Ασπίδες προστασίας των πολιτικών…

on .

- Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΚΑΛΕΣ, Φιλόλογος

 Αποτελεί αδιαμφισβήτητο κανόνα πως η έκθεση σε κάτι, η οποιαδήποτε έκθεση, εγκυμονεί κινδύνους για τον εκτιθέμενο και ως εκ τούτου η προστασία του καθίσταται αναγκαία. Θα περιοριστώ σε αυτούς που εκτίθενται στην πολιτική, γιατί αναπόφευκτη είναι η κριτική που θα τους ασκηθεί. Καλοδεχούμενη η θετική κριτική, δυσβάσταχτη η αρνητική, οπότε χρειάζονται ασπίδα προστασίας. Η καλύτερη ασπίδα στην αρνητική κριτική είναι η συνείδηση του πολιτικού. Αν αυτή δεν υπάρχει, τότε ο πολιτικός αναγκάζεται να επικαλεστεί, να ζητήσει την έξωθεν προστασία. Αλλά αυτός που προθυμοποιείται να την παράσχει, διατρέχει τον κίνδυνο να εκτεθεί ο ίδιος.
Για του λόγου το αληθές τον Σεπτέμβριο του 2008 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής διέπραξε το μοιραίο λάθος να προσφέρει κάλυψη στον υπουργό του Γιώργο Βουλγαράκη, στον γνωστό και μη εξαιρετέο για τη θεωρία «του νόμιμου και του ηθικού!», τη στιγμή που σειόταν το πανελλήνιο από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Τα αποτελέσματα; Παρά την ασπίδα προστασίας του Κώστα Καραμανλή, ο κ. Βουλγαράκης αναγκάστηκε σε παραίτηση, ενώ για τον κ. Καραμανλή από τότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση, αν και αργότερα προσπάθησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.
Ξεχνιούνται αυτά; Πιθανόν από ορισμένους, αφού ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης, «τυφλός τα τ’ ώτα, τον τε νουν, τα τ’ όμματα!»,  καλεί τον πρώην υπουργό σε συστράτευση. Φαίνεται πως εκεί στη ΝΔ λειτουργεί λοιμοκαθαρτήριο, από το οποίο περνούν οι εκδιωχθέντες στο παρελθόν ως ανεπαρκείς ή ένοχοι, όπως ο κ. Βουλγαράκης, ο κ. Ρουσόπουλος κλπ και καθαρμένοι –δε νομίζω και δικαιωμένοι-  επιστρέφουν στο μαντρί! Επιχειρώντας τη διεύρυνση της εκλογικής της βάσης βλέπω  να ζητά τη συστράτευση και των πολεμιστών του 21! Αυτό έλειπε για να  αρχίσει να πνέει άνεμος αισιοδοξίας για ανάκαμψη της ΝΔ!
Σειρά έχει ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος  δε διδάχτηκε από το λάθος του Κώστα Καραμανλή, αλλά αυτός μάλλον  θα χρειαστεί σπαρτιατική ή μακεδονική φάλαγγα για να προστατεύσει στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματός του! Η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου εγγράφως του ζητάει προστασία από υπουργούς της κυβέρνησης! Ήδη προστάτευσε, δε γνωρίζω γιατί και ως πότε, τον κ. Βαρουφάκη! Προστάτεψε επίσης τον κ. Κατρούγκαλο, την κ. Βαλαβάνη κλπ. Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ψήφισμα στήριξης της κ. Βαλαβάνη αναγνωρίζοντας τις αντιδικτατορικές της δάφνες κλπ. Δηλαδή λογικά λόγω της αντιδικτατορικής της δράσης αδύνατον να παρέσχε εσωτερική πληροφόρηση για τα capital controls σε συγγενικά της πρόσωπα! Το αποκλείει η ΚΕ κι εμείς το πιστέψαμε!
Ο φυγόστρατος γραμματέας της ΚΕ Τάσος Κορωνάκης, δε χρήζει προστασίας; Μα, αν στρατευθεί, θα αναγκαστεί να κόψει την κοτσίδα, θα στερηθεί το ουζάκι στην Αίγινα με τη συντρόφισσά του κλπ. Το παιδάκι! Ενώ τα παιδιά του κατώτερου θεού και του  λαού είναι αναγκασμένα να υπηρετούν τη θητεία τους στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο! Τα κορόιδα!
Και ανάγκη προστασίας κατά κανόνα έχουν όσοι υποπίπτουν σε παραπτώματα και δε μπορούν να αυτοπροστατευθούν. Ως πολιτικός ο κ. Τσίπρας θα γνωρίζει ότι άλλοι πρωθυπουργοί προστάτευαν τον εαυτό τους καθαιρώντας υπουργούς τους εν πτήσει. Απάνθρωπο, αντιδημοκρατικό; Ίσως. Όμως,  αν προσφέρει προστασία από βαρίδι σε βαρίδι, αρχίζει να χάνει ηθικό βάρος και το ηθικό πλεονέκτημα, οπότε η πτώση έπεται και πλέον ούτε η ομπρέλα του λαού θα μπορέσει να τον σώσει. Παρόλο που είχε όλη τη συγκυρία με το μέρος του για να πετύχει, του λείπουν τα ηγετικά προσόντα. Εκτός κι αν θα τα αποκαλύψει στο μέλλον.
Η ατολμία που χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα αποτελεί γνώρισμα πολλών πολιτικών. Αλλά γιατί λειτουργούν έτσι; Πιθανόν γιατί αδυνατούν να αναγνωρίσουν μια λαθεμένη επιλογή  προσώπων σε υπεύθυνες θέσεις. Ή γιατί από κάπου τους «κρατάνε» οι χρήζοντες προστασίας. Ή γιατί ποντάρουν στο γεγονός ότι ο λαός ξεχνά γρήγορα κλπ.
Τέλος, ασπίδα προστασίας χρειάζεται και ο λαός από πολιτικούς που όχι μόνο άσχετοι είναι, αλλά και επικίνδυνοι να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και μάλιστα θεατράνθρωποι στον καιρό της κρίσης. Το ερώτημα είναι ποιος θα του την προσφέρει.