Ο κοινός μας δρόμος...

on .

Πού πάμε; Πώς πάμε;
Οι πολιτικοί μας το γνωρίζουν; Αν ναι, τότε δεν οφείλουν να ενημερώνουν τους πολίτες αυτής της  ρημαγμένης χώρας;
Την ενημέρωση την έχουν αναλάβει τα τηλεοπτικά μέσα. Το αποτέλεσμα αυτής της αποστολής τους είναι η δημιουργία σύγχυσης, μελαγχολίας και περιβάλλοντος ανενεργών πολιτών...Αλλά, χωρίς ενεργούς πολίτες η χώρα δεν έχει μέλλον. Είναι επιτακτική ανάγκη οι πολίτες να μάθουν για όλα την αλήθεια, διαφορετικά θα έρθει σύντομα η στιγμή που θα βιώσουν μια κατάσταση που δεν ήταν ούτε στην ακραία σκέψη τους και τότε θα αντιδράσουν σπασμωδικά.
Η μετάθεση λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση των κυρίαρχων προβλημάτων της χώρας θα επιδεινώνει συνεχώς την κρίση που βιώνουμε, με αποτέλεσμα να επικρατήσει τελικά μια χαώδης κατάσταση. Η επίκληση των «ισοδυνάμων» αποτελεί υπεκφυγή λήψης γενναίων αποφάσεων. Δεν θα ήταν λογικό να καθοριστούν πρώτα οι προτεραιότητες της χώρας και στη συνέχεια να παίζουμε με τις ισοδυναμίες;
Το προτιμότερο είναι να επικεντρωθεί η προσπάθεια των κυβερνώντων στο να αυξηθεί ο παραγόμενος πλούτος, να υιοθετηθεί ένας πρακτικός και αποτελεσματικός εισπρακτικός μηχανισμός δημοσίων εσόδων και να καταπολεμηθεί η διαφθορά.
Επειδή ζούμε σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, η προσέλκυση επενδυτών έχει εξάρτηση και από τις αποφάσεις άλλων χωρών και κυρίως γειτονικών μας. Πώς να επενδύσει κάποιος στη χώρα μας, όταν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες και η φορολόγηση των επενδυτών υπερβολικά μεγαλύτερη εκείνης άλλων χωρών και μάλιστα χωρών της Ε.Ε (Κύπρος, Βουλγαρία...); Πέρα όμως από όλα αυτά που είναι προφανή, δεν θα έπρεπε να μας απασχολήσει σοβαρά η αποτύπωση των τομέων στους οποίους έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα για επενδύσεις;
Η χώρα μας είναι ένας ευλογημένος τόπος και μάλιστα διαθέτει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Δυναμικό που εδώ και χρόνια μεταναστεύει και αξιοποιείται από άλλες χώρες.
Η εστίαση στους τομείς επενδύσεων πρέπει να συνδυαστεί και με την ίδρυση ή ενίσχυση πανεπιστημιακών μονάδων, που θα εκπαιδεύσουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό που  θα ενισχύσει το περιβάλλον καινοτομίας και το κύρος της χώρας. Για παράδειγμα, η χώρα του ήλιου, των ανέμων και των κυμάτων, δεν έχει ούτε ένα πανεπιστημιακό τμήμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι περιφερειάρχες θα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην αποτύπωση των παραγωγικών δυνατοτήτων των περιφερειών τους. Με βάση την ανάλυση των προτάσεών τους να καθοριστεί το τι και πώς πρέπει να αξιοποιηθεί. Στη συνέχεια οφείλει να υπάρξει η κρατική στήριξη που συνίσταται στην επισήμανση των τομέων αξιοποίησης, την παροχή επιστημονικών συμβουλών και την καταπολέμηση της γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας.  
Τίποτε δεν χάθηκε σ' αυτή τη χώρα αν η αλήθεια κυριαρχήσει και η συστηματική προσέγγιση των προβλημάτων γίνει το κυρίαρχο μέλημα των κυβερνώντων.

✴✴✴
* Ο Καθηγητής κ. Χρήστος Β. Μασσαλάς είναι πρ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.