Ο Αλέξης Τσίπρας και η αριστερά...

on .

 -  Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΚΑΛΕΣ, Φιλόλογος

 Είχα αρχίσει να γράφω γιατί ο Τσίπρας έκανε την κυβίστηση, μεταστροφή, ή όπως επιθυμεί ο καθένας να την ονομάσει, αλλά να που προκήρυξε βουλευτικές, αυτή τη φορά, εκλογές και θεώρησα σωστό να προσεγγίσω την ενέργειά του αυτήν. Ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ έφτιαξαν ένα αριστεροφανές κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, και εκμεταλλευόμενοι την απογοήτευση του κόσμου από τα εγκληματικά λάθη του παλιού πολιτικού  συστήματος τον παρέσυραν στα πλοκάμια τους με την ελπίδα των όμορφων ημερών… Και μέσα σε διάστημα εφτά μηνών διακυβέρνησης κατόρθωσαν να διαψεύσουν την ελπίδα του λαού και να τον απογοητεύσουν και αυτοί. Ή μήπως κάνω λάθος και προσβάλλω την περηφάνια του λαού για τη διακυβέρνησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ;     
Γιατί λοιπόν προκήρυξε εκλογές και μάλιστα, όπως αποδείχτηκε, σε συνεννόηση με τους δανειστές-εταίρους μας. Λόγοι ιδεολογικής καθαρότητας ή κάθαρσης στο κόμμα του επέβαλαν στον πρωθυπουργό αυτήν την επιλογή; Ρώτησαν λοιπόν οι δανειστές μας τον πρωθυπουργό όταν συμφωνούσε το τρίτο μνημόνιο: «Αποτάσσεσαι το πρόγραμμα (!) της Θεσσαλονίκης;»,  για να πάρουν την απάντηση, «αποτάσσομαι». «Αποτάσσεσαι τη Ζωή, τον Λαφαζάνη και την αριστερή πλατφόρμα;», «αποτάσσομαι». «Αποτάσσεσαι την αριστερά;», «αποτάσσομαι». «Συντάσσεσαι  με τους δανειστές και την Ευρώπη;», «συντάσσομαι». «Συντάσσεσαι με τα μνημόνια και τα μέτρα λιτότητας;», «συντάσσομαι».
Μόλις οι εταίροι μας τον άκουσαν να προφέρει (φυσώντας τρις στον αέρα) το «απεταξάμην»,  άρχισε να ξετυλίγεται το ντηλ με αυτούς, αλλά πριν μπουν οι υπογραφές της συμφωνίας ο πρωθυπουργός μας το διαπραγματεύθηκε σκληρά και στριμώχνοντάς τους απαίτησε και πέτυχε να του επιτρέπουν στο εσωτερικό να μιλάει, μόνο στα λόγια, για αριστερά, αλλά το μνημόνιό του μνημόνιο! Και αυτό, για να μην παραδώσει στον σύντροφο Λαφαζάνη μαζί με την αντιμνημονιακή σημαία και όλον τον κομματικό στρατό. Αλλά, καθώς φάνηκε, οι πιστωτές μας απαίτησαν και αυτοί από τον πρωθυπουργό μας και πέτυχαν να έχουν λόγο στα εσωτερικά μας π.χ. για το πότε θα κάνουμε εκλογές!
Γι’ αυτό, ο συνεπής αυτή τη φορά πρωθυπουργός μας, πριν ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τον ελληνικό λαό, πήρε την άδεια, το οκ από τους εταίρους μας και προκήρυξε τις εκλογές! Την παραίτησή του την υπέβαλε πρώτα στους δανειστές, ενώ την εντολή να κυβερνήσει την είχε λάβει από τον ελληνικό λαό!  Αυτό βέβαια κάτι μου θυμίζει από τους προκατόχους στην εξουσία, που τους αποκαλούσε πουλημένους γερμανοτσολιάδες! Αυτά να κάνουμε πως δεν τα βλέπουμε με την αριστερά πρώτη φορά στην εξουσία;
Και μη μας πει ο κ. Τσίπρας ότι εμφορούμενος από αριστερά ιδεώδη ψήφισε τα νεοφιλελεύθερα, μνημονιακά μέτρα, γιατί έτσι προσβάλλει και τους νεοφιλελεύθερους, αφού καπηλεύεται την ιδεολογία τους, και τους αριστερούς, αφού μολύνει την ιδεολογία τους με το μικρόβιο του νεοφιλελευθερισμού. Μη μας πει επίσης ότι αναγκάστηκε να πάρει τα μνημονιακά μέτρα και όχι αριστερά, σοσιαλιστικά μέτρα. Καλό θα είναι να μη συνεχίσει το θέατρο του παραλόγου εκείνων που στα προγράμματά τους εμφανίζονταν σοσιαλιστές, ενώ στη διακυβέρνησή τους ήταν πιο νεοφιλελεύθεροι από τους κατά δήλωσή τους νεοφιλελεύθερους.
Εξακολουθεί να μιλάει ο κ. Τσίπρας για αριστερά τη στιγμή που συντάχθηκε με τη μνημονιακή πλευρά; Αν συμβαίνει αυτό τότε είμαστε όλοι αριστεροί! Ωστόσο, συμμερίζομαι τη δυσκολία του να υπερασπίζεται στο εξής αυτό που μέχρι χθες πολεμούσε. Συμμερίζομαι ακόμη την ερυθρίασή του μπροστά στους ως τώρα συντρόφους του της Λαϊκής Ενότητας και στον κομματικό στρατό, γιατί άλλαξε στρατόπεδο.
 Σημασία πλέον δεν έχει αν ο κ. Τσίπρας ξαναγίνει πρωθυπουργός, αλλά το ότι την πρώτη φορά δεν τον ξέραμε, ενώ τώρα τον γνωρίσαμε και για τον λόγο αυτόν η ευθύνη της επανεκλογής του είναι δική μας.