Η Ν.Δ. έχει στρατηγικό σχέδιο για ανασυγκρότηση της οικονομίας…

on .

- Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ,
Συντονιστής Οικονομικών Ν.Δ.

Η χώρα οδεύει σε εκλογές γιατί η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δραπέτευσε. Δραπέτευσε υπό το βάρος των εσωτερικών αντιφάσεων, αντιθέσεων και διασπάσεων και της ψήφισης του 3ου Μνημονίου. Ένα Μνημόνιο που φέρει αποκλειστικά τη σφραγίδα των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και το οποίο, πριν από ορισμένους μήνες, δεν ήταν αναπόφευκτο. Κατέστη αναγκαίο όμως εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων της Κυβέρνησης κατά το 1ο εξάμηνο του 2015. Διάστημα κατά το οποίο:
- Η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, μετά την ανάκαμψη του 2014.
- Η ανεργία αυξήθηκε, μετά τη μικρή υποχώρησή της το 2014.
- Η πραγματική οικονομία, λόγω και των κεφαλαιακών περιορισμών, έχει καταρρεύσει.
- Το κόστος δανεισμού του Δημοσίου έχει διογκωθεί.
- Η δημόσια οικονομία έχει επιστρέψει στα πρωτογενή ελλείμματα.
- Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έχουν επιστρέψει στα προ-2013 επίπεδο.  
- Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν σημαντικά συρρικνωθεί.
- Οι τράπεζες έχουν ανάγκη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης.
Συμπερασματικά, η «κατασκευή» του ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάσθηκε, μετρήθηκε με τα προβλήματα και διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της διακυβέρνησης.
Η Ν.Δ. δεν θα χάσει χρόνο σε ψευτοπαλικαριές και σε ανούσιες γκρίνιες. Γνωρίζουμε ότι κανένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής δεν είναι άκαμπτο. Η τροποποίηση των όρων του, όμως, προϋποθέτει σχέδιο, συνέπεια, εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Και αυτά, η ΝΔ τα διαθέτει.
Όσον αφορά την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα αλλά και τις εθνικές πολιτικές που έχουμε επεξεργασθεί, θα δράσουμε σε παράλληλους άξονες. Θα χρησιμοποιήσουμε «έξυπνα» τον χρόνο στην εφαρμογή των πολιτικών μας.
Ενδεικτικά σημειώνω ότι θα προηγηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα, θα προωθηθούν άμεσα θεσμικές βελτιώσεις, θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και θα ολοκληρωθεί, εντός της χρονιάς, η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Παράλληλα, επί του δημοσιονομικού άξονα, θα δράσουμε για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας. Αυτό θα δημιουργήσει βαθμούς ελευθερίας ώστε, σταδιακά, να μειωθούν οι φόροι. Υπενθυμίζω ότι υπάρχει το προηγούμενο του 2014, με τις στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις (ΦΠΑ στην εστίαση, ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, μείωση έκτακτης εισφοράς, βελτίωση ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων κ.α.).
Στον τρίτο άξονα, σταδιακά, αξιοποιώντας το κεφάλαιο της εμπιστοσύνης που θα έχουμε αποκτήσει, θα αναζητήσουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους, δημοσιονομικά ισοδύναμα, από το σκέλος των δαπανών, ώστε να αλλάξουμε εσφαλμένες δημοσιονομικές πολιτικές που «στραγγαλίζουν», μέσω της υπερβολικής φορολόγησης, τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Όπως, ενδεικτικά, ήδη πράξαμε για την επιβολή έμμεσης φορολόγησης στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Παράλληλα, κινούμενοι επί του τέταρτου άξονα, θα προχωρήσουμε με οδηγό εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, τη διαμόρφωση και αξιοποίηση των παραγόντων προώθησης της αναπτυξιακής διαδικασίας με εξωστρεφή προσανατολισμό, με αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.
Κινούμενοι επί του πέμπτου άξονα, ταχύτατα θα αξιοποιήσουμε τους Ευρωπαϊκούς πόρους που εξασφάλισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, την περίοδο 2013-2014, ύψους 35 δισ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

***
Συμπερασματικά, η ΝΔ διαθέτει στέρεο ιδεολογικοπολιτικό υπόβαθρο, πεπραγμένα, στρατηγικό σχέδιο για τη χώρα και πολιτική βούληση να κινηθεί με γοργό βηματισμό, αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη για να εμπεδώσει μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για τη χώρα.