Θεωρίες συνωμοσίας αντί για λύση στα προβλήματα!

on .

➤  Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΤΣΟΥ,
Ευρωβουλευτή της Ν.Δ.

• Το 2015 ξεκίνησε με τον εκλογικό θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ και φτάνει στο τέλος του με τη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα να αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε σχεδόν σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου και η χώρα πήγε μέσα σε ένα χρόνο τρία χρόνια πίσω. Από τις ελπίδες του 2014 πήγαμε στην κλιμάκωση της κρίσης το 2015 και σε ένα σκηνικό οικονομικής αστάθειας που παραπέμπει στο 2012.

Μια θεωρία την εβδομάδα
Το διαχειριστικό, μεταρρυθμιστικό δυναμικό της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Ο κος Τσίπρας και οι συνεργάτες του επινοούν κάθε εβδομάδα μια διαφορετική θεωρία στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την επικίνδυνη στασιμότητα.
Πριν δυο εβδομάδες κήρυξαν τον πόλεμο στη Νέα Δημοκρατία, στη διαπλοκή και στα ΜΜΕ τα οποία υποτίθεται ότι συνωμοτούσαν για να ανατρέψουν την λαοπρόβλητη κυβέρνηση.
Η Ν.Δ. έχει άλλα προβλήματα και προτεραιότητες και το τελευταίο πράγμα που την ενδιαφέρει είναι να ρίξει την κυβέρνηση χωρίς να μπορεί να εμφανίσει ένα βιώσιμο εναλλακτικό μπλοκ εξουσίας. Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα εξυπηρετούνται άριστα από την  κυβέρνηση Τσίπρα - τα «πακέτα» του ΕΣΠΑ υπέρ των εθνικών εργολάβων διαδέχονται το ένα το άλλο με σκανδαλώδη τρόπο - επομένως δεν έχουν κανένα λόγο να στραφούν εναντίον της. Στα ΜΜΕ η κατάσταση είναι πιο σύνθετη αλλά ο μεγάλος αντίπαλος των καναλαρχών και των εκδοτών δεν είναι η κυβέρνηση η οποία δεν ξέρει πως να τους αντιμετωπίσει αλλά η οικονομική κρίση που ασκεί μεγάλη πίεση στα έσοδα των ΜΜΕ.
Σε διάστημα μερικών ημερών αποδείχτηκε ότι ο κόκκινος συναγερμός για να αποτραπεί η δήθεν αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, ήταν μια ακόμη επικοινωνιακή κατασκευή του Μαξίμου για να  ενισχυθεί η συσπείρωση των στελεχών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή την εβδομάδα το Μαξίμου επενδύει σε σενάρια συνωμοσίας γερμανικών ΜΜΕ και της ίδιας της γερμανικής κυβέρνησης. Υποτίθεται ότι οι Γερμανοί δεν αντέχουν την κρίση του ελληνικού λαού υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό κινούνται για να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση της κας Μέρκελ αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο την κυβέρνηση Τσίπρα γνωρίζοντας ότι αυτή την περίοδο είναι ο βασικός συνομιλητής της στην Ελλάδα. Άλλωστε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνεται προτεραιότητα στη διακυβερνητική συνεργασία και αποφεύγονται, για προφανείς λόγους, οι ιδεολογικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων.

Αδυναμία λειτουργίας
Η κυβέρνηση Τσίπρα αποτελείται από το χειρότερο πολιτικό υλικό, γι' αυτό αδυνατεί να οργανώσει τη συλλογική προσπάθεια και να αντιμετωπίσει τα μεγάλα οικονομικά και οικονομικά προβλήματα τα οποία εκμεταλλεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του προς την εξουσία.
Μοιάζει καταδικασμένη να επινοεί συνωμοσίες και να κατασκευάζει αντιπάλους στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα, για να δικαιολογήσει την αδράνειά της. Με τη μέθοδο που ακολουθεί όλα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Η οικονομία πέρασε από την ανάκαμψη ξανά στην ύφεση. Τα πρώτα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα έδωσαν ξανά τη θέση τους στα ελλείμματα. Η ανεργία αυξήθηκε, η χρηματοδότηση της Υγείας και της Παιδείας μειώθηκε δραστικά, τα προβλήματα των φτωχών συμπολιτών μας μεγάλωσαν. Η κρίση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και η προσαρμογή, η οποία περιγράφεται στο τρίτο μνημόνιο που έχει την υπογραφή του κου Τσίπρα, καθυστερεί επικίνδυνα.
Αν ο πρωθυπουργός συνεχίσει να επενδύει στην απόλυτη αδράνεια σε δυο τρεις μήνες θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να ξαναζήσουμε, σε διαφορετικές συνθήκες, την κρίση του περασμένου Ιουλίου. Σε αυτή την περίπτωση καμία θεωρία συνωμοσίας δεν πρόκειται να προστατεύσει την κυβέρνηση από την πολιτική αντίδραση του λαού.