Το μαύρο-άσπρο της τοπικής ΕΡΤ…

on .

Με προέτρεψε ένας συντοπίτης στο καφενείο, να ακούω δελτία ειδήσεων από το τοπικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ, λέγοντας πως έτσι μόνο θα ανασάνω από την άσχημη καθημερινότητα που παρουσιάζουν τα κεντρικά κανάλια και οι εφημερίδες των Αθηνών. Ο ίδιος υποστήριζε πως με το δελτίο των τοπικών ειδήσεων βρίσκει την ησυχία του και μεταφέρεται σε άλλο κόσμο.
Δεν άργησα και άνοιξα την τοπική ΕΡΤ. Απόλαυσα πραγματικά την ακρόαση. Να που κινούνται τα δελτία της: τα έργα στον Νομό Ιωαννίνων δημοπρατούνται και ολοκληρώνονται, οι πρόσφυγες έχουν τακτοποιηθεί στις φιλόξενες δομές, ο τάδε Υπουργός επισκέφτηκε τα Γιάννινα και διαβεβαίωσε την υλοποίηση προγραμμάτων, η Αστυνομία συνέλαβε κλέφτες. Και σχεδόν πάντα κλείνει το δελτίο με αναφορά σε κάποια μεγαλόπνοα και εθνοσωτήρια πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού. Και σε όλα τα δελτία έχουμε τη βεβαιότητα για πολιτική σταθερότητα, για πρόοδο και σίγουρη προοπτική. Βάλθηκαν οι δημοσιογράφοι και της τοπικής ΕΡΤ να μας πείσουν ότι ζούμε σε ένα κόσμο… αγγελικά πλασμένο, με τα προβλήματα να έχουν πάρει το δρόμο τους και την Πολιτεία να μας προστατεύει για όλα.
Δυστυχώς, με κυρίεψε ένα αίσθημα αγανάκτησης αντί ψυχικής ευφορίας. Σκέφτομαι τους δημοσιογράφους της τοπικής ΕΡΤ σε τι έφταιξαν και εξαναγκάζονται να υμνολογούν από το πρωί ως το βράδυ το μεγάλο έργο της Κυβέρνησης και να κρύβουν την πραγματικότητα. Γιατί δεν μπορεί, αναρωτήθηκα, και οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ να μη βιώνουν τη δραματική κατάσταση με τους συμπολίτες τους, να μην αγωνιούν για το μέλλον και το δικό τους, αλλά προπαντός των παιδιών τους. Αφού και αυτοί ζούνε στον ίδιο χώρο με εμάς, πίνουν νερό από την Τούμπα και αναπνέουν τον ίδιο αέρα. Άρα και αυτοί βλέπουν τα μισά καταστήματα της πόλης κλεισμένα, τα καφενεία στα χωριά έρημα και τους νέους να περιφέρονται άνεργοι στους δρόμους της πόλης ή να έχουν πάρει το τραίνο για την ξενιτιά.
Μακάρι όσα λένε με τις ειδήσεις τους να ήταν και αληθινά. Κρίμα να παραμυθιάζουν τον κόσμο με κατασκευασμένες ειδήσεις και με πράξεις που ικανοποιούν μόνο τη φαντασία και σχέδια των αφεντικών τους. Έχουν μετατραπεί χωρίς τη θέλησή τους σε όργανα εκείνων που με νύχια και δόντια παλεύουν να κρατήσουν τις καρέκλες της Εξουσίας και της προβολής.
Νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολιτικό φαινόμενο άλλης εποχής. Θυμούμαστε τους αγώνες των δημοσιογράφων να ξαναλειτουργήσει η ΕΡΤ και αναρωτιώμαστε πώς τα ίδια πρόσωπα υπηρετούν λογικές των κρατούντων που παραβιάζουν αρχές και αξίες της αντικειμενικής πληροφόρησης.
