Το Κούγκι, σύμβολο αυτοθυσίας ή απειλή;

on .

 -  Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΚΑΛΕΣ, Φιλόλογος

Η ιστορία του Κουγκίου αποτελεί την τελευταία πράξη της εποποιΐας του Σουλίου. Ως τώρα γνώριζα ότι το Κούγκι ήταν ιστορικό σύμβολο, η κορύφωση του έπους των Σουλιωτών. Τελευταία άρχισα να προβληματίζομαι για τον συμβολισμό του, βλέποντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Π. Καμμένο περισσότερο και τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκη λιγότερο, να το χρησιμοποιούν σαν απειλή! Καθίστε καλά γιατί θα γίνει Κούγκι! Προφανώς ή δε διδαχτήκαμε σωστά την ιστορία των Σουλιωτών ή οι υπουργοί μας τη διαστρεβλώνουν.
Για την ιστορία η περίπτωση του Κουγκίου σε λίγες σειρές έχει ως εξής: το 1803, μετά από ολιγόμηνη αντίσταση οι πολιορκημένοι από τα στρατεύματα του Αλή Πασά Σουλιώτες, εξαντλημένοι από τρόφιμα, συνθηκολόγησαν με τον Αλή και συμφώνησαν να εγκαταλείψουν το Σούλι. Πράγματι οι Σουλιώτες έφυγαν, ενώ ο καλόγηρος Σαμουήλ με πέντε συντρόφους του ανατίναξε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Κούγκι την ώρα που εισήλθαν οι Τούρκοι για να τους παραδώσει τα πολεμοφόδια. Η ηρωική αυτοθυσία του καλόγηρου Σαμουήλ προβάλλεται από την ιστορία σαν σύμβολο.
Ας έρθουμε πρώτα στις δηλώσεις του κ. Καμμένου: «Αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε, θα το κάνουμε Κούγκι», στις 18 Φεβρουαρίου του 2015, και «εάν γίνει Κούγκι, αυτό θα το έχουν κάνει οι ίδιοι οι δανειστές, που δεν θα δεχτούν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης», στις 7 Ιουνίου του 2015, ανήμερα των επετειακών εκδηλώσεων στο Σούλι. Έπειτα στις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη: «Δηλαδή, ο Σαμουήλ δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι; Είναι κακό το δείγμα αυταπάρνησης; Δεν το θεωρώ εθνική καταστροφή. Δεν  ντρέπομαι για την ιστορία του Κουγκίου. Το  θέμα είναι να μη χρειαστεί να γίνει Κούγκι», στις 15 Μαΐου του 2015.
Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί κόλλησε του κ. Καμμένου το Κούγκι σαν απειλή. Τι εννοεί; Μήπως, αν έρθουν οι εταίροι μας να απειλήσουν την κυριαρχία μας, θα μας ανατινάξει η κυβέρνηση παίρνοντας μαζί της τους Έλληνες και τους εταίρους; Αν έτσι το εννοεί, αυτό αποτελεί απειλή πρώτιστα προς τον ελληνικό λαό. Γιατί, ποιος εξουσιοδότησε τον κ. Καμμένο, αλλά και την κυβέρνησή του να μας θυσιάσει; Αυτό το μήνυμα τους έστειλε ο λαός στις εκλογές; Ή ακόμη στο Δημοψήφισμα; Μα ο καλόγηρος Σαμουήλ δεν ανατίναξε τους Σουλιώτες για να εκδικηθεί τους Τούρκους. Αν η κυβέρνηση και κυρίως ο κ. Καμμένος θέλουν να τιμωρήσουν με ολοκαύτωμα τους κακούς εταίρους-δανειστές μας, ας πάνε να ανατιναχτούν στις Βρυξέλλες για να  ησυχάσουμε οι υπόλοιποι Έλληνες. Αν πάλι εννοεί πως  βγαίνοντας από το ΕΥΡΩ θα αυτοκαταστραφούμε εμείς, αλλά θα πάρουμε μαζί μας στην καταστροφή και τους εταίρους μας -κούνια που τον κούναγε-  ξανατίθεται το ερώτημα ποιος τον εξουσιοδότησε γι’ αυτό.
Βέβαια, οι δανειστές μας γλύτωσαν, αφού η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου δεν το έκανε Κούγκι! Με την άτακτη υποχώρησή της μπρος στους εταίρους, μια βδομάδα μετά το Δημοψήφισμα του 62% ΟΧΙ, απέφυγε μεν την άτακτη χρεοκοπία,  έχασε όμως την ευκαιρία να υπερασπιστεί την ελληνική-εθνική αξιοπρέπεια. Υπάρχει σήμερα Έλληνας που νιώθει εθνικά περήφανος μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών στις 13 Ιουλίου 2015; Μα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δε μίλησε για πύρρειο νίκη των εταίρων; Τι κατόρθωσαν ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης; Μια εθνική ταπείνωση σχεδόν ανάλογη με αυτήν που ένιωσε ο Έλληνας του «ατυχούς πολέμου» του 1897. Αφού λοιπόν πιάστηκε αδιάβαστος ο κ. Καμμένος για το Κούγκι, με το οποίο θα  καθιστούσε εθνικά περήφανο τον Έλληνα, ας ανατρέξει στον «ατυχή πόλεμο» για να αντιληφθεί πώς αισθάνεται ο σημερινός Έλληνας βλέποντας «το Χάροντα να οδηγεί τον Διγενή στον Άδη»!
Πάντως, στον νεοέλληνα εντυπώθηκε ανεξίτηλη η εικόνα της εθνικής περηφάνειας, όταν παρακολουθούσε τον κ. Καμμένο στημένο στη Βουλή ως τα ξημερώματα: Καμμένος Παναγιώτης: Ναι! Ένα Ναι ισχνό, δυσανάλογο του σωματότυπου του κ. υπουργού!
Όσο για τον κυβερνήτη, ας έχει κατά νουν ότι τα περισσότερα ατυχήματα τα προκαλούν οι συγκυβερνήτες! Ωστόσο το Κούγκι εξακολουθεί να είναι εκεί που είναι, σύμβολο αυτοθυσίας  και όχι απειλή!

Αν η κυβέρνηση και κυρίως ο κ. Καμμένος θέλουν να τιμωρήσουν με ολοκαύτωμα τους κακούς εταίρους-δανειστές μας, ας πάνε να ανατιναχτούν στις Βρυξέλλες για να  ησυχάσουμε οι υπόλοιποι Έλληνες...