Συνταξιούχοι στην… κατάψυξη!

on .

- Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΔΕΒΕΛΕΓΚΑΣ

Η ώρα πλησίαζε δύο μετά τα μεσάνυχτα, όμως η ζέστη δεν έλεγε να υποχωρήσει. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο Αύγουστος του 2027 αναμενόταν να είναι ο πιο θερμός της τελευταίας εικοσαετίας. Ο Βάκης, o εμπειρότατος ρεπόρτερ της εφημερίδας ΚΡΑΧ των Αθηνών, τσαλάκωσε το άδειο κυπελάκι του καφέ και το πέταξε βαριεστημένα σε έναν από τους έξτρα κάδους των απορριμμάτων, που είχαν τοποθετήσει οι Βελγικές υπηρεσίες καθαριότητας στην αίθουσα των ξένων ανταποκριτών. Ύστερα, κοίταξε για μια ακόμα φορά τις οθόνες των τηλεοράσεων που έδιναν - εδώ και δεκατέσσερις συνεχόμενες ώρες - εικόνα από την έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών κρατών της ευρωζώνης, για το ελληνικό ζήτημα.
Ο Βάκης, που είχε παρακολουθήσει από κοντά το φιάσκο των διαπραγματεύσεων του 2015, δεν συμμερίζονταν τον ενθουσιασμό των νεότερων συναδέλφων του, για επιτυχή έκβαση της συσκέψεως. Εδώ και πέντε μήνες η νέα κυβέρνηση, «για πρώτη φορά Αριστερότερα», διαπραγματευόταν πολύ σκληρά με την τρόικα για να πετύχει μια ρεαλιστική συμφωνία και την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Ωστόσο, η επιμονή του πρωθυπουργού και των υπουργών που τον συνόδευαν, να φορούν αντί για κοστούμι και γραβάτα, σκούρες μπλε φόρμες εργασίας, καθώς και η χρήση ποδηλάτου από τον Έλληνα υπουργό των Οικονομικών για τις μετακινήσεις του, είχαν εξοργίσει τον πρόεδρο της Κομισιόν και τους ηγέτες των κρατών της ευρωζώνης.  
Οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας για το πρώτο εξάμηνο του 2027 ήταν αρνητικοί και δεν φαινόταν σημάδια ανάκαμψης ως το τέλος του έτους. Οι μεγαλύτεροι οικονομολόγοι και ο διεθνής τύπος, προέβλεπαν ότι το έκτο μνημόνιο θα ήταν αναπόφευκτο.  
Λίγο νοτιότερα, σε ένα παραμεθόριο χωριό της Ελλάδας, οι ηλικιωμένοι γονείς του Βάκη δεν είχαν κλείσει μάτι όλη τη νύχτα. Τους είχε καταλάβει από νωρίς το απόγευμα της προηγουμένης, μια απροσδιόριστη ανησυχία. Μια ανησυχία όμως, που δεν προερχόταν από τις επιδρομές των κακοποιών που πέρναγαν τα ανυπεράσπιστα σύνορα της χώρας και ρήμαζαν τα χωριά, γιατί αυτές τις είχαν συνηθίσει. Κάτι άλλο τους βασάνιζε. Ένα κακό προαίσθημα...  
Η έντονη κινητικότητα και οι φωνές των δημοσιογράφων και των τηλεοπτικών συνεργείων, συνέφεραν τον Βάκη που λαγοκοιμόταν πάνω στην καρέκλα του. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός βγήκε στον προθάλαμο για να κάνει δηλώσεις»: «Η σημερινή μέρα, είναι πολύ σημαντική για το μέλλον…Υπογράφηκε μια τίμια συμφωνία μετά από έναν έντιμο συμβιβασμό με τους θεσμούς και τους εταίρους μας... Μετά από πέντε μήνες σκληρών διαβουλεύσεων και μετά από δύο συγκλονιστικά δημοψηφίσματα από τα οποία αντλήσαμε δύναμη και κουράγιο… Μέχρι να φτάσουμε σ’ αυτή την οριστική συμφωνία θα χρειαστεί να περάσουμε από ένα πρόγραμμα - γέφυρα, με το οποίο η κυβέρνησή μας καθόλου δεν συμφωνεί αλλά αναγκάστηκε, δεχόμενη ασφυκτικές πιέσεις, να το δεχθεί. Μεθαύριο κιόλας στη Βουλή, θα περάσουμε με κατεπείγουσα διαδικασία τα προαπαιτούμενα νομοσχέδια και θα δοθεί επιτέλους λύση στο θέμα της διαγραφής του χρέους των ασφαλιστικών ταμείων που ήταν και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνησή μας. Γι’ αυτό το θέμα όμως, θα ενημερωθείτε λεπτομερώς μετά την άφιξη της αποστολής μας στην Αθήνα»…
Τα μαντάτα για την ριζοσπαστική επίλυση του ασφαλιστικού, δεν άργησαν να φτάσουν και στο ορεινό χωριό των γονιών του Βάκη. Αυτός, τους πήρε ανήσυχος τηλέφωνο:
- Μπαμπά σας έχω εξασφαλίσει κατ’ εξαίρεση, ειδική άδεια για  έξοδο από τη χώρα. Τα τακτοποίησε όλα ο μεγαλοεκδότης μου. Ετοιμαστείτε με την μαμά και θα έρθω να σας συνοδεύσω. Δεν ξέρω αν το μάθατε, αλλά για να πάρουμε το δάνειο από τους θεσμούς, ψηφίστηκε με τα προαπαιτούμενα νόμος, που απαγορεύει την έξοδο από την χώρα σε όλους τους συνταξιούχους. Για να διαγραφούν τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων εγκρίθηκε σαν ισοδύναμο, να μπούνε όλοι οι συνταξιούχοι υποχρεωτικά σε ειδικές κοιτίδες κρυογενετικής, για τα επόμενα τριάντα χρόνια.
- Το ξέρω παιδάκι μου, το ακούσαμε στην τηλεόραση. Μας το είπε και ένας αστυνομικός. Χρόνια και ζαμάνια είχε να περάσει περιπολικό απ’ το χωριό μας.
- Άκουσε, γιέ μου. Εγώ και η μάνα σου αποφασίσαμε να μπούμε στο πρόγραμμα αυτό. Δεν θα προδώσουμε τώρα στα γεράματα την προοδευτική ιδεολογία μας. Αν είχαν ακούσει το 2015 την Αριστερή Πλατφόρμα και τον Βαρουφάκη, δεν θα είχαμε φτάσει σήμερα σ’ αυτό το χάλι. Ύστερα, άρεσαν πολύ στην μητέρα σου τα ωραία λόγια που είπε ο πρωθυπουργός μας. Πως δηλαδή, με τη μέθοδο αυτή της κρυογενετικής που θα παγώσουμε μέσα στο άζωτο και θα ξαναζωντανέψουμε μετά τριάντα χρόνια, «θα έχουμε κάνει ένα μικρό βήμα για να μπούμε στην κατάψυξη αλλά ένα μεγάλο άλμα για την κατάκτηση της αθανασίας»! Έχουνε, λέει, έτοιμα και ειδικά επεξεργασμένα βλαστοκύτταρα, που θα μας ξανακάνουν νέους.
- Πατέρα, αυτά είναι παραμύθια. Σας κοροϊδεύουν!
- Μα τι λες γιε μου, τόσα και τόσα χρόνια που εμπιστευόμαστε τους πολιτικούς, μόνο σε καλό μας βγήκε. Νομίζεις ότι θα σπούδαζες αν δεν έπαιρνε η μπιρμπιλομάτα η μάνα σου επίδομα τυφλότητας ή αν δεν είχα εγώ διορισθεί στη ΔΕΗ σαν κηπουρός ενώ στο κτίριο δεν υπήρχε ούτε γλάστρα; Έτσι τυχαία νομίζεις πως πέρασες στα σεμινάρια του ΔΝΤ και έγινες περιζήτητος δημοσιογράφος;
- Ύστερα, ο υπουργός Υγείας, μας διαβεβαίωσε πως με την μέθοδο της κρυογενετικής, μετά τριάντα χρόνια θα έχουμε μια «εύλογη πιθανότητα» να επιζήσουμε, ενώ κανονικά θα είχαμε πεθάνει. Άσε που θα μας δώσουν αναδρομικά όλες τις συντάξεις μας, για όσο χρόνο θα είμαστε στην κατάψυξη.
- Φαντάζεσαι χαρά που έχουμε να κάνουμε, παιδί μου; Θα κοιμηθούμε προλετάριοι και θα ξυπνήσουμε μπουρζουαζία!
Αδιόρθωτε Νεοέλληνα!!!