Γιατί αρέσει ο Ευ. Μεϊμαράκης…

on .

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΤΣΟΥ,
Ευρωβουλευτή της Ν.Δ.

• Πριν 70 ημέρες ο κ. Τσίπρας είχε ρεκόρ δημοτικότητας και προηγείτο με μεγάλη διαφορά στα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά από τον κ. Σαμαρά. Σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει με τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Μεϊμαράκη να προηγείται σε δημοτικότητα του κ. Τσίπρα, ενώ τα πρωθυπουργικά τους χαρακτηριστικά να είναι απόλυτα συγκρίσιμα.
Η προώθηση του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία της Ν.Δ. αποδείχτηκε μία πολύ καλή πολιτική επιλογή και επένδυση. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο προσωπικός τόνος που έδωσε στην προεκλογική προσπάθεια της Ν.Δ. ο κ. Μεϊμαράκης άλλαξε σε όφελός της τον συσχετισμό δυνάμεων.

Ενωτικός
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αξιοποίησε το βαρύ κομματικό βιογραφικό του, έχει περάσει από πολλές θέσεις ευθύνης, για να ενώσει όλες τις τάσεις της Ν.Δ. και τις προσωπικότητες. Η ενότητα της Ν.Δ. βρίσκεται χάρη στον κ. Μεϊμαράκη και τις πρωτοβουλίες του, στα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Την υποδειγματική κομματική ενότητα συμπληρώνουν εντυπωσιακά ανοίγματα προς τους άλλους πολιτικούς χώρους. Μια παράταξη που είναι ενωμένη και σίγουρη για τον εαυτό της έχει τη δυνατότητα να παίρνει πρωτοβουλίες μεγάλης σημασίας, ξεπερνώντας το σύνδρομο της περιχαράκωσης.
Ο κ. Μεϊμαράκης στήριξε δυναμικά την κυβέρνηση Τσίπρα για να μπορέσει να περάσει από τη Βουλή το τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο, τάχθηκε υπέρ της πολιτικής συνεννόησης και του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού για να αποτραπούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που μπορεί να έχουν μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος και προτείνει σε περίπτωση εκλογικής πρωτιάς της Ν.Δ., την κυβερνητική συνεργασία των κομμάτων που στηρίζουν έμπρακτα την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας χωρίς να αποκλείει από αυτήν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπάρχει προηγούμενο ηγέτη της Ν.Δ. στη διάρκεια των τελευταίων 35 ετών, ο οποίος να πέτυχε ταυτόχρονα τέτοια κομματική συσπείρωση και τόσο εντυπωσιακά πολιτικά ανοίγματα.

Σωστά μηνύματα
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Μεϊμαράκη και παρακολούθησα ομιλίες του σε ανοιχτές συγκεντρώσεις για να μπορέσω να αξιολογήσω τις πολιτικές και επικοινωνιακές του παρεμβάσεις.
Θεωρώ ότι τα πολιτικά του μηνύματα είναι σωστά και εύστοχα. Στηρίζει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, εκφράζοντας παράλληλα την πολιτική του βούληση να βρει τρόπους να περιορίσει τα φορολογικά και οικονομικά βάρη για συγκεκριμένες επαγγελματικές και κοινωνικές κατηγορίες. Προσδιορίζει τους στόχους της οικονομικής πολιτικής και αποφεύγει την παροχολογία υποστηρίζοντας ότι οι υποσχέσεις της τελευταίας στιγμής δεν έχουν καμία πρακτική σημασία. Ασκεί κριτική στην ασυνέπεια, την ιδεοληψία και την προχειρότητα των περισσότερων ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τα παρουσιάζει σαν δύναμη του κακού και χωρίς να καίει τις γέφυρες από τις οποίες μπορεί να περάσει μία μελλοντική συνεννόηση. Στέλνει το μήνυμα ότι η Ν.Δ. δεν επιτρέπει σε οποιονδήποτε να μειώνει τα στελέχη και την πολιτική της και πως όποιος το επιχειρεί θα πρέπει να περιμένει άμεση και δυναμική πολιτική απάντηση.
Ίσως το πιο δυνατό σημείο της επιχειρηματολογίας του κ. Μεϊμαράκη έχει σχέση με τον προσδιορισμό του νέου στην πολιτική ζωή της χώρας. Η κατανόηση των προβλημάτων, η διάθεση επιδίωξης συνεργασίας για κοινή αντιμετώπιση της κρίσης, η απόρριψη της αλαζονείας, η αντίθεση στον λαϊκισμό και στους υποτιθέμενους χαρισματικούς ηγέτες, η προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος των γενεών που παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελούν μέρος της θετικής απάντησης Μεϊμαράκη στις πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.
Ο δημόσιος λόγος του είναι ουσιαστικός, θετικός και επικοινωνιακά άμεσος. Με τις δημόσιες ομιλίες του κερδίζει το ακροατήριο, το οποίο τον αντιμετωπίζει σαν έναν πολιτικό ηγέτη που είναι προσγειωμένος, θέλει να βοηθήσει και δεν επενδύει στο ψέμα ή στην παραπλάνηση.