Αστυνόμευση στα χωριά βάσει... προγράμματος!

on .

ΑΠΟΨΕΙΣ

 Της ΕΛΕΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ-ΔΟΥΒΛΗ

•  Η ερήμωση των χωριών μας είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Δεν χρειάζεται επιβεβαίωση, αφού μια περιήγηση στα χωριά του Νομού το αποδεικνύει. Κανένα μπουχαρί δεν καπνίζει, καμία γάτα δεν νιαουρίζει, κανένας πετεινός δεν λαλεί!
Άκρα του τάφου σιωπή. Και μόνοι κυρίαρχοι η ερημιά κι ο φόβος. Τα ζουν οι μόνιμοι κάτοικοι...
Το πώς θα ξαναζωντανέψουν τα χωριά είναι πελώριο ζήτημα και χρειάζεται μελέτη από ειδικούς με «πόνο ψυχής» και όχι «ασκήσεις επί χάρτου».
Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για την δρομολόγηση της κινητής αστυνομικής μονάδας στο Νομό.
Έχω την γνώμη ότι δεν πρόκειται κανένα πρόβλημα να λύσει. Γιατί το ότι περνά ένα αυτοκίνητο της Αστυνομίας «κάπου και που» από ένα έρημο ή ολιγάνθρωπο χωριό δεν λέει τίποτε. Και σίγουρα δεν δίνει θάρρος στους ήρωες μόνιμους κατοίκους που φυλούν κυριολεκτικά Θερμοπύλες και δεν λύνει κανένα πρόβλημά τους και ας το πάμε και λίγο παραπέρα. Μάλλον περισσότερους κινδύνους εγκυμονεί.
Εξηγούμαι: Το δελτίο των δρομολογίων που δημοσιεύεται εβδομαδιαία, μου θυμίζει το ωράριο των δρομολογίων του ΚΤΕΛ, ίσως και το δρομολόγιο της «βοήθειας στο σπίτι» ή του αγροτικού γιατρού, όπου υπάρχει για να μετρήσει την πίεση και να γράψει τα φάρμακα των ξωμάχων, μια φορά την εβδομάδα ή το 15θήμερο, ας πούμε, κάθε Δευτέρα.
Άφησα τελευταίο το σπουδαιότερο και επικινδυνότερο, πάντα κατά τη γνώμη μου. Όπως η Κινητή αστυνομική μονάδα κινείται βάσει προαγγελθέντος ακριβούς, με ώρες προγράμματος έτσι αντίστοιχα θα κινούνται και οι παντός είδους κακοποιοί αντίστροφα!
Σήμερα 18 ως 1 στο τάδε χωριό η αστυνομική μονάδα, πριν ή μετά ή αύριο οι κακοποιοί. Και τι μπορεί να κάνει μια βόλτα ενός αστυνομικού οχήματος σ’ ένα ερημοχώρι όταν καλά κρυμμένοι στις φυλλωσιές οι άλλοι καρτερούν να περάσει; Και πόσο αποτελεσματικοί μπορεί να είναι οι εποχούμενοι αστυνομικοί για λίγες ώρες σε μια περιοχή που οι συνοριοφύλακες οργώναν με τα πόδια νυχθημερόν με κίνδυνο της ζωής τους και τα γνωστά σπουδαία αποτελέσματα;
Βάσει προγράμματος οι αστυνομικοί; Βάσει προγράμματος κι οι κακοποιοί! Ντόρος να γίνεται!