Απουσία αισθητηρίου…

on .

l Κάποιες επιλογές, πρωτίστως του Πρωθυπουργού και δευτερευόντως  κυβερνητικών στελεχών, δείχνουν ότι απουσιάζει το αισθητήριο, δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβάνονται τα εξωτερικά ερεθίσματα  και να τα αξιοποιούν (λεξικό). Και αυτό φαίνεται από την έλλειψη αντανακλαστικών ή από τις αντιδράσεις με χρονοκαθυστέρηση. Ή σε ορισμένες περιπτώσεις το αισθητήριό τους δε λειτουργεί σωστά γιατί έπαθε βλάβη, έχει  μπλοκαριστεί. Και φυσικά, όταν το αισθητήριο αναισθητοποιείται, ο μεν πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του ζουν στον κόσμο τους, ο δε κοσμάκης αισθάνεται ότι ταξιδεύει με ανερμάτιστο καράβι, χωρίς αισθητήρες.
Όχι κάπως έτσι, αλλά ακριβώς έτσι συμβαίνουν τα πράγματα –πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά-  σήμερα. Λειτούργησε το αισθητήριο κανενός για να αντιληφθεί το μήνυμα που τους έστειλε ο λαός αρχικά στις εκλογές και έπειτα στο δημοψήφισμα; Δηλαδή κατάλαβαν ότι ο λαός τους είπε ότι, αν δε μπορείτε, όπως υποσχεθήκατε, να σκίσετε τα μνημόνια, φέρτε μας ένα επαχθέστερο; Και αν έτσι το κατάλαβαν γιατί καθυστέρησαν τόσο, με αποτέλεσμα και οι τράπεζες να κλείσουν και τα capital controls να υποστούμε και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων να υποστούμε και τις αυξήσεις στον ΦΠΑ κτλ.
Και όλα τα δεινά που μας φόρτωσαν τα ρίχνουν στους εταίρους-δανειστές μας. Μα πάλι το αισθητήριό τους τους ξεγέλασε, τη στιγμή που αυτοί τους  είπαν ωμά από την πρώτη  επαφή μαζί τους να συνεχίσουν την ολοκλήρωση του προγράμματος, δηλ. του δεύτερου μνημονίου, που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση; Ήθελαν, φαίνεται, να βάλουν και αυτοί την υπογραφή τους σε ένα δικό τους μνημόνιο!
Λειτούργησε το αισθητήριο των κυβερνώντων για να αντιληφθούν το μέγεθος του μεταναστευτικού προβλήματος στην ώρα του, ώστε να λαμβάνονταν τα κατάλληλα μέτρα; Αν λειτουργούσε, δε θα «λιαζόμασταν» τώρα κι εμείς μαζί με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες! Τώρα δε θα τρέχαμε για να μη βρεθούμε εκτός συνθήκης Σένγκεν. Αλλά τώρα θριαμβολογούμε που το έτερο ήμισυ του συνδικάτου της ΕΟΚ, δηλ. το ΝΑΤΟ, ανέλαβε την υπεράσπιση των θαλάσσιων συνόρων μας στο Αιγαίο!
Αν υποθέσουμε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δε διέθεταν ούτε αισθητήριο, ούτε πρόγραμμα και εξαιτίας αυτού είχαμε ανεργία, φτώχεια, μνημόνια, εγκληματικότητα κλπ., οι συγκυβερνώντες σήμερα τα έλυσαν αυτά; Δυστυχώς όχι, γιατί δε διαθέτουν ούτε αισθητήριο, ούτε συναίσθηση, ούτε πρόγραμμα, ούτε ένστικτο. Αλλά στο λαϊκισμό είναι «μανούλες».  Φούσκωσαν μια φούσκα που είναι έτοιμη να σπάσει και τότε « θεός φυλάξοι».
Αν, τέλος, μια κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα λάθη των προηγουμένων, δεν αντιλαμβάνεται έγκαιρα την πραγματικότητα και αδυνατεί να προβλέψει τα μελλούμενα, λίαν επιεικώς χαρακτηρίζεται αναποτελεσματική.