Από ένα «οδοιπορικό» Υγείας και Αλληλεγγύης στην Κόνιτσα...

on .

lΑλληλεγγύη είναι το ηθικόν καθήκον της αλληλοβοήθειας. Στην κρίση που περνά η πατρίδα μας πιστεύω στην αλληλεγγύη. Και πιστεύω σ’ αυτή διότι αυτή «ρύσεται ημας εκ παγίδος θηρευτών και από λόγου ταραχώδους» ψαλμός 90. Θα μας γλιτώσει από  την παγίδα των αγρίων κυνηγών του πλούτου και από λόγο διχαστικό  και αλληλοσπαραχτικό. Με την αλληλεγγύη θα απομακρύνουμε τα ποικίλα κακά που μας επιτίθενται και οι μάστιγες της ανεργίας και της πείνας θα φύγουν από τα σπίτια, από τα νοικοκυριά στα οποία έχουν κατασκηνώσει.
Με  την αλληλεγγύη η κοινωνική ισχύς θα ξαναζωντανέψει και η γλώσσα θ’ αρχίσει με λόγια και έργα να σκορπίζει την ελπίδα. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια νέα δυναμική συνεργασίας, αλληλοσεβασμού και ενσυναίσθησης, για να φτάσει στον κοινωνικό ιστό η λυτρωτική και ευλαβητική δύναμη της αλληλεγγύης.
Όμως πέρα από την εννοιολογική και φιλοσοφική θεώρηση του όρου χρειαζόμαστε και πρακτικές προτάσεις για να υφανθούν τα ιστία με τη βοήθεια των οποίων θα κινήσουν τα καράβια για τα πελάγη της ανθρωπιάς και της δημιουργικότητας. Κι ακόμη θα έλεγα: όπου η ευγνωμοσύνη εκεί και η αλληλεγγύη. Η μία έννοια χωράει στην άλλη και οι δύο μαζί γίνονται τροφοδότρες της ανθρωπιάς.
Η οικονομική κρίση που δημιουργήθηκε μας έχει φέρει σε αδιέξοδο. Και από το αδιέξοδο αυτό θα βγούμε όχι λιθοβολώντας ο ένας τον άλλον, αλλά αλλάζοντας ο ένας τον άλλον προς το καλύτερο και κάνοντας ώριμες επιλογές και απλές λύσεις για την ύφανση ενός νέου παραγωγικού ιστού.
Χρειάζεται να πάρουμε αποφάσεις τώρα! Κάθε χωριό, κάθε πόλη, κάθε περιοχή, πρέπει να αξιοποιήσει τα μορφωμένα της παιδιά που μαραζώνουν βυθισμένα στην απογοήτευση της ανεργίας και στην κατάθλιψη της απραξίας. Να σκεφτούν δημιουργικά και να δημιουργήσουν μια σταυροφορία που θα υπηρετήσει την καινοτομία, την παραγωγικότητα και τη συνεργασία. Να βοηθήσει ο ένας τον άλλον να αυξήσουμε το δείκτη αυτάρκειας, αξιοποιώντας τον ευλογημένο τόπο στον οποίο γεννηθήκαμε. Να ενθαρρύνουμε τα νέα παιδιά και να τα βοηθήσουμε να κάνουν μικρά πράγματα, που θα οδηγήσουν σε μεγάλες αποδόσεις.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε κάθε ακριτική περιοχή που εκφράζουν ένα βαθύ παράπονο με τη φράση: Μας έχουν ξεχάσει, μας έχουν παρατήσει. Αλήθεια ποιοι; Εμείς ως κοινωνία αλληλεγγύης, τι κάνουμε δι’ εαυτούς και αλλήλους; Ας θυμηθούμε μια μεγάλη Αγιορείτικη ρήση «έκαστος εξ ετέρου σοφός γίγνεται» που θα πει, ο καθένας γίνεται σοφός από τον άλλον.
Μαζευτήκαμε πέντε - δέκα άνθρωποι διαφόρων ηλικιών και πολιτικών πεποιθήσεων να συζητήσουμε για το πώς θα βγάλουμε τον τόπο μας από την κρίση και θα τον αναδείξουμε σε επίγειο παράδεισο; Κι αυτή η συζήτηση να γίνει σύμφωνα με όσα μας προτρέπει ο Όσιος Παίσιος, με το άρωμα της ευσέβειας και το θυμίαμα της ευλάβειας. Και χρησιμοποιώ τους δύο αυτούς όρους διότι το θυμίαμα και διαχέεται και ανέρχεται και δημιουργεί πνευματική αφύπνιση.

