Μια χώρα που παραμένει μέσα σε βαθύ «τούνελ»!

on .

- Του ΚΩΝ/ΝΟΥ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑ, Ομότ. Καθηγητή
Παθολογίας – Αιματολογίας Παν/μίου Ιωαννίνων

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, έχουμε ευχή και κατάρα να μεγαλουργούμε ως λαός, αλλά το μεγαλύτερο διάστημα το περνάμε σε μια «άβυσσο». Αυτό συμβαίνει από την Αρχαία Ελλάδα, όπου οι πόλεις κράτη βρίσκονταν σε συνεχείς πολέμους και ισχύει μέχρι σήμερα, που είμαστε επίσης σε ένα βαθύ σκοτεινό τούνελ.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου ο Α’, ο γέρος της Δημοκρατίας, έλεγε ότι «δυστυχώς, στερούμεθα πολιτικής ηγεσίας». Το ίδιο έλεγε και ο Σεφέρης (Δοκιμές). Τα σαράντα χρόνια Μεταπολίτευσης,εκτός από ορισμένες ψεύτικες περιόδους ευημερίας, ήταν σαν τα 400 χρόνια Τουρκικής σκλαβιάς. Τότε είχαμε τους σουλτάνους και τους πασάδες, τώρα έχουμε τρεις οικογένειες που κυβέρνησαν την Ελλάδα και τους παρατρεχάμενους αυτών, όπως και ορισμένους από τα παιδιά του Πολυτεχνείου που αντάλλαξαν την αντίσταση την οποία έκαναν στη Δικτατορία με πλούσιες παροχές και ισχυρές θέσεις.
Σήμερα, ρυθμιστής των πραγμάτων σε λίγο θα είναι ο Β. Λεβέντης που σέβομαι και εκτιμώ, αλλά διαφωνώ σε ορισμένες απόλυτες θέσεις που έχει, όπως το ότι όλοι πρέπει να παίρνουμε σύνταξη 1.500 ευρώ το μήνα. Γιατί οι βουλευτές, κ. Λεβέντη, παίρνουν μεγάλα ποσά, άγνωστα σε εμάς και οι άλλοι Έλληνες πρέπει να παίρνουν 1.500 ευρώ;
Ο Γ. Κατρούγκαλος από την άλλη, προτείνει κατώτατο μισθό 360 ευρώ το μήνα. Επειδή κατάγομαι από την Ήπειρο (Μαντείο Δωδώνης, Αμβρακία) έχω ένα χάρισμα – μειονέκτημα, να προβλέπω μερικά πράγματα. Έλεγα λοιπόν στη γυναίκα μου εδώ και τρία χρόνια ότι θα παίρνουμε 320 ευρώ το μήνα, απ’ αυτά 120 ευρώ θα πληρώνουμε ενοίκιο στους Γερμανούς που θα μας έχουν πάρει τα σπίτια και θα ζούμε με 200 ευρώ!
Θυμάμαι, επίσης, που ο Στέφανος Μάνος πρότεινε να παίρνουμε 500 ευρώ μισθό. Οι τέως υπουργοί Εργασίας Λοβέρδος και Κουτρουμάνης συμφωνούσαν σε συντάξεις εξαθλίωσης και μάλιστα για εμάς τους γιατρούς που έχουμε την κακή συνήθεια να δουλεύουμε έκοψαν το 30% της σύνταξης, τη σύνταξη από το ΤΣΑΥ και μας υποχρεώνουν να πληρώνουμε κάθε μήνα 200 ευρώ! Θα τα πάρουμε όλα αυτά στον… άλλο κόσμο!
Εμείς που έχουμε δουλέψει όχι 17 ώρες για μια μέρα, αλλά 24 ώρες το 24ωρο ως γιατροί και πολλοί εργαζόμαστε ακόμη για να ζήσουμε, γιατί χρωστάμε στις Τράπεζες, αναρωτήθηκε κανείς πώς θα ζήσουμε;
Ο Πλάτωνας στην Πολιτεία γράφει ότι ο Σωκράτης έλεγε πως η Δημοκρατία έχει πολλά μειονεκτήματα γιατί οι πιο πολλοί δεν ελέγχονται και ο Τσώρτσιλ έλεγε ότι η Δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα, αν εξαιρέσεις όλα τα άλλα. Η Jacqueline De Romilly γράφει στο βιβλίο της «περί ελευθερίας στην Αρχαία Ελλάδα» ότι οι Έλληνες πρώτοι ανακάλυψαν την ελευθερία και τη Δημοκρατία. Είμαι προσωπικά και έχω αποδείξει ότι είμαι ενάντια σε κάθε άλλο πολίτευμα εκτός από το δημοκρατικό.
Ευτυχώς, επομένως, που ζούμε σε μια δημοκρατική πολιτεία με πρώτη φορά κυβέρνηση της αριστεράς, η οποία πρέπει να αποδείξει  και στην πράξη ότι πράγματι ενδιαφέρεται και δημιουργεί συνθήκες ελευθερίας εξίσου για όλους τους Έλληνες και να αποφεύγει αυτά που κατά καιρούς έχουν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Δεν πρέπει λοιπόν εμείς να τιμούμε το ύψιστο αγαθό, τη Δημοκρατία, και να την εφαρμόζουμε κανονικά, μήπως και κάτι αλλάξει σε αυτόν εδώ τον τόπο;