Τα ΜΜΕ θεωρούνται και είναι η τέταρτη Εξουσία σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία. Και η ΕΡΤ τουλάχιστον θα έπρεπε να επιβάλλει με την προσφορά της το σεβασμό στον πλουραλισμό, στο διάλογο και στη διαφορετικότητα. Και όμως, η κεντρική ΕΡΤ και οι τοπικές παραβιάζουν κάθε κανόνα δεοντολογίας και υποτάσσουν την ανάγκη του πολίτη για ενημέρωση σε ευκαιρία για επιβολή της μίας άποψης. Αυτή είναι η εντολή των κυβερνώντων σήμερα: Η ΕΡΤ να χειραγωγεί τους θεατές και τους ακροατές ώστε να μην αμφισβητείται η Εξουσία και κυριαρχία της Κυβέρνησης. Πρόκειται για μία καθεστωτική αντίληψη που μας παραπέμπει σε καθεστώτα ολοκληρωτικά και αυταρχικά.
Στην εποχή μας, και ιδιαίτερα στην κρίσιμη συγκυρία, καμία πολιτική Εξουσία δεν μπορεί να κρύβεται όσο κι αν εκβιάζει τους δημοσιογράφους με τα μέσα που διαθέτει. Τα προβλήματα είναι τόσο σοβαρά που κάθε πολίτης και χωρίς ενημέρωση μπορεί να σκεφτεί, να προβληματιστεί και να αντιληφθεί ποιος έχει την ευθύνη για την κοινωνική εξαθλίωση.
Βεβαιως δε θεωρώ υπεύθυνους τους δημοσιογράφους της τοπικής ΕΡΤ για το όλο περιεχόμενο των ειδήσεών τους, αφού είναι υπάλληλοι και υπηρετούν την κρατική Εξουσία για το μεροκάματό τους, το οποίο σήμερα είναι δυσεύρετο. Το αφεντικό τους, ο Νίκος Παππάς, είναι ανυποχώρητος και βάλθηκε να ελέγξει κάθε πηγή πληροφόρησης. Ύστερα, ας μην ξεχνάμε, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ έχουν και ανεξόφλητες επιταγές προς την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφού αυτοί τους προσέλαβαν και επομένως είναι ευεργέτες τους. Άρα οφείλουν υποταγή και είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν διαταγές των αφεντικών τους.
Αλλά πλανάται πλάνη οικτρά η Κυβέρνηση, αν πιστεύει ότι ο πολίτης τρώει σανό και ότι παραμυθιάζεται από το περιεχόμενο των πλαστών ειδήσεων. Ο δημοσιογράφος εκτελεί, συνειδητά ή όχι, έργο προδιαγεγραμμένο, όμως ο ακροατής και ο θεατής μπορεί και θέλει να κρατήσει το δικαίωμα της ελεύθερης σκέψης. Η ΕΡΤ επαναλειτούργησε με τρόπο πανηγυρικό, αλλά μήπως πρέπει κάποιοι να προβληματίζονται όταν την παρακολουθεί μόνο το 2,5% του κόσμου;
Αν οι απόψεις μου είναι υποκειμενικές, ας επιχειρήσει η τοπική ΕΡΤ μια ανοιχτή συζήτηση με τους πολίτες και θα δούμε την πραγματικότητα. Αν όμως αξιολογώ λαθεμένα την ποιότητα του δελτίου ειδήσεων, τότε οφείλω να ομολογήσω ότι σκεφτόμαστε σαν να ζούμε σε άλλη χώρα ή ίσως χρειαζόμαστε τη στήριξη ειδικών επιστημόνων.
Επιτέλους οι κυβερνώντες ας αντιληφούν ότι όλες οι αυθαιρεσίες έχουν τα όριά τους και ο σεβασμός του πολίτη πρέπει να βρίσκεται πάνω και πέρα από κάθε μικρότητα και πολιτική σκοπιμότητα.