Έξοδος από το μνημόνιο μόνο με πολιτική κυριαρχία της ΝΔ!

on .

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΤΣΟΥ,
Ευρωβουλευτή της Ν.Δ.

• Όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει έναν ακόμη εκλογικό αιφνιδιασμό μεταξύ της υπερψήφισης από τη Βουλή του τρίτου προγράμματος - μνημονίου και των προαπαιτούμενων μέτρων και του νέου «πακέτου» μέτρων, η υπερψήφιση των οποίων είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο.
Είναι λογικό να επιδιώκει ο κ. Τσίπρας μια νέα εκλογική νίκη πριν τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο, ένα δίμηνο στη διάρκεια του οποίου οι πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με όλα τα νέα μέτρα στα οποία οδήγησε η αποτυχία της κυβέρνησής του.

Το άλλοθι
Το άλλοθι το οποίο επικαλείται ο κ. Τσίπρας για τον εκλογικό αιφνιδιασμό που σχεδιάζει είναι η άρνηση της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ να προσυπογράψει τη στροφή 180 μοιρών που πραγματοποίησε η κυβερνητική ηγεσία. Πρόκειται για ένα άλλοθι που δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική εφόσον η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούν ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος και βασικοί συνεργάτες τους είναι περίπου ίδια με εκείνη της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ. Το τρίτο πρόγραμμα - μνημόνιο είναι αποτέλεσμα γερμανικού εκβιασμού, τα μέτρα που δεσμεύτηκε να εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν οδηγούν πουθενά, η κυβερνητική ηγεσία υποχρεώθηκε σε αλλαγή πορείας «με το πιστόλι στον κρόταφο», κτλ.
Ουσιαστικά ακούμε τα ίδια επιχειρήματα με τη διαφορά ότι τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη βάζουν την υπογραφή τους στο τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο για να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία ενώ τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας αρνούνται να υπογράψουν και παραδίδουν τα κυβερνητικά τους αξιώματα.
Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν ξέρουμε αν ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του θέλουν να εφαρμόσουν το τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο, θεωρούμε όμως βέβαιο ότι και στην περίπτωση που θέλουν δεν είναι σε θέση να το εφαρμόσουν. Το επίπεδο των κυβερνητικών στελεχών είναι εξαιρετικά χαμηλό και αυτό φαίνεται στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, στην αποσύνθεση του κράτους πρόνοιας, στα προβλήματα στην Παιδεία και στην Υγεία, στην αδυναμία αποτελεσματικής αντιμετώπισης της μαζικής παράνομης μετανάστευσης.
Εάν λοιπόν επιτύχει ο εκλογικός αιφνιδιασμός του κ. Τσίπρα και ενισχύσει τη θέση του στην εξουσία μέσα από μία νέα εκλογική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι δεν θα εφαρμοστεί με αποτελεσματικό τρόπο το τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο. Θα μείνουμε εγκλωβισμένοι στο μνημόνιο μέχρις ότου ολοκληρωθεί η οικονομική αποτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα και οδηγηθούμε σε ένα αναγκαστικό Grexit.  

Η εγγύηση
Μόνο η εκλογική πρωτιά της ΝΔ –η επίτευξη της οποίας είναι μια εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση- μπορεί να οδηγήσει στην οικονομική σταθεροποίηση και στη συνέχεια στην έξοδο από το τρίτο μνημόνιο αρκετά πριν τη λήξη της τριετούς εφαρμογής του.
Η ΝΔ απέδειξε, μέσω της κυβέρνησης Σαμαρά, ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί μνημονιακές καταστάσεις πολύ πιο αποτελεσματικά και με μικρότερο οικονομικό και κοινωνικό κόστος απ’ ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με την υπογραφή από τον κ. Τσίπρα του τρίτου προγράμματος-μνημονίου καταρρέει όλη η πολιτική μυθολογία στην οποία στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ την θεαματική πολιτική του άνοδο σαν κόμμα του αντιμνημονίου. Αυτό σημαίνει ότι μία κυβέρνηση στην οποία θα κυριαρχεί η ΝΔ θα μπορεί να εφαρμόσει σχετικά άνετα την πολιτική της εφόσον η υπονομευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ακυρωθεί στην πράξη από την επίσημη αποδοχή του τρίτου προγράμματος-μνημονίου από την ηγεσία του.
Επιπλέον, η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να επιτύχει μια καλύτερη συνεννόηση με τους ισχυρούς της Ευρωζώνης για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει, σε κλίμα οικονομικής και επιχειρηματικής σταθερότητας, πρόσθετες επενδύσεις που θα αντισταθμίσουν τον κατάλογο των υφεσιακών μέτρων που προβλέπονται στο τρίτο πρόγραμμα - μνημόνιο.
Το σημερινό κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί τη χώρα σε δραματικά αδιέξοδα και ενδεχόμενη αντικατάσταση των ΑΝΕΛ με το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη δεν πρόκειται να αμφισβητήσει τις βασικές επιλογές του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του. Μόνο η εκλογική και πολιτική κυριαρχία της ΝΔ μπορεί να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της προσπάθειας που θα μας βγάλει από το μνημόνιο με τη δοκιμασμένη μέθοδο που ακολούθησαν με επιτυχία οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.