Πολύτιμη η προσφορά και το έργο της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή

on .

-Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ

  Η «Κιβωτός του Κόσμου», ίδρυμα κατεξοχήν κοινωφελές, με το παράρτημά της στην Πωγωνιανή, στο μικρό χρονικό διάστημα από τη λειτουργία του, έχει να επιδείξει έργο που αποσκοπεί στην περίθαλψη, στην προστασία, στη μόρφωση και στην πνευματική ανάπτυξη των φιλοξενούμενων παιδιών, αλλά και στην εν γένει ανέλιξη και άνοδο της πολιτιστικής στάθμης της περιοχής.
Οι δραστηριότητες της «Κιβωτού» οφείλονται στην εθελοντική προσφορά του κόσμου, μια προσφορά πολύτιμη και αποφασιστική για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία της. Η προσφορά εθελοντικών υπηρεσιών αποτελεί τη δύναμη για την υλοποίηση ενός έργου που αξίζει να το αγκαλιάσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών. Όλες οι δραστηριότητες, και όσα οραματίζεται ο ιδρυτής της, στηρίζονται στην πράξη της προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, στον εθελοντισμό που συμπαραστάθηκε και συμπαραστέκεται στην πραγμάτωση του θεάρεστου έργου της «Κιβωτού».
Χάρη στον εθελοντισμό αναπτύσσεται παράλληλα πνευματικά, πολιτιστικά και οικονομικά ο τόπος, που ολονέν και συρρικνώνεται και αποψιλώνεται από έμψυχο δυναμικό. Πολλοί Ηπειρώτες, επώνυμοι και ανώνυμοι, βοήθησαν και βοηθούν, ώστε η «Κιβωτός» να λειτουργεί απρόσκοπτα και να επιτελεί τους καταστατικούς της σκοπούς για την περίθαλψη και την προστασία των παιδιών και κατ’ επέκταση και την ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής. Οι μικρές ή μεγάλες προσφορές έχουν τις ρίζες τους στον Ηπειρωτισμό και την εθελοντική παράδοση. Ο Ηπειρωτισμός, η πηγαία έκφραση του εθελοντισμού βρήκε την απόλυτη εφαρμογή στη λειτουργία της «Κιβωτού», ήχησε και πάλι ευχάριστα η ηπειρωτική ευποιΐα.

Ο πατήρ Αντώνιος
Ο εμπνευστής και ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» είναι ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου. Ο πατήρ Αντώνιος εξομολογείται ότι η ίδρυση της «Κιβωτού» ήταν «σχέδιο του Θεού», το οποίο αποδέχτηκε ο ίδιος και το έκανε «προσωπικό του σχέδιο». Κουβαλάει ένα «μεγάλο σταυρό» καταβάλλοντας προσπάθειες να φέρει σε πέρας το σχέδιο με τη «Χάρη του Θεού». Ακολουθώντας το σχέδιο αυτό, κατάφερε να φτάσει και στην Ήπειρο και να δημιουργήσει ένα πρότυπο Σπίτι Φιλοξενίας Παιδιών στη Μαθητική Εστία Πωγωνιανής.
Με όπλα τη στοργή και την αγάπη για τα παιδιά, που έχουν ανάγκη στήριξης και φροντίδας, εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα που αποφέρει πλούσιους καρπούς για την ψυχοπνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Στην Πωγωνιανή δημιουργήθηκε ένα Σπίτι Αγάπης, το Γεωργικό Σχολείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, το Κοινωνικό Οδοντιατρείο για την δωρεάν εξυπηρέτηση των παιδιών και οικογενειών της περιοχής, όπως και το Κοινωνικό Φαρμακείο.

Ο σκοπός, οι επιδιώξεις και τα αποτελέσματα
Σκοπός της «Κιβωτού» είναι να ενταχθούν φυσιολογικά τα παιδιά στο σύνολο της κοινωνίας με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση που χρειάζονται. Αποσκοπεί στη δημιουργία ενός Κέντρου που να ανταποκρίνεται στη σημερινή εποχή και στα σύγχρονα δεδομένα, όχι απλώς για επιβίωση, αλλά για ανάπτυξη ψυχοσωματική των παιδιών, σε ένα περιβάλλον που να εμπνέει εμπιστοσύνη, θαλπωρή και αγάπη. Ο αγώνας για την επίτευξη των στόχων από μέρους της «Κιβωτού» συνεχίζεται καθημερινά, ώστε τα αποτελέσματα να είναι αποτελεσματικά και ωφέλιμα.
Όπως προαναφέραμε, η «Κιβωτός του Κόσμου» εφαρμόζοντας το πρόγραμμά της στο Σπίτι Φιλοξενίας των Παιδιών δίνει επαγγελματικές διεξόδους για το μέλλον. Τέτοιες διέξοδοι είναι:
α) Το Γεωργικό Σχολείο, στο οποίο τα παιδιά καθημερινά ασχολούνται με τη φροντίδα των ζώων, αναπτύσσοντας τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους. Στον εσωτερικό χώρο του Σπιτιού λειτουργούν σύγχρονα εργαστήρια, όπως: Μελισσοκομείο, Τυροκομείο, Εργαστήριο Παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων. Σκοπός η εκπαίδευση των παιδιών πάνω σε γεωργικά και κτηνοτροφικά θέματα.
β) Το Κοινωνικό Φαρμακείο, που στηρίζεται στη συνεργασία όλων των φορέων υγείας για την παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας σε νέους και οικογένειες που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.
γ) Το Κοινωνικό Οδοντιατρείο, το οποίο λειτουργεί σαν Σπίτι της «Κιβωτού» με σκοπό την κάλυψη οδοντιατρικών αναγκών των παιδιών και
δ) Η Κοινωνική Υπηρεσία, που εδρεύει στα Γιάννινα και έχει σκοπό την υλοποίηση προγραμμάτων για την ανακούφιση του πληθυσμού του Δήμου Ιωαννιτών.

Προσφορές βοήθειας
Τραπεζικός λογαριασμός
EUROBANK: 00260178870100 872 073/ ΙΒΑΝ: GR 37026017800008707
0087 2073 SWIFT/BIC: EFGBGRAA (για εξωτερικό).
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5023-032595-870/ΙΒΑΝ: GR 380172
0030 0050 2303 2595 870