Υπογειοποιήσεις κάδων…

on .

 Δεν ξέρω τι με κρατάει και δεν βάζω τα γέλια. Όχι βέβαια επειδή δεν είναι σωστή η κίνηση του Δήμου να προχωρήσει στην τοποθέτηση συστήματος υπογειοποιημένων κάδων στα Γιάννενα. Απεναντίας, τώρα που διεκδικεί την «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021» χρειάζονται αλλαγές όπως αυτή στην πόλη. Το ερώτημα που γεννιέται όμως είναι για το πώς θα πεισθεί ο κόσμος – δημότες, ότι πρέπει να συμπιέζουν τα απορρίμματά τους για να χωρούν στο στόμιο που εικονίζεται στο προσχέδιο ή να μην τα πετούν από το μπαλκόνι με την ελπίδα να πέσουν μέσα και τόσα άλλα τραγελαφικά που μπορεί να συμβούν. Το άλλο που πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν η Δημοτική Αρχή είναι ο χρόνος που θα απαιτείται για την παραλαβή των σκουπιδιών (ανύψωση κάδου, άδειασμα, καλό θα ήταν ένα πλύσιμο του κάδου και επανατοποθέτηση).
Γιατί με την ισχύουσα μέθοδο αποκομιδής των απορριμμάτων δημιουργούνται μερικές δεκάδες μέτρα ουρές αυτοκινήτων για τα περίπου δύο λεπτά του αδειάσματος έκαστου κάδου, ποσώ μάλλον για τους υπογειοποιημένους.
Άφησα φυσικά τα καλά για το τέλος:
Πρώτον. Για να ξεκινήσει το σχέδιο της υπογειοποίησης των κάδων, έστω και πιλοτικά, θα απαιτηθεί να κλείσουν δρόμοι για να γίνουν τα έργα (τσάπες, αμμοχάλικα, τσιμέντα, σκάψιμο πεζοδρομίων για να βρούμε πού περνούν τα καλώδια για τους αυτοματισμούς, τυχόν ζημιές σε τίποτε σωλήνες ύδρευσης που δεν ξέρουμε που περνούν κλπ.) και όχι μέσα στο καλοκαίρι που έχουμε μειωμένη κίνηση αλλά το φθινόπωρο και βάλε…
Δεύτερον. Οι πρώτες ζημιές (βγάλτε με ψεύτη) θα είναι από το άνοιγμα και κλείσιμο των σύγχρονων αυτών κάδων, μιας και οι περισσότεροι κάτοικοι από περιέργεια θα πατάνε τα ποδομπουτόν να δουν πώς δουλεύει, τα παιδιά θα το βρουν παιχνίδι και θα το πατάνε άπειρες φορές την ημέρα, ενώ όλο και κάποιος «έξυπνος» θα παρκάρει πάνω του και θα είναι μόνιμα ανοιχτό. Τα βράδια οι κακόβουλοι δυστυχώς θα κάνουν άλλα…. Και η αυτοματοποιημένη υπηρεσία ελέγχου των κινήσεων θα τρέχει νομίζοντας ότι γέμισαν οι κάδοι!
Τρίτον. Το έργο λένε… χρηματοδοτείται κατά το ήμισυ από ανταποδοτικά τέλη της καθαριότητας και στο άλλο ήμισυ από το πλεόνασμα του Δήμου. Εδώ και καιρό ακούμε ότι μόνο πλεονάσματα δεν υπάρχουν στον Δήμο Ιωαννιτών, τώρα που βρέθηκαν;
Συμπέρασμα: Έχουμε ακριβό νερό, θα αποκτήσουμε και ακριβά σκουπίδια. Το βλέπω να ισχύει ξανά το slogan «κρατήστε το δήμο καθαρό… πετάξτε τα σκουπίδια σε άλλο δήμο»!
Ας δούμε λοιπόν τις πρώτες κινήσεις στο θέμα της υπογειοποίησης των κάδων, οι οποίες εύχομαι να στεφθούν με επιτυχία, ειδάλλως θα έχουμε χρόνο μετά να σχολιάσουμε ξανά το θέμα!
Α! Μην ξεχάσω. Κύριε Δήμαρχε, μετά τις υπογειοποιήσεις, θα χρειαστούμε και τουαλέτες για εισαγόμενους (τουρίστες) και εγχώριους πολίτες. Προλαβαίνετε ως το 2021 και ανεξάρτητα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας την οποία πιστεύω θα κερδίζαμε αν όλα τα παραπάνω υπήρχαν στην πόλη… σας!