Οι παρατρεχάμενοι…

on .

Σε όλα τα κόμματα, στην Ελλάδα και κυρίως στα κόμματα εξουσίας, υπάρχει μια… ειδική κατηγορία ανθρώπων, που «κολλάνε» σαν βδέλλες και περιφέρονται στην κομματική αυλή, δήθεν… πως βοηθάνε το κόμμα και κυρίως, όταν αυτό, περνάει στην εξουσία! Είναι οι λεγόμενοι… παρατρεχάμενοι!
Δείχνουν πως αγωνίζονται για το κόμμα, έχουν μια ιδιαίτερη κλίση στην… οσφυοκαμψία και βέβαια υπάρχει στο μυαλό τους, πάντα, το ίδιον όφελος, όταν το κόμμα τους σχηματίσει κυβέρνηση!
Είναι αυτοί, που προσωπικά απέτυχαν να εκλεγούν, αλλά αγκαλιάζουν πρώτοι, τον νικητή των εκλογών, λέγοντας τη φράση: «Δικαιωθήκαμε αρχηγέ!». Και είναι έτοιμοι να… σηκώσουν τα μανίκια, να δουλέψουν και να… εξυπηρετήσουν το λαό!
Είναι αυτοί, που πριν λίγο καιρό, δεν τους γνώριζε ούτε ο… θυρωρός της πολυκατοικίας τους (αείμνηστε… Κατσιφάρα!) αλλά με δυο – τρεις εμφανίσεις, πίσω από τον αρχηγό, σε κάποιες εκδηλώσεις, γίνονται «γνωστοί» και απαιτούν, στη συνέχεια, οφίτσια!
Δεν πειράζει που δεν εκλέχτηκαν… επιδιώκουν να πιάσουν… στασίδι, στην κυβερνητική ομάδα!
Κυνηγούν θέσεις γενικών γραμματέων, προέδρων Οργανισμών, θέσεις καλές και προσοδοφόρες!
Τι κι αν απέτυχαν, σε δύο και τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, αυτοί επιμένουν, δίνουν αγώνα δήθεν για το κόμμα, αλλά στην ουσία ο αγώνας τους, είναι περί… πάρτης!
Τέτοιους παρατρεχάμενους, στα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης, είχαν όλα τα κόμματα, στην Ελλάδα! Είναι αυτοί, που είχαν μάθει καλά, την τέχνη της… γλυφτικής και συχνά έβαζαν το χέρι στο μέλι!
Κάποιοι απ’ αυτούς, γινόταν προέδροι Οργανισμών, με παχυλούς μισθούς, έχοντας… το προνόμιο, ανεξέλεγκτα, να υπογράφουν μόνοι τους αυξήσεις στους εαυτούς τους! (Με κάτι τέτοια, φτάσαμε σαν χώρα, εδώ που φτάσαμε…).
Είναι αυτοί, που «κόβοντας» τις πρωτοχρονιάτικες πίτες των Οργανισμών, έκαναν βαρύγδουπες δηλώσεις για το κόμμα! (που τους βόλεψε, βεβαίως…). Αλλά, δεν τους «έκοβε» το βήχα, κανένας διπλανός τους, γιατί και αυτοί ήταν… μικρότεροι παρατρεχάμενοι! (και επίσης… βολεμένοι…).
Αυτή λοιπόν ήταν η Ελλάδα, που μας πλήγωσε, τις τελευταίες δεκαετίες! Πιστεύω, πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, να… εξαφανιστεί η φάρα των παρατρεχάμενων και να δει ο τόπος, άσπρη μέρα. Να γίνονται όλα στο φως και να υπάρξει αξιοκρατία!
Η τελευταία κυβέρνηση υποσχέθηκε και αξιοκρατία, αλλά… μόνο στα λόγια! Γιατί μέχρι σήμερα: Η αξιοκρατία απούσα, η αναξιοκρατία ανθούσα! Σίγουρα, αποτελούν τροχοπέδη και οι… παρατρεχάμενοι!
Καιρός είναι να γίνει μία… γενική απολύμανση στις κομματικές αυλές!
Θα το χαρεί πολύ και ο απλός λαός!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.