Θα σκεφτούν τη χώρα;

on .

- Γράφει ο XPHΣTOΣ B. MAΣΣAΛAΣ*
πρώην Πρύτανης Πανεπ. Ιωαννίνων

- Όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τις προσεχείς εκλογές θα έχει κύριο κορμό του προγράμματός της την υλοποίηση των επιταγών του τρίτου μνημονίου. Ενός μνημονίου σκληρού με άγρυπνους παρατηρητές της πιστής εφαρμογής του. Όπως είναι φυσικό, το βάρος εφαρμογής του δεν μπορεί να το σηκώσει καμία μονοκομματική κυβέρνηση, όπως άλλωστε  έχει συμβεί και με την αποδοχή του.
Οι βαθμοί ελευθερίας για πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης θα είναι περιορισμένοι. Το γεγονός αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα έχει σοβαρό έργο, πέραν της εφαρμογής του μνημονίου, να επιτελέσει.
Κάποιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες μπορούν  να είναι οι ακόλουθες:
- αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τόσο από τους εταίρους και τις αγορές,  όσο και από τη διεθνή κοινότητα.
- τόνωση της προσπάθειας να καταστεί η κοινωνία μας εκπαιδευμένη και να αξιοποιεί με έξυπνο τρόπο τη γνώση.
- ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης.
- αξιοποίηση των δώρων του πολιτισμού (χώρα ανοιχτό μουσείο) και της φύσης, με κυρίαρχα: τη θάλασσα,  τον ήλιο, τον αέρα, τον άνεμο.
- ουσιαστική και αξιόπιστη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών (η δημοκρατία μας υπολειτουργεί).
- σχεδιασμό μεταναστευτικής πολιτικής και ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας και του πολίτη.
………………………………………
Για την εφαρμογή αυτών που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και των όποιων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίσει  ο πολίτης.
Σε μια ευνομούμενη πολιτεία καλός πολίτης  είναι εκείνος που εκφράζεται ελεύθερα, υπακούει στους νόμους και λογοδοτεί. Οι πολιτικοί μας δεν ήταν το παράδειγμα και η εκπαίδευση, που πλάθει τον πολίτη, δεν έπαιξε σωστά το ρόλο της.
Ιδιαίτερα, η λογοδοσία αποτελεί κορυφαία λειτουργία της δημοκρατίας. Ο κάθε πολίτης που έχει εξουσία θεωρείται υπόλογος από το λαό και λογοδοτεί σ’ αυτόν.
Η ποιότητα της κυβέρνησης θα κριθεί από πολλά και προπαντός από την αποτελεσματικότητα, τη φαντασία και το πολιτικό ήθος των μελών της.
Η μεγάλη αγωνία της κοινωνίας είναι αν και κατά πόσο η χώρα θα μπορέσει να αποικτήσει τη δυνατότητα να βρει το δρόμο της.
Πώς όμως θα μπορέσει η κυβέρνηση απερίσπαστη να επιδοθεί στην αναστήλωση της χώρας, όταν αυτή θα βρίσκεται καθημερινά σε αγώνα αντιμετώπισης των εμποδίων  που θα θέτουν οι πολιτικοί της αντίπαλοι; Το σκηνικό το έχουμε ζήσει από την αρχή της κρίσης και μάλιστα τα αποτελέσματα των συγκρούσεων τα βιώνουμε με τον πιο δραματικό τρόπο.
Η υπευθυνότητα και η λογική πρέπει υπερισχύσουν για να διασωθεί η χώρα.
Για να υπάρξει μια τέτοια προοπτική πρέπει στον προεκλογικό χρόνο να επικρατήσει η νηφαλιότητα και η δέσμευση των κομμάτων ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας ότι, η νέα κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, θα είναι κυβέρνηση ευρύτατης αποδοχής.
Στην ελληνική πολιτική κουλτούρα μόνο η ευρείας αποδοχής κυβέρνηση μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να θεμελιώσει την προοπτική της…

✴✴✴
* Ο Καθηγητής κ. Χρήστος Β. Μασσαλάς είναι πρώην Πρύτανης
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.