Πολλές οι επιτυχίες Κονιτσιωτών στα Γράμματα και τις Επιστήμες!

on .

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΤΣIΑΛΙΑΜΑΝΗ, δικηγόρου

Ανακοινώθηκαν τα φετινά αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων για τις Σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συγχαρητήρια στους επιτυχόντες Κονιτσιώτες και Κονιτσιώτισσες και ευχή μας στους αποτυχόντες να ξαναδοκιμάσουν. Μια μάχη χάσανε στο εκπαιδευτικό και επαγγελματικό πεδίο, ο πόλεμος με επιμονή μπορεί να κερδηθεί. Η ζωή εξάλλου απαιτεί μάχες σε πολλά επίπεδα.
***
Εφέτος την προσοχή όλων των μέσων ενημέρωσης κέρδισε η «πρωτιά» του Ζινιέλ στην Σχολή Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Τ.Ε.Ι Πειραιά. Από την Αφρική προσφυγόπουλο, φιλοξενούμενο από τετραετίας στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού Κόνιτσας, αποφοίτησε από το Επαγγελματικό Λύκειο Κόνιτσας. Η ζωή τού 20χρονου σήμερα Ζινιέλ είναι μια αφάνταστη περιπέτεια μιας αδάμαστης παιδικής ψυχής. Ο άνθρωπος, μας μαθαίνει ο Ζινιέλ,  έχει ανεξάντλητες δυνάμεις, που ούτε ο ίδιος γνωρίζει.
Οι γονείς του, που έχουν πεθάνει, τον συμβούλευαν από παιδί να μάθει γράμματα και αυτή την συμβουλή, όπως λέει ο ίδιος, την κράτησε σαν φυλακτό και όταν ως ασυνόδευτο προσφυγόπουλο βρέθηκε με εισαγγελική εντολή στο Κ.Π.Π. Κόνιτσας ζήτησε, χωρίς να ξέρει ούτε μια λέξη ελληνική, να φοιτήσει σε Σχολείο  και αρίστευσε στο ΕΠΑΛ. Είναι γνωστό αφρικανόπουλο στην κονιτσιώτικη  κοινωνία και επειδή τακτικά εκκλησιάζεται αντλώντας ως ορφανό παιδί δύναμη από τον πατέρα  Θεό.   Μπράβο σε όσους στην Κόνιτσα και ιδίως στους καθηγητές και στο προσωπικό του Κέντρου   βοήθησαν τον Ζινιέλ να μάθει ελληνικά, να φοιτήσει στο ΕΠΑΛ, να ανδρωθεί. Ο Ζινιέλ είναι παράδειγμα αγωνιστικής ζωής και για τα παιδιά μας.
Ο Ζινιέλ στάθηκε η αφορμή να ακουστεί εύηχα η Κόνιτσα, το Κ.Π.Π. Κόνιτσας  και το ΕΠΑΛ Κόνιτσας. Ας «υιοθετηθεί» από τον Δήμο μας και την τοπική Εκκλησία μας στις περαιτέρω σπουδές του. Οι ευχές όλων των Κονιτσιωτών θα τον συνοδεύουν και στις τεχνολογικές σπουδές του και στην ζωή του.   Η Κόνιτσα προσφέρεται με το κτιριακό δυναμικό που διαθέτει και με την πλούσια ιστορία του Ορφανοτροφείου μας και της Αναγνωστοπούλειας Σχολής μας ως πόλη προστασίας παιδιών, ελληνόπουλων και προσφυγόπουλων. Πρόνοια, Παιδεία, Περιβάλλον είναι οι τομείς  που μπορούμε στην Κόνιτσα να έχουμε τις καλύτερες επιδόσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε την Κόνιτσα ο παπα-Αντώνης Παπανικολάου, η «ψυχή» της «Κιβωτού του Κόσμου» με σκοπό να επεκτείνει την δραστηριότητα και στην Κόνιτσα. Καλοδεχούμενος και ευλογημένος.
***
Η χαρά από την «πρωτιά» του Ζινιέλ έρχεται μετά την οδύνη που δοκιμάσαμε οι Κονιτσιώτες  από τον πρόσφατο θάνατο στην Κόνιτσα ενός άλλου αφρικανόπουλου, του Άλμπερτ, που φοιτούσε στο «Καλοκαιρινό Σχολείο» Κόνιτσας. Ο Θεός να τον αναπαύει και να απαλύνει τον πόνο των οικείων του.  
***
Χαρά μεγάλη και πατριωτικό ενθουσιασμό μάς προκάλεσε η «πρωτιά» του Κώστα Αθανασόπουλου στην Σχολή Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Με ρίζες από την Οξυά Κόνιτσας, γιος του Αποστόλη Αθανασόπουλου, Λυκειάρχη του Αμερικάνικου Κολλεγίου Αθηνών, εγγονός του Βελαϊτη δάσκαλου, επίσης στο Αμερικάνικο Κολλέγιο, Κώστα Αθανασόπουλου και δισέγγονος του μακαρίτη Απόστολου Αθανασόπουλου. Ήρθε δεύτερος πανελλαδικά στην βαθμολογία συμπληρώνοντας… 19.570 μόρια όταν ο πρώτος πανελλαδικά συμπλήρωσε 19.585 μόρια. Είναι η δεύτερη φορά που δια της Οξυάς γίνεται γνωστή η Κόνιτσα.
***
Με ρίζες επίσης από την Οξυά Κόνιτσας η Ελένη Αντωνιάδου, στέλεχος της αμερικάνικης  ΝΑΣΑ, κόρη του χημικού μηχανικού Βασίλη Αντωνιάδη και εγγονή του μακαρίτη παπα-Φώτη Αντωνιάδη ανακηρύχτηκε παγκόσμια από θεσμοθετημένο και έγκυρο Βρετανικό Οργανισμό για το έτος 2013 «Η γυναίκα της χρονιάς» στην έρευνα  και την επιστήμη. Περιποιεί ιδιαίτερη τιμή στην Κόνιτσα το γεγονός ότι  η επώνυμη παγκόσμια επιστημονική κοινότητα συγκαταλέγει κονιτσιώτικα μυαλά στους κόλπους της. Οι διακριθέντες στον επιστημονικό στίβο Κονιτσιώτες ανά την Ελλάδα και τον Κόσμο είναι ανεξάντλητος και τοπικός  πλούτος, που περιμένει την αξιοποίησή του υπέρ της Κόνιτσας.