Ο Στρατοκλής και οι σύγχρονοι δημαγωγοί!

on .

l Είναι ιστορικά παρατηρημένο ότι στους καιρούς της παρακμής οι δημαγωγοί ευδοκιμούν και τους χαρακτηρίζει -για την κατάληψη της εξουσίας- ξέφρενος πολιτικός ακτιβισμός, αχαλίνωτη αυτοπεποίθηση και απεριόριστη θρασύτητα, αλλά παρατηρείται και αυξημένη δημοφιλία τους στο λαό.
Τέτοιος υπήρξε και ο Αθηναίος δημαγωγός Στρατοκλής. Έτσι όταν ο Δημήτριος ο Πολιορκητής (337-283 π.Χ.), ο επιφανέστερος των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου, αλλά με χαρακτήρα ακόλαστο και άστατο, εζήτησε από τους Αθηναίους να μυηθεί στα Ελευσίνια μυστήρια και επειδή η διαδικασία της μυήσεως κρατούσε ένα χρόνο και ο Δημήτριος δεν είχε στη διάθεσή του παραπάνω από ένα μήνα, οι Αθηναίοι ψήφισαν Νόμο, με πρόταση του δημαγωγού Στρατοκλή, που άλλαξε την σειρά των μηνών ούτως ώστε η μύηση να μην υπερβαίνει τον ένα μήνα.
Γι’ αυτό ο σατυρικός ποιητής Φιλιππίδης ειρωνευόμενος τον Στρατοκλή έγραψε: «Ο των ενιαυτών συντεμών εις μήν, ένα» (Αυτός που έκλεισε ένα χρόνο σ’ ένα μήνα). Στην εποχή μας ο Φιλιππίδης θα μπορούσε να γράψει για τον απίθανο πρώην Υπουργό των Οικονομικών: Αυτός που πάτησε το πλήκτρο και, εν μια νυκτί, μας έφερε τη δραχμή!
Ο ίδιος ο δημαγωγός πάλι, όταν επληροφορήθη ότι ο Αθηναϊκός στόλος υπέστη συντριπτική ήττα από τους Μακεδόνες, μετέβαλε την πανωλεθρία σε περιφανή νίκη και ανήγγειλε στους Αθηναίους το «νενικήκαμεν». Εκάλεσε δε τους συμπολίτες του να το πανηγυρίσουν δεόντως. Και επανηγύρισαν μετά «κρεωδοσίας κατά φυλήν», όταν κατόπιν ενεφανίσθησαν τα λείψανα του Αθηναϊκού στόλου εις τον Πειραιά και άρχισε η μουρμούρα στο λαό, ο Στρατοκλής, όπως πάντα, δεν τα έχασε και πέρασε στην επίθεση.
«Είτα τι πεπόνθατε δεινόν –εκραύγασε- εις δύο ημέρας ηδέως γεγόνατε;» δηλ. ποιο είναι το κακό που σας έκαμα αν περάσατε δύο ευχάριστες ημέρες; Ο λαός της εποχής εκείνης εθαύμασε την ευστροφία του δημαγωγού και η δημοφιλία του ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Έτσι όπως ακριβώς και στην εποχή μας, το ΟΧΙ μετεβλήθη σε ΝΑΙ και το παιδί των καταλήψεων εγοήτευσε τον λαό, προφανώς γιατί, στην διαπραγμάτευση του πρόσφερε τσαμπουκά, σύγκρουση και μαγκιά και μια συμφωνία που θυμίζει την συντριβή του Αθηναϊκού στόλου, την εποχή του Στρατοκλή…
Γιατί λοιπόν να μην αυξάνεται η δημοφιλία του νεαρού Πρωθυπουργού;