Μνημόνια: ευκαιρία ή τιμωρία;

on .

 Γράφει ο XPHΣTOΣ B. MAΣΣAΛAΣ*
πρώην Πρύτανης Πανεπ. Ιωαννίνων

•  Τα προβλήματα της χώρας είναι γνωστά και μάλιστα κάποια από αυτά αποτυπώνονται στις δανειακές συμφωνίες-μνημόνια από το 2010.
Το προφανές ήταν (και είναι) να υιοθετηθούν οι προτάσεις των μνημονίων που αφορούν: στην οργάνωση αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, τον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών και του συνταξιοδοτικού, την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, τη δημιουργία επενδυτικού περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, τη σύνδεση έρευνας και παραγωγής, την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών (στη δημόσια διοίκηση και τη λειτουργία της δημοκρατίας), τη διαφάνεια, την καινοτομία και  την αξιόπιστη παρουσία του κράτους σε όλες τις εκφάνσεις του.
Τι κρίμα!
Από τις προσπάθειες που έγιναν προς την κατεύθυνση των απαιτήσεων των μνημονίων, κάποιες είχαν αποτέλεσμα (απογραφή δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, διαύγεια, μηχανοργάνωση, opengov...) και άλλες εφαρμόστηκαν με παρεμβάσεις που αλλοίωσαν το στόχο τους, π.χ. Ν. 4009/11 (για την ανώτατη εκπαίδευση).
Τα μνημόνια, αντί να μας αφυπνίσουν για την ανασυγκρότηση της χώρας, έγιναν το σύμβολο του διχασμού. Έπρεπε να έρθει το τρίτο μνημόνιο, με δυσμενείς όρους για το λαό μας, για να πάψει να αξιοποιείται η ίδια η λέξη ως «ρόπαλο». Το αξιοσημείωτο είναι ότι, αν και όλοι οι πολιτικοί μας γνωρίζουν τις ανεπάρκειες της χώρας μας, δεν έχουν το θάρρος να αναγνωρίσουν και να προωθήσουν τις θετικές πλευρές των μνημονίων που θα βοηθούσαν την ανασυγκρότηση της χώρας.
Το ερώτημα που αναφύεται είναι:
Οι πολιτικοί μας δεν γνωρίζουν ότι έχουν ευθύνη για ό, τι δοκιμάζει και για ό, τι πρόκειται να δοκιμάσει για χρόνια το λαό μας;
Ο σοβαρός πολιτικός προβληματισμός απουσιάζει, η αερολογία κυριαρχεί και η χώρα βυθίζεται στην ανυποληψία και την παρακμή. Η εντύπωση του απλού πολίτη είναι: μήπως οι πολιτικοί μας προτιμούν το έγχρωμο κράτος, τις νεφελώδεις διαδικασίες και τις ρωγμές των θεσμών;
Αν και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς μια τέτοια στάση του πολιτικού κόσμου, δεν μπορεί παρά να έχει ένα σοβαρό προβληματισμό όσον αφορά στις αοριστολογίες, τις δαιμονοποιήσεις και τις υπεκφυγές του σε ό, τι σχετίζεται με τις θετικές πλευρές των μνημονίων. Εξάλλου, τα περιεχόμενα των συμφωνιών αποτυπώνει και τον τρόπο με τον οποίο μας βλέπουν οι άλλοι…
✴✴✴
Τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα!
Οι πολιτικοί μας δεν τα αξιοποίησαν και μάλιστα έπεισαν τους πολίτες ότι αυτά είναι που γεννούν την κρίση και όχι η κρίση τα μνημόνια. Στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου θα ήταν σκόπιμο να τοποθετηθούν τα πολιτικά κόμματα στον τρόπο αξιοποίησης των μνημονίων για την ανασυγκρότηση της χώρας. Ένας σημαντικός ρόλος για τα ΜΜΕ...
Μια τέτοια πρωτοβουλία θα βοηθούσε τους πολίτες να δουν τα πράγματα με τα δικά τους μάτια και όχι με την παραμορφωμένη ματιά των πολιτικών. Τότε θα μπορούσε να διαμορφωθεί περιβάλλον ενεργών πολιτών...όπου η δημοκρατία θα έχει μέλλον.

✴✴✴
* Ο Καθηγητής κ. Χρήστος Β. Μασσαλάς είναι πρώην Πρύτανης
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.