Tραγική έγινε η σημερινή κατάσταση με τα αδέσποτα!

on .

Κύριε Διευθυντά,

Η Εφημερίδα σας έχει πολλές φορές ασχοληθεί με το θέμα  των αδέσποτων χωρίς δυστυχως να ιδρώνει το αυτί κανενός υπευθύνου...

Πιο συγκεκριμένα: Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της Εφημερίδας σας και στο φύλλο 16.373 της 1ης-10-2014, με τίτλο «ΑΔΕ ΣΠΟΤΑ ΨΑΧΝΟΥΝ …ΣΩΤΗΡΑ» καθώς και διάφορα κατά καιρούς σχόλια συνεργατών  αλλά και αναγνωστών σας ασχοληθήκατε περιστασιακά με  το θέμα των αδέσποτων που κυκλοφορούν στην πόλη μας.

Μάλιστα- στο εν λόγω φύλλο -  σχολιάζατε πολύ εύστοχα ότι με την αλλαγή ηγεσίας στο Δήμο μας, δεν πρόκειται ν’ αλλάξει η σημερινή τραγική κατάσταση.

Και να που ένα χρόνο μετά επαληθευτήκατε:

Παλαιότερα στις 10-12-2013 με αφορμή την επίθεση αδέσποτου σε συμπολίτη μας στην οδό Αβέρωφ σχολιάζατε αναφέροντας ότι «το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι υπαρκτό και προτείνετε τη δημιουργία καταφυγίου….»

Επίσης σε σχετικό σχόλιο στη στήλη «διαδόσεις» για το ίδιο θέμα,(19-11-2014), με αφορμή και πάλι την επίθεση αδέσποτων σε γυναίκα στον κήπο του Πνευματικού Κέντρου,  ζητούσατε από την πολιτεία να βρεί λύση για το θέμα η οποία  ακόμα αναμένεται.

Προσωπικά σας είχα και στο παρελθόν ενοχλήσει με σχετική επιστολή μου την οποία δημοσιεύσατε σε πρωτοσέλιδο στις 8 Οκτωβρίου 2014.

Τέλος σε πρόσφατο σχόλιό σας στη στήλη διαδόσεις ο ίδιος συνεργάτης σας αναδεικνύει και πάλι το θέμα με δίδυμο «ποδοσφαιρόφιλων» αδέσποτων που βρέθηκαν στο γήπεδο.

Σε δημοσίευμα σε άλλη εφημερίδα (7-11-2014) της πόλης μας διαβάζω: Το καταφύγιο των αδέσποτων ζώων του Δήμου κλείνει δύο χρόνια λειτουργίας. Και ο αρθρογράφος συνεχίζει. «Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες του καλλιεργήθηκαν πολλές προσδοκίες για τη διαχείριση των αδέσποτων στην πόλη. και οι πολίτες περιμένουν την εξαφάνισή τους από τους δρόμους….»

Επίσης στον Τύπο  (3-4-15) διαβάσαμε: «Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα αδέσποτα… σε συνεργασία με το Γραφείο Διαχείρισης Αδέσποτων ζώων του Δήμου Ιωαννιτών  (εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος ο κ. Μπάμπης Μπρέχας), οργάνωσαν δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα». Σημειώνουμε εδώ ότι –όπως επίσης  διαβάσαμε - ο εν λόγω Σύμβουλος ακριβώς ένα χρόνο πριν (7-11-14), δήλωσε  ότι ψάχνει για την παραχώρηση στο Δήμο κατάλληλου για το σκοπό οικοπέδου. 

     ‘Υστερα από τις παραπάνω αναφορές επιτρέψτε μου να προσθέσω τα παρακάτω.

