Οδηγώντας το «όχημα δημοκρατία»…

on .

Η άναρχη ανάπτυξη και η κατανάλωση χωρίς μέτρο έχουν ως συνέπεια την αύξηση των ελλειμμάτων και την οικονομική κατάρρευση. Η χώρα μας αποτελεί το παράδειγμα.
Για την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτροχιασμού της οικονομίας οι πάντες προτείνουν μεταρρυθμίσεις και μέτρα επίλυσης προβλημάτων χωρίς, συνήθως, να έχουν σκεφτεί πώς θα εφαρμοστούν και με ποια εργαλεία. Η συνέπεια είναι οι επιτυχείς μεταρρυθμίσεις να είναι σπάνιες.
Σε μια κρίση το κυρίαρχο είναι η εμπεριστατωμένη και σχολαστική ανάλυση των προτεινομένων μεταρρυθμίσεων, βασισμένη στην αξιολόγηση των σκοπών και των μέσων, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη: α) αν τα μέσα είναι επαρκή, β) αν τα μέσα είναι κατάλληλα να επιτευχθούν οι στόχοι, γ) αν θα υπάρξουν παρενέργειες και παράπλευρες απώλειες και δ) αν τα μέσα υπερβαίνουν τους σκοπούς, με αποτέλεσμα να καθίστανται αντιπαραγωγικά (G. Sartori: Η δημοκρατία σε 30 μαθήματα, Μελάνι, 2015)
Στον πολύπλοκο κόσμο μας, η βάση των αποτυχιών είναι η ελλειμματική γνώση και οι δογματικές αγκυλώσεις. Ο λόγος είναι απλός:  η ιδεολογία είναι η πολεμική μηχανή που προορίζεται να επιτεθεί και να φιμώσει τους άλλους και όχι να αναζητήσει συνεργασίες που θα συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων. Βέβαια, στις περισσότερες περιπτώσεις το άλλοθι των αποτυχιών είναι οι αστάθμητοι παράγοντες...
Από την ιστορία είναι γνωστό ότι όποιος είναι ελεύθερος διακινδυνεύει να υποστεί τιμωρίες, εξοστρακισμό και αποκλεισμό. Οι ευνοημένοι είναι αυτοί που ακολουθούν τον άνεμο της πολιτικής ορθότητας...τους κυβερνώντες.
Στη χώρα μας, οι αλλαγές κυβερνήσεων σηματοδοτήθηκαν πάντα, για προφανείς λόγους,  από περιθωριοποιήσεις και υποβιβασμούς στελεχών της δημόσιας διοίκησης, με ανυπολόγιστο κόστος από την απώλεια της εμπειρίας και τον τραυματισμό του κύρους των θεσμών.
Τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας;
Η κυβερνώσα παράταξη θεωρητικά έχει νικηφόρα διαπιστευτήρια: είναι ενάρετη και επιδιώκει το καλό, κάτι που δεν το αναγνωρίζει στους αντιπάλους της. Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, οι αντίπαλοι της κυβέρνησης δεν εκτίθενται σε ηθική χρεοκοπία. Η αριστερά όμως υπερηφανεύεται για το ηθικό της ανάστημα και, κατά συνέπεια, οφείλει να δίνει λόγο για την ανηθικότητά της.
Μήπως όμως τα ηθικά διαπιστευτήρια της αριστεράς είναι η αχίλλεια πτέρνα της;
Η κυβέρνηση, για να ανταποκριθεί στο μεταρρυθμιστικό έργο και στο ηθικό- πολιτικό καθήκον της,  χρειάζεται να αξιοποιήσει τους  ικανούς και ελεύθερους πολίτες και να εξασφαλίσει την ποιότητα στη λειτουργία της δημοκρατίας.
Η δημοκρατία είναι η καλύτερη μηχανή που εφευρέθηκε για να επιτρέψει στον άνθρωπο να είναι ελεύθερος και να μην υπόκειται στην αυθαίρετη βούληση των άλλων. Για την κατασκευή αυτής της μηχανής χρειάστηκαν πάρα πολλά χρόνια, ας προσπαθήσουμε να τη διαφυλάξουμε...
Οι μηχανοδηγοί της είναι το πρόβλημα, που στην περίπτωση της χώρας μας είναι οι κυβερνώντες!

✴✴✴
* Ο Καθηγητής κ. Χρήστος Β. Μασσαλάς είναι πρώην Πρύτανης
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.