Η Μητρόπολη Ιωαννίνων σε ρόλο… πολυεθνικής!

on .

 - Του ΣΩΤΗΡΗ ΑΡΓΥΡΗ*

 Το κοινωνικό της πρόσωπο αρχίζει να χάνει τον τελευταίο καιρό η Μητρόπολη Ιωαννίνων, το οποίο αντικαθίσταται από μια πρωτοφανή αναλγησία. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της «Μικρής μας πόλης» που ένας κατ’ εξοχήν ευαίσθητος φορέας με μεγάλη κοινωνική προσφορά προκαλεί εύλογες απορίες για τη… μετάλλαξη που υφίσταται επί εποχής μνημονίων. Στο γηροκομείο Ιωαννίνων, όπου φιλοξενούνται 120 και πλέον υπερήλικοι, η διεύθυνση ακολουθεί την τακτική  των…  πολυεθνικών  εταιριών,  εξαπολύοντας

μπαράζ απολύσεων.
Η Μητρόπολη παρακολουθεί άλαλη τα τεκταινόμενα καίτοι το γηροκομείο ανήκει οργανικά σ’ αυτή. Ο μητροπολίτης Μάξιμος διακηρύσσει στις δηλώσεις του -και είναι πολλές- την ελευθερία του ανθρώπου και αναφέρεται συχνά στην κοινωνική ευαισθησία που πρέπει να διέπει άπαντες.
Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο, επί των ημερών του δηλαδή, η διεύθυνση του γηροκομείου προχωρά σε απολύσεις και δηλώνει απρόθυμη να μιλήσει με το σωματείο εργαζομένων του ιδρύματος. Τέσσερις απολύσεις και δύο αποχωρήσεις -λόγω ψυχολογικής πίεσης, σύμφωνα με το προσφάτως ιδρυθέν σωματείο- είναι ο απολογισμός. Η διοίκηση του ιδρύματος παραπέμπει τους εργαζόμενους στη δικαιοσύνη, καταργώντας κάθε έννοια διαλόγου. Καταγγελίες και παραστάσεις διαμαρτυρίας έχουν γίνει στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ το Εργατικό Κέντρο της πόλης θα συζητήσει το θέμα μετά το Δεκαπενταύγουστο.
Πριν λίγες μέρες η ΕΡΑ Ιωαννίνων ανέδειξε -μέσω και της ΕΡΤ- πανελλήνια το θέμα, αλλά το αυτί των αρμοδίων δεν ιδρώνει. Ούτε κι όταν μια 25χρονη που απολύθηκε πρόσφατα ήρθε στο στούντιο και δεν μπόρεσε να μιλήσει, με εμφανή τα σημάδια της απόγνωσης και της απελπισίας στο πρόσωπό της.
Τα ερωτήματα για τη λογική και την τακτική… πολυεθνικής επιχείρησης που ακολουθεί η μητρόπολη είναι πολλά. Και δικαίως αρκετοί συμπολίτες, καθώς και οι εργαζόμενοι του γηροκομείου, διερωτώνται σε ποιο Θεό πιστεύουν οι ιθύνοντες σε γηροκομείο και Μητρόπολη. Ενδεχομένως λόγο να έχει και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αφού το θέμα προκαλεί κάθε άνθρωπο και πιστό που θεωρεί ως βασικό στοιχείο της Εκκλησίας την ανθρωπιά, την ανοχή και την αλληλεγγύη.

* Ο Σωτήρης Αργύρης είναι εργαζόμενος στην ΕΡΑ Ιωαννίνων.