Ανύπαρκτη αποδεικνύεται η ομάδα εξουσίας Τσίπρα!

on .

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΤΣΟΥ,
Ευρωβουλευτή της Ν.Δ.

• Το βασικό χαρακτηριστικό στο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου είναι ο ανελέητος εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Αριστερά στην Ελλάδα έχει μια παράδοση διασπάσεων και σκληρών συγκρούσεων όπου οι «σύντροφοι» μετατρέπονται εύκολα σε μονομάχους.
Ο αριστερός εμφύλιος οδηγεί στη βίαιη απομυθοποίηση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην ανάδειξη της πολιτικής μοναξιάς του μεγάλου νικητή των βουλευτικών εκλογών του Ιανουαρίου.

Του γύρισαν… πλάτη
Σχεδόν όλοι οι βασικοί συνεργάτες του που αποτέλεσαν τις προσωπικότητες -σύμβολα της «πρώτη φορά Αριστερά», του γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη. Ο κ. Βαρουφάκης από αρχιτέκτονας της οικονομικής πολιτικής και υπουργός Οικονομικών έχει μετατραπεί σε σκληρό επικριτή του κ. Τσίπρα. Περιοδεύει στην Ε.Ε. για να εξηγήσει στους εκπροσώπους της ριζοσπαστικής Αριστεράς την πολιτική ανεπάρκεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Κωνσταντοπούλου μετατράπηκε σε χρόνο ρεκόρ από πρωταγωνιστή της ομάδας εξουσίας του κ. Τσίπρα σε ανελέητο πολέμιό του. Ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος υπερασπιζόταν μέχρι πριν λίγο καιρό τις ίδιες θέσεις με τον κ. Τσίπρα, έδωσε το σύνθημα για την πολιτική κατεδάφισή του αμέσως μετά τη στροφή 180 μοιρών που πραγματοποίησε η κυβέρνηση στο θέμα του μνημονίου.
Μέχρι και το σύμβολο της εθνικής Αντίστασης και του αντιφασιστικού αγώνα Μανώλης Γλέζος μιλάει σήμερα με τα χειρότερα λόγια για τις πολιτικές επιλογές του κ. Τσίπρα. Η αποψίλωση όμως της ομάδας εξουσίας Τσίπρα δεν σταματά εδώ. Αναφέρω ενδεικτικά ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κορωνάκης υπέβαλε την παραίτησή του αναγνωρίζοντας την αδυναμία να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος έχει αρχίσει κι αυτός να κρατάει αποστάσεις από τα απομεινάρια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει το μνημόνιο που υπέγραψε.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, με ποιους θα κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας σε περίπτωση που επικρατήσει στις εκλογές αυτοπροβαλλόμενος σαν σύγχρονος μεταρρυθμιστής της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Φλαμπουράρης και Παππάς
Από αυτούς που μπορούν, θεωρητικά, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας έχουν απομείνει στο πλευρό του κ. Τσίπρα ο «πνευματικός του πατέρας» κ. Φλαμπουράρης, ο στενός προσωπικός του φίλος κ. Παππάς και ο πατέρας του τελευταίου, με πορεία δεκαετιών στην Αριστερά. Δεν πρόκειται για σοβαρή ομάδα εξουσίας αλλά για ένα περιβάλλον με βασική αποστολή την ψυχολογική στήριξη του ηγέτη.
Τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεχίσουν την πολιτική προσπάθεια στο πλευρό του κ. Τσίπρα χαρακτηρίζονται από πολιτική ή επαγγελματική ανεπάρκεια, ενώ ορισμένοι συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο και τα δύο.
Η αδυναμία του κ. Τσίπρα να εμφανίσει μία σταθερή και σχετικά αποτελεσματική ομάδα εξουσίας περιορίζει την κυβερνητική του αξιοπιστία και οδηγεί σε λύσεις απελπισίας.

Τα ρετάλια του ΠΑΣΟΚ
Οι σκληρές συγκρούσεις μεταξύ «συντρόφων» της Αριστεράς απελευθέρωσαν έναν τεράστιο πολιτικό χώρο, τον οποίο καταλαμβάνουν τα ρετάλια του ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά δεν έχουμε να κάνουμε με πρώτη φορά Αριστερά, αλλά με τα αποτελέσματα της διαρκούς πολιτικής μεταμφίεσης των πιο φθαρμένων πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Μια ματιά στις απαράδεκτα χαμηλές επιδόσεις του υπουργού Υγείας κ. Κουρουμπλή, στις δικαστικές περιπέτειες του πολυεκατομμυριούχου εργατολόγου κ. Μητρόπουλου και στις πολιτικές παρεμβάσεις βουλευτών όπως η κ. Τζάκρη, μας οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα για την ποιότητα της κυβερνητικής πρότασης του κ. Τσίπρα. Του γύρισαν την πλάτη όλα τα μεγάλα ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ που πρωταγωνίστησαν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, δεν έχει τη δυνατότητα να πείσει ακόμη και στελέχη με τα οποία δεν έχει αναπτύξει πολιτική αντιπαλότητα και στηρίζεται ολοένα περισσότερο στα πιο φθαρμένα υλικά του παλιού συντεχνιακού, κομματικού ΠΑΣΟΚ.