Σκληρά χτυπήματα στον τουρισμό μας…

on .

• Οι κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα στην πολιτική σκακιέρα δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στον τουριστικό τομέα, ο οποίος πέρυσι ήταν ιδιαίτερα δυναμικός και εξασφάλισε την αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2014.
Όπως όλα δείχνουν ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του παίζουν το παιχνίδι του λόμπι της δραχμής και διαφόρων δυνάμεων, όπως η Ρωσία, που εξυπηρετούνται από την κρίση στην Ευρωζώνη. Η φρασεολογία του πρωθυπουργού είναι πλέον επιθετικά αντιευρωπαϊκή και αντιδυτική, ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης εμφανίζεται ενθουσιασμένος με τη σκέψη ότι το Grexit, ανεξάρτητα από το οικονομικό και κοινωνικό κόστος, μπορεί να προκαλέσει τη διάλυση της Ευρωζώνης.  H αντιευρωπαϊκή υστερία που χαρακτηρίζει τα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη προετοιμάζει τη μεγάλη επικοινωνιακή και πολιτική μάχη για το ποιος τελικά θα είναι υπεύθυνος για τα διαφαινόμενη καταστροφή.
Με την τακτική που ακολουθεί  η κυβέρνηση επηρεάζεται αρνητικά η διεθνής εικόνα της Ελλάδας και υποβαθμίζεται σαν τουριστικός προορισμός. Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις στο ευρωπαϊκό τουριστικό κύκλωμα δύσκολα θα μας προτιμήσουν αλλά και οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών δεν θέλουν να συνδυάσουν την καλοκαιρινή τους χαλάρωση με πολιτικές εντάσεις και διεθνοπολιτικές αντιπαραθέσεις.
Το τουριστικό 2015 ξεκίνησε εξαιρετικά δυναμικά λόγω των εντυπωσιακών επιδόσεων και του θετικού κλίματος που δημιουργήθηκε το 2014. Με το πέρασμα του χρόνου όμως οι κυβερνητικές υπερβολές οδηγούν σε λιγότερες κρατήσεις και χειρότερη προοπτική.  

Οικονομική αβεβαιότητα
Την κατάσταση περιπλέκει το κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα. Βασικό θέμα στα διεθνή ΜΜΕ είναι το ολοένα πιθανότερο Grexit. Αυτόματα αλλάζουν οι υπολογισμοί των tour operators, οι οποίοι αξιοποιούν την κατάσταση για να απαιτήσουν ακόμη καλύτερες τιμές ή για να περάσουν το όποιο συναλλαγματικό ρίσκο στην ελληνική πλευρά.
Επιπλέον, ο τουριστικός τομέας απειλείται από ένα νέο κύμα υπερφορολόγησης, το οποίο περιγράφεται αναλυτικά στις προτάσεις που έχει υποβάλει η κυβέρνηση Τσίπρα στους Ευρωπαίους εταίρους και στους πιστωτές. Αυξάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ στην εστίαση και στον τουρισμό, καταργούνται τα φορολογικά προνόμια ορισμένων νησιών, αυξάνεται η προκαταβολή φόρου των κερδοφόρων επιχειρήσεων, αυξάνεται ο συντελεστής για την φορολόγηση των κερδών, κτλ. Η νέα μεγάλη αύξηση της φορολογίας θα περιορίσει, σε συνδυασμό με το κλίμα αστάθειας, και την παρουσία Ελλήνων τουριστών στα κέντρα παραθερισμού.  

Από την Κω στην Ομόνοια
Μεγάλο πρόβλημα για τον ελληνικό τουρισμό είναι και ο τετραπλασιασμός μέσα σε ένα χρόνο του αριθμού των παράνομων μεταναστών και προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα μας. Και σε αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει σοβαρή κυβερνητική πολιτική, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται παράνομοι μετανάστες σε τουριστικά νησιά με προοπτική να μεταφερθούν με δαπάνες του Έλληνα φορολογούμενου στην πλατεία Ομονοίας και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
Οι ανεξέλεγκτες εισροές και η προκλητική κυβερνητική απάθεια ρίχνουν το επίπεδο του ελληνικού τουρισμού γιατί δεν είναι πολλοί οι ξένοι επισκέπτες που θέλουν να ρίξουν την ποιότητα των καλοκαιρινών διακοπών τους εξαιτίας της κακής κυβερνητική διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τέλος, η οικονομική, διοικητική και κοινωνική διάλυση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες κάνει τα αστικά κέντρα, ιδιαίτερα την Αθήνα, δυσάρεστα για πολλούς ξένους φίλους μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση δυσλειτουργεί γιατί η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμά της για να χρηματοδοτήσει τον οικονομικό πόλεμο που έχει κηρύξει στους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές και δεν καλύπτονται επαρκώς βασικές λειτουργίες από την αποκομιδή των σκουπιδιών μέχρι τον καθαρισμό και τον σωστό φωτισμό ολόκληρων περιοχών.
Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε πως το 2015 δεν θα επαναληφθούν τα τουριστικά ρεκόρ του 2014 και πως η ζημιά που γίνεται στον ελληνικό τουρισμό θα αποδειχθεί μεγάλης διάρκειας.