: «Η απαγόρευση αυτή δεν αφορά συγκεκριμένο πρόσωπο. Αντιθέτως, θέτει γενικούς κανόνες, ώστε το σχολείο να μη μετατραπεί σε θέατρο αντιπαραθέσεων και κηρυγμάτων»!
Και τώρα, αλήθεια, γιατί αυτή η απαγόρευση σε ένα Μητροπολίτη να μιλήσει σε μαθητές οι οποίοι μάλιστα τον είχαν καλέσει; Και γιατί κάλεσαν έναν από τη Μεσογαία;
Στη Μονή Στομίου της Κόνιτσας, που είχα επισκεφθεί προ ετών είχα αντιγράψει ένα βιογραφικό, ενός μοναχού που με είχε εντυπωσιάσει. Μεταφέρω λίγα στοιχεία του μοναχού αυτού: «Μοναχός Νικόλαος Χατζηνικολάου. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954 και σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Μετεκπαιδεύτηκε στην Αστροφυσική στο Χάρβαρτ και στη Μηχανολογία και βιοϊατρική στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Έχει διδακτορικές σπουδές από το Χάρβαρτ στον τομέα της Βιορευστοδυναμικής, Μαθηματικής Φυσιολογίας, Αιμοδυναμικής της καρδιάς και των αγγείων. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Αγγειολογικό εργαστήριο, στο τμήμα Αναισθησιολογίας στη μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο τη Βοστόνης. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης, όπου έλαβε τον τίτλο Μάστερ θεολογικών σπουδών και στη Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης, όπου ανακηρύχτηκε διδάκτωρ στον σύγχρονο τομέα της Βιοηθικής. Το 1993 ίδρυσε το πρώτο εν Ελλάδι κέντρο Βιοϊατρικής ηθικής και Δεοντολογίας και μαθήτευσε στην ασκητική Θεολογία στο Άγιο Όρος ως Ιερομάναχος. Στις 30-4-2004 ο Ιερομόναχος Νικόλαος χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και συνεχίζει εκεί το έργο του»!
Αυτόν τον Μητροπολίτη, συμπατριώτη τους, προσκάλεσαν οι μαθητές ενός σχολείου της Θεσσαλονίκης, να τους μιλήσει με τον τρόπο που αυτός ξέρει και ασφαλώς και αυτοί που τον κάλεσαν γνώριζαν ποια παγκόσμια επιστημονική κορυφή αλλά και θρησκευτικό ηγέτη παρακάλεσαν να βρεθεί για λίγο μαζί τους. Και ακόμα περίμεναν να διδαχθούν εκτός από τον ιεραποστολικό του λόγο και από την εξαγνισμένη προσωπικότητά του και τον βίο του που τον ανάλωσε αποφοιτώντας από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια και χαράσσοντας νέους δρόμους σε καινοφανείς επιστήμες.
Κρίμα στους μαθητές αυτού του σχολείου της Θεσσαλονίκης που έχασαν την μοναδική ευκαιρία να γευθούν τον λόγο αυτού του ιεράρχη και κορυφαίου επιστήμονος και ακόμα πιο κρίμα στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που δεν κατάλαβε σε τι μέγα ατόπημα έπεσε. Εκτός και αν προέβη σ’ αυτή την ενέργεια νομίζοντας ότι μειώνει το κύρος και την επιστημοσύνη του καταξιωμένου αυτού επιστήμονος και Ιεράρχη καθώς ο ίδιος ο κ. Υπουργός είναι απόφοιτος μόνο λυκείου!