Περασμένα μεγαλεία!..

on .

-  Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΙΑ,
Καθηγητή Φυσικής Αγωγής

 Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις! Αυτή η ρήση ταιριάζει απόλυτα στο σύγχρονο Έλληνα! Στον Έλληνα, που τις τελευταίες δεκαετίες, τα έζησε όλα… Πέρασε τα δύσκολα χρόνια, στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, «ακούμπησε» λιγάκι στην ανάπτυξη, έστω και στρεβλή! Απέκτησε, αργότερα, μια σχετικά σταθερή οικονομική βάση και προχώρησε προς την πρόοδο και την ευημερία.
Μπήκε μετέπειτα στην ΕΟΚ (άσχετα αν ο μισός πολιτικός κόσμος φώναζε: ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο!). Απορρόφησε αρκετά κοινοτικά κονδύλια και αναπτύχθηκε!
Οι συγκυρίες στις αρχές του 21ου αιώνα, τον έφεραν

και στην Ευρωζώνη και το επίπεδο της διαβίωσής του ανέβηκε αρκετά, άσχετα αν στηριζόταν μόνο… στα δανεικά!
Έκανε και τους Ολυμπιακούς του αγώνες το 2004 (εδώ να δείτε… μάσες!), αλλά και η…  κατάκτηση του EURO στο ποδόσφαιρο, την ίδια χρονιά, απογείωσε τον Έλληνα!
Τα επόμενα χρόνια… έμελλε να προσγειωθεί, έστω και ανώμαλα! Γιατί, η χώρα, τα χρόνια αυτά, δεν έκανε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε το κράτος να γίνει… κανονικό κράτος, ευέλικτο, μικρότερο, όχι σπάταλο, με σωστή δικαιοσύνη και παιδεία!
Δυστυχώς οι πολιτικοί μας και οι πολίτες μας, που δεν είναι και αυτοί άμοιροι ευθυνών, δεν έκαναν τίποτε και τελμάτωσαν την χώρα! Συνδικαλιστικά τείχη, εμπόδιζαν τις μεταρρυθμίσεις, οι κομματικοί διορισμοί θριάμβευσαν, η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή, σε δυσθεώρητα ύψη!
Ο Έλληνας, με γεμάτο πορτοφόλι, αλλά με ξένα λεφτά, έκανε τη μεγάλη ζωή… Δάνεια, αυτοκίνητα (αγροτικά… Κολωνακίου!), ταξίδια, διασκεδάσεις δυσανάλογες του εισοδήματός τους!
Μετά τις βραδινές διασκεδάσεις με… τεκίλα και ουίσκι, ξέπλυνε τις… νυχτερινές του αμαρτίες, με… πατσά στο πατσατζίδικο, για να… «στρώσει» το στομάχι!
Ο ίδιος όμως, δεν έλεγε… να «στρώσει» το χαρακτήρα του και τώρα η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο! Φτώχεια, ανεργία, απώλεια εμπιστοσύνης σαν χώρα, έλλειψη ρευστότητας και… capital control!
Απεναντίας, η πολιτική ρευστότητα κυριαρχεί και ο δισταγμός των πολιτικών να πούνε την αλήθεια στο λαό, επιτείνει την αβεβαιότητα και η χώρα βλάπτεται ποικιλότροπα και ανεπανόρθωτα!
Το «ελληνικό όχημα» βρίσκεται στο γκρεμό, με… τις τρεις ρόδες! Η τέταρτη, πατάει σε στέρεο έδαφος, ακόμη…
-Βρε, μπας και σωθούμε την τελευταία στιγμή;

Υ.Γ. Η σωτηρία θα έρθει από εμάς τους ίδιους! Ούτε… έξωθεν, ούτε… άνωθεν!