     Βεβαίως τα σκυλιά θεωρούνται πιστοί φίλοι μας που μας βοηθούν σε πάρα πολλές δραστηριότητες της ζωής μας, όπως για τη συνοδεία τυφλών, για τσοπανόσκυλα,για συντροφιά σε κατοικίες (σύμφωνα με το σχετικό Νόμο), για την ανίχνευση ναρκωτικών, για την προφύλαξη των σπιτιών από ανεπιθύμητους δράστες κλοπών και διαρρήξεων,  για το κυνήγι άγριων ζώων και τόσων άλλων. ‘Ετσι αν κάποιος – κατά την ταπεινή μου γνώμη -θεωρεί το εαυτό του» ζωόφιλο», ας μαζέψει ένα αδέσποτο από το δρόμο και ας το φροντίσει. Εκτός εάν τον εμποδίζει η παραδοχή ότι δεν είναι ράτσας και είναι «κόπρος».

    Τώρα αν μερικοί ασυνείδητοι για τον άλφα ή βήτα λόγο τα εγκαταλείπουν όπου δει, αυτό δεν σημαίνει ο κάθε περιπατητής της πόλης είναι αναγκασμένος με φόβο να τα δρασκελίζει ή να τα προσπερνά, όταν ολημερίς τα βρίσκει ξαπλωμένα στα πεζοδρόμια της πόλης να λιάζονται δίκην λαθρομεταναστών! Και θα ήθελα να ρωτήσω τον κάθε φιλόζωο: Θα το διακινδύνευε να περάσει με το παιδί του ή με το εγγονάκι του ανάμεσα από μια τέτοια αγέλη σκύλων; Θα το διακινδύνευε ν’ αφήσει το παιδάκι του να παίξει στα χόρτα του πάρκου Λιθαρίτσια, Άλσος, κ.λ.π., ή στον παραλίμνιο χώρο, δηλ. εκεί που κάνουν την ανάγκη τους;

Ασφαλώς όχι!  Ε, τότε ας φωνάξουν να δραστηριοποιηθούν οι αρμόδιοι του Δήμου μας και να κάνουν ότι γίνεται και στις άλλες πόλεις όπως:

1. Στην Κοζάνη ο Δήμος διέθεσε αρκετά μεγάλο κονδύλι για τη συλλογή, τη φύλαξη και τη στείρωση των αδέσποτων.

2. Στο Δήμο Ηγουμενίτσας εκδηλώθηκε πρωτοβουλία του Δημάρχου για την συντονισμένη δράση αντιμετώπισης του ίδιου θέματος.

3. Στην Πρέβεζα οι Δημότες πληρώνουν ένα μικρό ποσό στους λογαριασμούς νερού για έξοδα κτηνιάτρων και τροφής κ.λ.π.

4. Στην ‘Αρτα επίσης ο Δήμος έχει λάβει κάποια μέτρα όπως ταίστρες κ. ά.

5. Στην Αργυρούπολη Αθηνών φτάχνουν ειδικές τουαλέτες για σκύλους κ.λ.π

Τέλος θα μου επιτραπεί να σημειώσω ότι στο Ιράν σχετικό Νομοσχέδιο προβλέπει να «Μαστιγώνονται όσοι βγάζουν βόλτα το σκύλο τους»!! Κανένας βέβαια δεν θα ήθελε να συμβεί το ίδιο και εδώ.

Και μια και προσδοκούμε η πόλη μας να γίνει «Πολιτιστική πρωτεύουσα», να επισημάνω ότι σε αρκετές Ευρωπαικές χώρες δεν υπάρχουν αδέσποτα.

Θα μου επιτραπεί να κλείσω με μια απορία: Ποια είναι η αποστολή του Γραφείου Διαχείρισης Αδέσποτων ζώων που ανηγγέλθηκε δια του τύπου ότι λειτουργεί στην οδό Κωλέττη και ποια είναι η μέχρι σήμερα δραστηριότητά του; Δεν περνάει κανένας υπεύθυνος απο αυτό το Γραφείο από την πλατεία για να δεί όσα καταγγέλουν οι πολίτες;

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Κ. Ζήκος Ε-mail  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.