Προτάσεις...
Για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Κόνιτσας πρέπει να κάνουμε τα εξής βήματα:
Πρώτο βήμα: Η καταγραφή των ανέργων. Αφού καταγραφούν οι άνεργοι, χρειάζεται ανάλυση των δεδομένων, για να δούμε το επίπεδο μόρφωσης και το είδος του πτυχίου για όσους είναι πτυχιούχοι.
Δεύτερο βήμα: Η καταγραφή των καλλιεργησίμων γαίων.
1. Πόσες καλλιεργούνται σήμερα και πόσες είναι αρδεύσιμες και πόσες μη αρδεύσιμες;
2. Ποια έκταση καταλαμβάνει κάθε καλλιεργήσιμο είδος;
3. Ποια είδη και σε πόσες εκτάσεις καλλιεργούνταν από το 1913 – 1940;
4. Πόση έκταση καταλαμβάνει η καλλιέργεια πεπονιών;
5. Ποιες εκτάσεις καταλαμβάνουν τα οπωροφόρα δένδρα και ποια είναι αυτά;
6. Ποιες εκτάσεις καταλαμβάνουν ντομάτες, όσπρια (φασόλια γίγαντες), φακές, ρεβύθια, αρακάς;
7. Ποιες ποικιλίες δημητριακών και καλαμποκιών καλλιεργούνται και σε πόσα στρέμματα;
8. Προβατοτροφία, αιγοτροφία, αγελοδατροφία, χοιροτροφία υπάρχει; Ποιος ο αριθμός και ποιες οι ράτσες;
9. Υπάρχει μετακινούμενη κτηνοτροφία;
10. Τι γίνεται με την αλιεία; Υπάρχει πρόγραμμα εμπλουτισμού με είδη ψαριών που ενδημούν στα ποτάμια της περιοχής; Παρακολουθείται ο δείκτης καθαρότητας των υδάτων;
11. Πού βρισκόμαστε με τον ιαματικό τουρισμό και τον αγροτουρισμό;
12. Υπάρχει δυνατότητα να γίνει μια Σχολή πετράδων και μια Σχολή Αγιογραφίας στα χωριά που φημίζονται για τη μυσταγωγία της πέτρας και τις μοναδικές αγιογραφίες;
Βέβαια με τις γνώσεις ενός δασκάλου που ο προβληματισμός του είναι απόρροια των γνώσεων που απέκτησε στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς δεν μπορεί να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη χαρτογράφηση των γεωργικών,  κτηνοτροφικών  και καλλιτεχνικών δυνατοτήτων της περιοχής. Γι’ αυτό απευθύνθηκα στον Πρύτανη της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών κ. Γεώργιο Παπαδούλη και μου υποσχέθηκε ότι είναι έτοιμος αν του ζητηθεί, με το επιστημονικό του επιτελείο να συμβάλει στην απογραφή, στη διατύπωση προτάσεων για ανάπτυξη και στην επιμόρφωση ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής που θα αναλάβει πρωτοβουλίες ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής.

Για Αναγνωστοπούλειο...
Κι ακόμη δύο σημαντικές προτάσεις για την περιοχή.
Τι γίνεται με την Αναγνωστοπούλειο Σχολή; Είμαι ένας από τους χιλιάδες των Βελλαϊτών που ευεργετήθηκα από την τεχνογνωσία της Αναγνωστοπουλείου Γεωργικής και Γαλακτοκομικής Σχολής. Η Κτηνοτροφία, οι δενδροκαλλιέργειες και τα οπωροκηπευτικά του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς λειτουργούσαν σύμφωνα με τον αγροτικό και κτηνοτροφικό σχεδιασμό της Αναγνωστοπουλείου. Τι γίνονται σήμερα τα κτίρια και τα κτήματα της Σχολής;
Επίσης ας δούμε και λίγο και ας συνεργαστούμε με την αρμόδια Μητρόπολη. Υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας;
Και τελευταίο:
• Πόσα κράνα, πόσα βούρβαλα, πόσα σούρβα και πόσα αγριοκέρασα μπορούμε να μαζέψουμε το χρόνο;
• Και πόση μαρμελάδα εξαιρετικής ποιότητας θα μπορούσαμε να φτιάξουμε με πετιμέζι Ηπειρώτικο;

Έως το 2020...
Ας δούμε και τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020:
• α) 6.300 γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα λάβουν στήριξη για επενδύσεις αναδιάρθρωσης ή εκσυγχρονισμού.
• β) 23.900 νέοι γεωργοί θα λάβουν ενισχύσεις για πρώτη εγκατάσταση.
• γ)   8.300 γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα λάβουν στήριξη για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των πρωτογενών παραγωγών (συμμετοχή σε συστήματα ποιότητας, τοπικές αγορές, βραχείες αλυσίδες ανεφοδιασμού και ομάδες οργανώσεις παραγωγών).
• δ)  600 επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα θα λάβουν στήριξη για επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας.
Θέλω ο τόπος αυτός να αναδειχθεί. Όνειρό μου είναι να ξαναδώ τα χωριά της Κόνιτσας γεμάτα από δημιουργικούς ανθρώπους, ανθρώπους που θα μοιράζονται τη γνώση και θα χαίρονται με την προκοπή των συγχωριανών. Αυτό είναι το μήνυμα της κοινωνικής Αλληλεγγύης.

* Πρόσφατη ομιλία – προτάσεις του κ. Ελευθ. Γείτονα στην Κόνιτσα, όπου έγινε ευρεία συζήτηση για το θέμα Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης του ακριτικού Δήμου.