Έτσι τιμούν τους Ευεργέτες αυτοί που τους σέβονται!..

on .

 - Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΓΚΑ

Τον περασμένο Απρίλιο έφθασαν στην  πόλη μας αρκετοί απόφοιτοι και πολλοί μαθητές μαζί με τους καθηγητές του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινουπόλεως. Σκοπός  του ταξιδιού  τους αυτού ήταν η μετάβαση στο Κεστοράτι, «γη του Χρηστάκη Ζωγράφου», ιδρυτή και μεγάλου ευεργέτη της Σχολής αυτής. Πράγματι, οι Ζωγραφιώτες προσκυνητές ανέβηκαν όλοι τους στο Κεστοράτι, ένα μικρό  χωριό απέναντι από το Αργυρόκαστρο. Εκεί τέλεσαν μνημόσυνο για τον Μεγάλο Ευεργέτη της Σχολής τους και γονάτισαν με σεβασμό στα χαλάσματα του πατρικού σπιτιού της οικογενείας των Ζωγράφων.
Στον «Πρωινό Λόγο» (10-11-15) διαβάσαμε επίσης ότι «οι μαθητές της Γ’ τάξης του  Λυκείου της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών επισκέφτηκαν το Μονοδένδρι του Ζαγορίου, γενέθλιος τόπος των Εθνικών Ευεργετών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη. Η επίσκεψη αυτή έγινε για να τιμήσουν τη μνήμη των ανθρώπων, που με δωρεά τους, μετά το θάνατό τους, δημιουργήθηκε το περίφημο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα το οποίο για πολλά χρόνια αποτελούσε φυτώριο των στελεχών της Εκκλησίας».
Αξίζει κάθε έπαινος στα δύο αυτά εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Ζωγράφειο Λύκειο Κων/λεως και Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών) που με τις ενέργειές τους,  τίμησαν τους ευεργέτες τους και δίδαξαν στους  μαθητές τους  τον τρόπο με τον οποίο οφείλουν να  τιμούν τους Ευεργέτες.
Εκτός όμως από τα παραπάνω Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όλοι γνωρίζουμε ότι  υπάρχει και ένα ακόμη Ίδρυμα που συστάθηκε και προικοδοτήθηκε γενναία από  τον μεγάλο μας Ηπειρώτη ευεργέτη, τον Απόστολο Αρσάκη, του οποίου «τη γενέθλια γη» μέχρι σήμερα δεν την επισκέφτηκαν ούτε μαθητές των Αρσακείων Σχολείων, ούτε  το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας!
 Είναι γνωστό ότι ο Μεγάλος Εθνικός ευεργέτης Απόστολος Αρσάκης, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο  μικρό ορεινό χωριό της Πρεμετής, τη Χοτόβα, με  τα δωρητήρια συμβόλαια: 1ον (8163/4-7-1867) και 2ον (14991/20-2-1891) παρεχώρησε στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αθηνών τεράστια χρηματικά ποσά για τους σκοπούς της. Εκτός των άλλων,  παρακαλεί «να αναδεχτεί η ρηθείσα εταιρεία την εποπτείαν της ιδρυθείσης παρά του αυτού δωρητού σχολής εις το χωρίον της γεννήσεώς του Χοτόβα, πλησίον της Πρεμετής εν τη επαρχία Κορυτσάς με την υποχρέωσιν να δαπανά κατ’ έτος δι’ αυτήν με τους αναγκαίους διδασκάλους δραχμ. 2.500  - 3.500».
Εκτός των παραπάνω, ο ευκλεής ευεργέτης με την αριθμ. 8163/1867 συμβολαιογραφική του πράξη, του συμβολαιογράφου Αθηνών Γ. Αφεντάκη, παρακαλεί και επιτάσσει «όπως διατηρούνται διηνεκώς ως υπότροφοι της Εταιρείας 4 κοράσια εκ της ιδιαιτέρας πατρίδος του δωρητού». Σημειώνεται εδώ ότι αρχικά στα Αρσάκεια Σχολεία φοιτούσαν μόνο κορίτσια. Η βούληση του Αρσάκη τηρούνταν από το Δ.Σ της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας μέχρι το 1940, οπότε με το Χοτζικό καθεστώς δεν υπήρχε  επικοινωνία.
Την άγια βούλησή του δεν σέβονται οι τωρινοί εκτελεστές της διαθήκης του. Το  1992, που άνοιξαν τα σύνορα με την Αλβανία, δύο σύμβουλοι της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ανέβηκαν μέχρι τη Χοτόβα και διεπίστωσαν την τραγική κατάσταση του διδακτηρίου, των μαθητών, του Ιερού Ναού του Αγ . Γεωργίου και του ερειπωμένου σπιτιού του μεγάλου μας εθνικού  Ευεργέτη και με δικές τους  ενέργειες έστειλαν λίγα τρόφιμα και γραφική ύλη για τους 15 μαθητές του σχολείου. Ακόμα, υποσχέθηκαν ότι θα μεριμνήσουν για την επισκευή του σχεδόν ερειπωμένου  σχολείου και του δρόμου που ενώνει το χωριό με  την Πρεμετή. Μάλιστα, κάλεσαν και ένα εργολάβο που τους πληροφόρησε ότι για την επισκευή του σχολείου απαιτούνται περίπου 5.000 ευρώ και άλλα τόσα για το δρόμο, ώστε να διευκολυνθούν οι κτηνοτρόφοι στη μεταφορά ζωοτροφών και τα υποσχέθηκαν   όλα τα παραπάνω!
Πέρασαν από τότε 17 χρόνια και όλα τα ξέχασαν εκεί στο Διοικητικό Συμβούλιο και ούτε για επισκευή σχολείου μερίμνησαν, ούτε για  το δρόμο και φυσικά ούτε για  ελάχιστη επισκευή του πατρικού σπιτιού του Αρσάκη που χάσκει προσμένοντας ίσως να  γίνει κάτι  από αυτούς που τόσο ευεργέτησε και τον ξέχασαν αδικαιολόγητα. Το  ακόμα χειρότερο είναι ότι όχι 4 κοράσια δεν δέχτηκαν τα τελευταία 75 χρόνια, αλλά ούτε ΕΝΑ για δείγμα! Κρίμα, γιατί στην Εταιρεία αυτή  είναι πρόεδρος ο καθηγητής κ. Μπαμπινιώτης που ασφαλώς θα διάβασε τις συμβολαιογραφικές πράξεις του ευκλεούς μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη Απόστολου Αρσάκη.
Στον «Πρ. Λόγο» της 24-11 διαβάσαμε ότι την περασμένη Παρασκευή ήλθε και μίλησε στα Αρσάκεια Σχολεία της περιοχής μας, ο Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθηγητής κ. Μπαμπινιώτης. Μήπως η μικρή αυτή ανασκόπηση θα μπορούσε να δώσει αφορμή  στον  κ. Μπαμπινιώτη να επισκεφθεί τη γενέτειρα του  Αρσάκη και να υλοποιήσει κάποιες παραγράφους από τις παρακλήσεις του μεγάλου  δωρητού; Μήπως έστω και τώρα αποφασίσει να δεχτεί ως υπότροφα τέσσερα παιδιά από τη γενέτειρα του Αρσάκη, ικανοποιώντας έτσι την άγια βούληση του μεγάλου δωρητού των Αρσακείων Σχολείων; Μακάρι να μην ξεχαστεί η Χοτόβα, έστω και τώρα, όπως ξεχάστηκε τόσες δεκάδες χρόνια…