Λείπουν όραμα και σχέδιο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση!

on .

-  Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΟΛΕΜΠΑ, Οικονομολόγου

Εξετάζοντας την πορεία των τοπικών εξουσιών (Δήμου και Περιφέρειας) κατά το παρελθόν, αλλά και το παρόν, αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο ρόλος τους και ο στόχος τους, γιατί τα αποτελέσματά τους είναι πενιχρά έως ανύπαρκτα. Ελάχιστοι ήταν οι τοπικοί ηγέτες που ξεχώρισαν, ενώ οι υπόλοιποι το μόνο που κάνουν είναι η απλή διαχείριση της εξουσίας. Λείπει παντελώς το όραμα, μια καινούργια ιδέα για την καλυτέρευση της ζωής των συμπολιτών μας, κάτι που στο πέρασμά τους να δηλώνει ότι έπραξαν σωστά, ώστε να τους γράψει, όπως
κοινώς  λέμε,  η  ιστορία.  Δεν  είδαμε,  ούτε  ακούσαμε κάποιον Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη να κάνει κάτι τοπικά που να είναι άξιο μνείας. Δηλαδή, να επεξεργαστεί και να υλοποιήσει ένα σχέδιο για την πόλη του ή για την περιφέρειά του, τοπικά για την αντιμετώπιση της φτωχοποίησης της περιοχής, για την ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας, για την βοήθεια σε συλλογικότητες που πρέπει να αναλάβουν δράση γι’ αυτό το σκοπό.
Δεν είδαμε ούτε καν ένα απλό σχέδιο αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών, είτε της περιφέρειας, είτε του δήμου, για καλύτερη παραγωγικότητα και αποδοτικότητα των υπηρεσιών τους. Αυτό δεν κοστίζει και τίποτα…
Ίσως δε θέλουν να έλθουν σε ρήξη με τα κατεστημένα, δε θέλουν να χαλάσει η πελατειακή τους σχέση, μετρούν, βλέπεις, πολύ το πολιτικό κόστος, οι ψήφοι για τις επόμενες εκλογές. Όμως, χωρίς συγκρούσεις, ανατροπές και ρήξεις δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, κυρίως στο δημόσιο τομέα, αλλά και στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα.
Αν θέλουν οι τοπικές εξουσίες να προσφέρουν κάποιο έργο, απλά είναι τα πράγματα. Έχετε σχέδια και ιδέες; Κοινοποιήστε τα στο λαό, ενημερώστε τον για αυτά και εφαρμόστε τα. Ή εάν δεν έχετε σχέδια και ιδέες, να αποτανθείτε στο λαό να σας τα δώσει.
Πώς; Απλά να συγκαλέσετε η περιφέρεια και ο δήμος μαζί, σε κάθε έδρα ή πόλη ή περιοχή ανάλογα με το αντικείμενο, Γενικές Συνελεύσεις των κατοίκων οι οποίοι τοπικά θα σας προσφέρουν ουκ ολίγες ιδέες, προτάσεις και σχέδια.
Οι πολίτες έχουν ανάγκη από ενημέρωση, όχι από τηλεοράσεως αναγγελίες του τύπου «αποφασίσαμε και διατάσσουμε», αλλά τοπικά και συλλογικά, όλοι μαζί, να επεξεργαστούν, να συμφωνήσουν και να συναποφασίσουν πώς θα υλοποιήσουν το όραμά τους, το σχέδιό τους.
Πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν οι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, αν θέλουν, έστω και αν βρίσκονται υπό τον ασφυκτικό κλοιό της κεντρικής εξουσίας. Το καλύτερο βέβαια θα ήταν, αφού μιλάμε για αυτοδιοίκηση, να μεταφερθούν το ταχύτερο, όλες οι εξουσίες, όλες οι αρμοδιότητες στις τοπικές αρχές, που γνωρίζουν καλύτερα από το κέντρο τι πρέπει να γίνει για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την ανάπτυξη της περιοχής των.
Η κεντρική εξουσία, το κράτος, καλό θα ήταν να ελέγχει μόνον αν τηρούνται οι νόμοι και εάν εξυπηρετούνται οι πολίτες. Τα διάφορα προγράμματα, όπως π.χ. το ΕΣΠΑ, αναλώνονται στην κατασκευή πεζοδρόμων ή βελτίωση ορισμένων  δρόμων. Κι αυτά καλά μπορεί να είναι, αλλά προέχουν η αντιμετώπιση της φτωχοποίησης και της αύξησης της ανεργίας.
Για τα κεφάλαια, για τα χρήματα των προγραμμάτων αυτών που υπάρχουν προς διάθεση, καλό θα ήταν να μην περιμένουν την υποβολή μεμονωμένων προτάσεων, αλλά πρώτα απ’ όλα, μέσω των τοπικών Γενικών Συνελεύσεων των κατοίκων, να ερευνούν και να βρίσκουν ιδέες και προτάσεις. Εξάλλου, οι πολίτες γνωρίζουν καλύτερα από τον κάθε «ειδήμονα» την κατάσταση. Ας δουν τι προϊόντα μπορεί να παράγει η κάθε περιοχή, να καταλήξουν και να τα εντάξουν στο πρόγραμμα προς υλοποίηση, όσα όλοι μαζί συναποφασίσανε όπως π.χ.  αμπελουργία, σπαράγγια, ρίγανη, τσάι, πτηνοτροφία, κτηνοτροφία και τυροκομικά προϊόντα.
Γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς ο πρωτογενής τομέας, λόγω και του πολύ καλού περιβάλλοντός μας (κλίμα - ήλιος), είναι ο παράγοντας που μπορεί γρήγορα να συμβάλει στην ανάπτυξη και στη μείωση της ανεργίας που είναι επείγοντα.
Να λοιπόν, έργο λαμπρό και ελπιδοφόρο που έχουν, να κάνουν -εκτός από την απλή διαχείριση-  εάν ασχοληθούν και αποφασίσουν οι τοπικοί ηγέτες να προχωρήσουν σε κάτι ποιο ουσιαστικό και ωφέλιμο για κάθε τοπική κοινωνία, που υποφέρει και βιώνει την φτωχοποίηση εδώ και έξι χρόνια και την μεγαλύτερη στην Ελληνική ιστορία οικονομική κρίση εν καιρώ ειρήνης.
Είναι καιρός, ας τολμήσουν. «Ο τολμών νικά», έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και είχαν δίκιο τις περισσότερες φορές. Έστω  και τώρα, ποτέ δεν είναι αργά, ας αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις οι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, μαζί με το λαό, ας προσπαθήσουν, ας κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα αρχή, γιατί η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.