H ΕΦΟΡΟΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΟΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ…

on .

-Οι απόψεις του Σπύρου Εργολάβου

Κύριε Διευθυντά,
Διάβασα στην εφημερίδα σας (Π.Λ.8-9/8/2015)το ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Χρήστου Τσέτση, στον τίτλο του οποίου παρέχεται η πληροφορία ότι «Ορίστηκαν από τον Μητροπολίτη κ. Μάξιμο τα μέλη της Εφοροεπιτροπείας  Αγαθοεργών» και διατυπώνεται η ερώτηση αν «θα έχουν ουσιαστικό ρόλο τα νέα μέλη».
Όσον αφορά τώρα το πρώτο σκέλος του άρθρου, η επισήμανση ότι «ορίστηκαν από το Μητροπολίτη κ. Μάξιμο τα νέα μέλη της Εφοροεπιτροπείας  των Αγαθοεργών», είναι πέρα για πέρα σωστή. Πρόκειται ακριβώς για ορισμό και όχι για «εκλογή» όπως ισχυρίζονται μερικοί. Αυτό συμβαίνει γιατί από το 1979 και μετά εκδόθηκε ο υπ’ αριθ. 8/1979 κανονισμός της Ιεράς Συνόδου που υπογράφει ως Πρόεδρος ο πρώην Μητροπολίτης Ιωαννίνων Σεραφείμ, ο οποίος αναρριχήθηκε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο από τη Χούντα του Ιωαννίδη, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων διορίζει τα 25 μέλη των πενταμελών εκκλησιαστικών επιτροπών και τα δέκα μέλη της Εφοροεπιτροπείας, που μέχρι τη Χούντα του 1967,εκλέγονταν από τους Γιαννιώτες πολίτες.
Αυτό δε συνέβαινε ούτε στη δικτατορία του Παγκάλου, ούτε του Μεταξά. Συνέβη όμως επί Νέας Δημοκρατίας, επί ΠΑΣΟΚ και ακόμα επί Κυβερνήσεως «Πρώτη Φορά Αριστερά». Όποιοι μιλάνε ακόμα και για εκλογή ή κοροϊδεύουν ή κοροϊδεύονται. Επίσης μας κοροϊδεύουν όλοι αυτοί οι πολιτικάντηδες που μιλάνε «χωρίς περίσκεψη και χωρίς αιδώ», για «αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», ενώ ενσυνείδητα συντηρούν στην Πόλη μας ένα «σάπιο» καθεστώς ,το οποίο δεν ίσχυε ούτε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ούτε στις δικτατορίες του Παγκάλου και του Μεταξά. Είναι δυνατόν σε τούτη την πόλη να μιλάμε για «Δημοκρατικό Πολίτευμα»;
Όσον δε αφορά την ερώτηση που διατυπώνει ο συντάκτης του ρεπορτάζ αν «θα έχουν ουσιαστικό ρόλο τα νέα μέλη», έχω την εντύπωση ότι η ερώτηση είναι «ρητορική» με δεδομένη  την απάντηση:
Τι ρόλο μπορεί να παίξει ένα αντισυνταγματικό και παράνομο καθεστώς, καταργημένο ήδη από το 1984 (Ν.1473/1984, άρθρ. 37 και 47);
Σπύρος Εργολάβος
Μέλος της Επιτροπής Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα